Jedino u čemu su SAD i EU dosledni to je da oštete Srbiju

Jedino u čemu su SAD i EU dosledni to je da oštete Srbiju

27 maja 2013

EU-SADEvropa i SAD, od intervencije na Balkanu pre otprilike dve decenije, provode samo jednu doslednu politiku – da Srbi uvek gube, čak i ako to podrazumeva prećutno prihvatanje kršenja ljudskih prava i etničkog čišćenja koje provode saveznici Zapada, ocenio je Dag Bandau, nekadašnji specijalni pomoćnik američkog predsednika Ronalda Regana.

On je naglasio da je Balkan jedan veliki neuspeh međunarodne politike, te da nastavak suzbijanja legitimnih težnji Srba širom Balkana dovodi do pojave rizika od obnovljenja sukoba.

„Balkanski ratovi su možda okončani, ali EU nastavlja sa svojim pristrasnim pokušajem geopolitičkog društvenog inženjeringa. Kao i uvek, glavne žrtve su etnički Srbi“, naveo je Bandau.

On je kao primer za to naveo raspad SFRJ i ulogu zapadnih sila u tim procesima, sa posebnim osvrtom na Kosovo i Metohiju.

„Nacionalisti su 1990. godine pobedili na izborima u više jugoslovenskih republika, koje su sledeće godine počele da proglašavaju nezavisnost. Građanski rat je izbio u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Borbe u BiH su bile naročito žestoke. Srpske snage su bile okrutne, ali sve strane su vršile teške zločine. Zapadu je, međutim, više pogodovalo da vidi samo srpske zločine“, naveo je Bandau u tekstu pod nazivom „Bacanje Srba vukovima“.

On je napomenuo da je politika zapadnih saveznika prema Hrvatskoj bila naročito groteskna. „Zapad je podržavao antisemistu i nacionalistu Franju Tuđmana, a čak je obučavao hrvatske snage koje su provele najveće etničko čišćenje – kojim su Srbi suštinski izbrisani iz svoje istorijske otadžbine Krajine u Hrvatskoj – do Kosova. Međutim, Vašington i Brisel su odbili da iskritikuju Zagreb za počinjena zverstva“, podsetio je Bandau.

Kao najsvežiji primer licemerstva politike zapadnih saveznika prema Srbima, Bandau je naveo Kosovo i Metohiju. „Nakon bezuspešnog pokušaja da ubedi Beograd da dobrovoljno preda kontrolu nad Kosovom i dozvoli saveznicima slobodan vojni pristup širom Srbije, NATO je pokrenuo svoj prvi rat – protiv države koja niti je napala niti je pretila napadom na bilo koju članicu saveza“, podsetio je Bandau, koji je i viši saradnik na Institutu „Kato“.

Napomenuvši i da je NATO, iako je ušao u rat sa namerom da „zaustavi ubijanje i prekine etničko čišćenje“, samo posmatrao dok su Albanci isterali više od 200.000 Srba, Roma i ostalih, Bandau je ocenio da nikada nije postojao ni tračak sumnje da je namera zapadnih sila bila da formalno odvoje Kosovo i Metohiju od Srbije.

On je u tom smislu podsetio da je ishod pregovora koje je vodio Marti Ahtisari bio poznat unapred i da je namera bila da se proces iskoristi samo da bi se utvrdili uslovi kapitulacije Beograda, a da je to bio cilj i poslednjih pregovora Beograda i Prištine o „normalizaciji odnosa“.

Bandau je u svim procesima na Balkanu posebno istakao ulogu Nemačke, koja, kako kaže, nosi jedinstvenu odgovornost za balkansko krvoproliće zbog ranog priznanja odvojenih jugoslovenskih država bez zaštite etničkih manjina, a igra i ulogu u procesu pristupanja EU.

„Princip ‘štap i šargarepa’ primenjen je na članstvo u EU. Međutim, čak i ako bi na junskom samitu EU dala saglasnost za pregovore, nije verovatno da bi članstvo (Srbije) bilo moguće pre 2020. godine“, ocenio je Bandau i dodao da postoji raširena pretpostavka da će Berlin insistirati da Srbija formalno prizna Kosovo pre nego što da saglasnost na ulazak Srbije u EU.

On smatra da, u principu, nema nište loše u vezi nezavisnosti Kosova, jer velika većina stanovnika Kosova nije više želela da ima ikakve veze sa Srbijom. „Međutim, njihova želja za nezavisnošću ne daje im pravo da nadvladaju Srbe koji ne žele da imaju ikakve veze sa Kosovom. Zašto i oni nemaju pravo na samoopređelenje koje bi im omogućilo da ostanu u Srbiji“, zapitao je Bandau.

Navodeći da su neiskrenost i licemerstvo EU besraman primer „samoopredeljenja za mene, ali ne i za tebe“, Bandau je podsetio da se Srbija prošlog meseca saglasila sa zahtevima EU i da su Beograd i Priština postigli dogovor.

„Međutim, saglasnost Beograda ne garantuje da će se sever (Kosova) složiti bez otpora. Hiljade Srba se okupilo u Mitrovici u znak protesta protiv sporazuma. Demonstracije su organizovali i u Beogradu. Dogovor su pogrdno nazivali ‘predajom’ i ‘izdajom’.

Kako je zapazila Međunarodna krizna grupa, lokalni Srbi su 2011. godine odbili ‘teško naoružane policijske jedinice’ iz Prištine. Moguće je da ponovo pruže otpor. Ako se to dogodi, da li je NATO spreman da puca na lokalno stanovništvo da bi podržao vladavinu Prištine“, zapitao je Bandau.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *