ЈЕДНА ТАЧКА СПОРАЗУМА УЗБУНИЛА БРИСЕЛ И ЦЕЛУ ЕУ

JEDNA TAČKA SPORAZUMA UZBUNILA BRISEL I CELU EU

8 septembra 2020

U okviru sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, koji je potpisan u Vašingtonu, dogovoreno je da Srbija premesti ambasadu u Jerusalim. Upravo ta tačka sporazuma pokrenula je lavinu reakcija u postala nova jabuka razdora SAD i EU.Prema dokumentu koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija će postati prva evropska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki senator Ted Kruz među prvima su pozdravili tu odluku.

Na jednoj strani SAD i Izrael, na drugoj EU i Palestina

Netanjahu je zahvalio Vučiću na odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i prebaci ambasadu Srbije u taj grad.

On je dodao da se nastavljaju napori da se i ostale evropske zemlje ubede da to učine.

Izraelski premijer je zahvalioi američkom predsedniku Donaldu Trampu na doprinosu tom dostignuću. Senator Kruz je na Tviteru napisao da pozdravlja najavu otvaranja srpske ambasade u Jerusalimu.

„Ovaj korak produbljuje veze i unapred se radujem novim sličnim potezima“, naveo je on.

​S druge strane, iz Evropske unije i Palestine stigle su potpuno drugačije poruke.

Portparol EU Peter Stano rekao je da za Brisel pitanje premeštanja ambasada u Jerusalim predstavlja bilateralnu najavu Srbije prema Izraelu, podsećajući da je stav EU poznat i da se nije promenio.

„Nijedna članica EU nema ambasadu u Jerusalimu, kao ni predstavništvo Unije. To je u saglasnosti sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN“, objasnio je Stano.

Podsetio je i na zaključke Samita EU od decembra da je stav Brisela jasan i da rešenje o Jerusalimu kao glavnom gradu moraju da pronađu Izrael i Palestina.

„Srbija, koja već pregovara o pristupanju EU, mora progresivno da usaglašava svoju politiku prema trećim zemljama sa odlukama EU. Svi diplomatski koraci koji nisu u skladu s tim su razlog za zabrinutost“, naglasio je Stano.

Burna reakcija

Iz Palestine je došla još burnija reakcija u vidu upozorenja da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ambasadu u Jerusalim.Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je bio glavni mirovni pregovarač sa Izraelom, to je objavio na Tviteru.

„Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage“, napisao je on.

Uprkos različitim signalima država, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će uputiti zahtev Predsedništvu da ambasada BiH bude premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, jer je to interes SAD.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. petrovgrad says:

    Veći deo zemalja EU podržava okupaciju Kosova, a sada im smeta što mi podržavamo okupaciju Jerusalima. Tu smo navukli i Šiptare. Alahovim sledbenicima neće biti po volji.

  2. Kulak says:

    Izrael je sve dobio,Srbija nije dobila ništa,a šiptari su popljuvani,zgaženi i stavljeno im je do znanja da su niko i ništa.To je to.

  3. KrompirovaZlatica says:

    Klovnovi,koji predstavljaju okupacionu vlast na teritoriji države Srbije i njene teritorije Kosovo i Metohija su potpisali papire koji su im stavljeni na potpis a da i nisu znali sadržaj istih - na jednom snimku se lepo vidi da jedan od potpisnika primećuje da papir koji potpisuje nije onaj koji im je pokazan - da da, POKAZAN jer oni JADNICI niti su pitani niti su mogli da promene ma ni jedan znak ionterpukcije a kamo li reč ili rečenicu.RIJALITI za medije i zaluđene partijske poslušnike,poltrone i uvlakače.A Ameri,oni ništa ne poštuju što potpišu,iskoriste potpisani papir za svoje potrebe a onda ga iskoriste kao toalet papir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *