Једите парадајз, може вам помоћи у борби против многих болести

Jedite paradajz, može vam pomoći u borbi protiv mnogih bolesti

29 maja 2017

Paradajz je od davnina poznato povrće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čoveka.

Ovo ukusno povrće potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju. Paradajz je osnovni sastojak mediteranske kuhinje, a pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovekovo zdravlje. On poseduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva za određene bolesti, piše Cajeviza.net.

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čoveko zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

Takođe ovo poznato povrće bogato je vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.

Lekovita svojstva paradajza:

Protiv raka

Paradjaz, kako je već pomenuto, je veoma bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrste kancera, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak creva i prostate. Kada je reč o ovim opakim bolestima za prevenciju se preporučuje jedna čaša soka od paradajza na dan. Tako mala količina bogata mnogim mineralima i vitaminima dovoljna je da sačuva organizam od svakakvih neželjenih dejstava , koja dovode do pojava najopakijih bolesti. Količina od 500 ml soka ovog povrća biće dovoljna da snabde organizam sa dovoljnom količinom likopena.

Antioksidan crvene boje je upravo moćni paradajz o kojem je reč. Zapravo likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma. On će pročistiti telo i zaštiti ga od daljih negativnih uticaja iz sredina. Likopen najbolje je unositi u svoje telo putem hrane ili u obliku soka. Kombinacija obe varijante daje zagarantovano dobre rezultate.

Za bolji vid
Paradajz je takođe poznat po činjenici da će znatno poboljšati vid. On u velikoj meri sadrži vitamin A, koji pospešuje i poboljšava vid. Isto tako ovaj vitamin će sprečiti mnoga oštećenja vida, kao i degeneraciju. Postoje naučna istraživanja koja potvrđuju činjenicu o poboljšanju vida. Vid se osobama koje su svaki dan pile po čašu paradajza poboljšao za 40 posto, dok kod onih što ga nisu konzumirali nije bio slučaj.

Bolji kvalitet krvi
Kada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovekovoj krvi i može joj doneti samo dobra. U velikoj meri ona će biti poboljšanog kvaliteta, ako se u svakodnevnu ishranu uvrsti ovo vrsno povrće.

Zdravo srce
Opšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne talože nepotrebne masti u krvnim sudovima. Znači za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, jako je vađno svakodnevno se družiti sa ovim ukusnim povrćem.

Poboljšava probavu
S obzirom da je odličan u detoksikaciji organizma, paradajz će u velikoj meri uticati i na rad creva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čoveka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo povrće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postoći prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *