ЈЕДНО ЈЕ СИГУРНО: Америка више неће моћи да бомбардује Србију ЈЕР ЈЕ РУСИЈА УСТАЛА

JEDNO JE SIGURNO: Amerika više neće moći da bombarduje Srbiju JER JE RUSIJA USTALA

22 decembra 2018

U emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ sa profesorom političkih nauka dr Draganom Simeunovićem analizirali smo najavu povlačenja američke vojske iz Sirije, šta znače pisma koje je američki predsednik uputio srpskom i kosovskom predsedniku kao i da li Beograd ulazi u novu fazu pregovora sa Prištinom.

Simeunović odluku Donalda Trampa da povuče snage iz Sirije posmatra u svetlu kampanje za još jedan predsednički mandat. Kao pokušaj da prikaže uspeh SAD u borbi protiv terorizma, da pokaže kako povlači američku decu, ali istovremeno pravi dobru trgovinu sa okolnim zemljama, pre svega sa Turskom.Što se tiče poraza terorizma, Simeunović kaže da je zapravo najbitniji trenutak za Siriju bio onaj kada se u tu akciju uključila Rusija.

„Amerikancima je do tog trenutka cilj bio samo da sruše Bašara el Asada, kao ruskog saveznika, pa su i sve snage koje su bile upotrebljive na terenu, kao što je bio i DAEŠ, gledali da ne unište. Smatram, ipak, da je uništena paradržava, ali da nisu iskorenjeni svi teroristi. Najveći pobednik sukoba u Siriji je svakako sirijski narod, ali i Rusija koja je uspela da održi državni poredak u Damasku“, rekao je Simeunović.

Kada se govori o američkom angažovanju u Evropi, Simeunović kaže da ne može da se ne spomene pismo koje je Tramp uputio Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju povodom nastavka pregovora. On i taj njegov potez vidi u svetlu skupljanja poena za predsedničku trku, tim pre što se Evropa sa kojom on ima neraščišćene račune pokazuje kao nedovoljno sposobna i efikasna.

„Što se SAD više žuri, naša šansa je veća. Amerika može da računa na pritiske na Srbiju, ali ne može više da nas bombarduje u prvom redu, jer se Rusija podigla i Vladimir Putin to ne bi dozvolio“, kaže profesor Simeunović.

On ocenjuje da američki izbor Tačija za glavnu figuru u Prištini dokazuje da je on i dosad bio američki čovek, za razliku od Ramuša Haradinaja, koji važi za nemačkog štićenika. Za nas to, dodaje naš sagovornik, nimalo nije srećno rešenje, jer je njegov plan zamena teritorija, odnosno pripajanje juga Srbije. Amerika i Tramp, prema mišljenju Simeunovića, povlače jedan jako opasan potez, a to je internacionalizacija — izlaženje iz evropskih okvira.

„Mi smo udarili u sve evropske zidove i nismo našli rešenje. Evropa je nedovoljno autoritativna u očima Albanaca da reši taj problem. Brisel je trebalo da uvede sankcije Prištini zbog nepoštovanja međunarodnih propisa, ništa nije uradio i sada su SAD videle svoju šansu. Srbija treba da insistira na tome da se u ceo problem uključe Rusija i Kina, koje imaju razumevanje za naš stav. Ako svi računaju da je Rusija naš saveznik, onda mi tako treba i da se ponašamo“, kaže profesor Simeunović. On naglašava, međutim, da zvanična Moskva ništa neće preduzeti sve dok ne dobije zahtev srpskih vlasti, to je pasivna ofanziva.

„Naše rukovodstvo shvata da od Rusije ne možemo da očekujemo veliku ekonomsku pomoć, jer je i dalje pod sankcijama, ali bismo mogli da računamo na vojnu pomoć. Veće prisustvo Rusije na ovim prostorima bi obeshrabrilo Albance da se ponašaju ovako arogantno kao što to rade danas“, rekao je profesor dr Dragan Simeunović.

Iz Prištine smo mogli da čujemo prethodnih dana da ne žele novi dijalog uz rusko već samo američko prisustvo, a naš sagovornik ocenjuje da bi bilo pogubno da o Kosovu odlučuju samo predstavnici Vašingtona.

„Putin pokušava da obnovi carsku Rusiju, koja je bila veoma moćna i zbog uticaja koji je imala na Balkanu, i to druga strana zna. Jak uticaj na ovim prostorima se uvek ostvarivao preko Srbije“, rekao je Simeunović.

(Sputnjik)

KOMENTARI34 komentara

 1. trikornjanin says:

  500 ruskih vojnika na Kosovu sa samostalnom komandoom kaja bi naravno saradjivala sa kforom bi bilo dovoljno da se situacija stabilizuje, rezolucija 1244 pocne da postuje i konacno, da se mnogo smirenije razgovara o toj Srpskoj pokrajini. Moramo da se oslonimo na Ruse jer smo tako radili i u tursko doba, njihova vojska je dolazila i pomagala Karadjordju i to nas narod dobro pamti.

  • Velika Metla says:

   nacisti američki su uhapsili jednu mladu Ruskinju,koja je otišla u tu genocidnu tvorevinu da studira (razmena studenata),pod optužbom da je ni manje ni više nego Putinov špijun! To je ona navodno i priznala! nacisti američki su uhapsili jednu Kineskinju,ona je kineski biznismen,pod optužbom za špijunažu! Odgovor Rusije je bio "mi smo zabrinuti zbog toga hapšenja"! A odgovor Kine je bio takav da su istog trena uhapsili dvojicu građana amerike i Kanade (u Vankuveru su uhapsili ovu Kineskinju,pa zato i jednog kanadskog građanina su uhapsili uz još jednog uhapšenog koji je američki građanin)! Ovako je Kina poručila nacistima američkim kako će s njima da "razgovara"! Tako radi ozbiljna i VELIKA država,što Rusija svakako nije s ovakvim ponašanjem! Nema ni opravdanja,ni pravog i prihvatljivog objašnjenja za rusko ponašanje! Pa sad ti vidi sam kako će Rusija pomoći Srbiji,kad se ovako "zabrinuto" odnosi prema svojim sunarodnicima? Ja znam samo to da se zapadni nacistički šljam neće smiriti dok god se meko i normalno(jer oni nisu normalni pa da se prema njima treba normalno ponašati,nego su opako oboleli od ludila)i dok im se čizmom ne stane za vrat! Svako ostalo trtljanje je bez ikakvog efekta!

  • Velika Metla says:

   nacisti američki su uhapsili jednu mladu Ruskinju,koja je otišla u tu genocidnu tvorevinu da studira (razmena studenata),pod optužbom da je ni manje ni više nego Putinov špijun! To je ona navodno i priznala! nacisti američki su uhapsili jednu Kineskinju,ona je kineski biznismen,pod optužbom za špijunažu! Odgovor Rusije je bio "mi smo zabrinuti zbog toga hapšenja"! A odgovor Kine je bio takav da su istog trena uhapsili dvojicu građana amerike i Kanade (u Vankuveru su uhapsili ovu Kineskinju,pa zato i jednog kanadskog građanina su uhapsili uz još jednog uhapšenog koji je američki građanin)! Ovako je Kina poručila nacistima američkim kako će s njima da "razgovara"! Tako radi ozbiljna i VELIKA država,što Rusija svakako nije s ovakvim ponašanjem! Nema ni opravdanja,ni pravog i prihvatljivog objašnjenja za rusko ponašanje! Pa sad ti vidi sam kako će Rusija pomoći Srbiji,kad se ovako "zabrinuto" odnosi prema svojim sunarodnicima? Ja znam samo to da se zapadni nacistički šljam neće smiriti dok god se meko i normalno ponaša (jer oni nisu normalni pa da se prema njima treba normalno ponašati,nego su opako oboleli od ludila,i dok im se čizmom ne stane za vrat! Svako ostalo trtljanje je bez ikakvog efekta!

   • Deda Micko says:

    Odlican ti je tekst, logican i pronicljiv. Odlicno.

   • Milica says:

    "Mama što me nisi čuvala, a pobegla sam daleko od te mame." Kosmopolitsko pravo za čije uvodjenje se zalaže Zapad tj. univerzalna ljudska prava koja bi važila za sve gradjane sveta e to ne važi i za Ruse. To je bilo prilično jasno još od uvodjenja zakona Magnitskog, a posle se antiruska i rusomrzačka politika i praksa u SAD samo zaoštravala i povećavala. Odavno je jasno da postoji nepravedna diskriminacija Rusa u inostranstvu, te gradjani Rusije treba odavno i da znaju da puno rizikuju kad napuštaju Rusiju.

 2. milorad says:

  Sad će tramp da zatvori bondstil pod hitno,ne daju pare za zid i obračun sa narko kartelima u američkoj politici sad počinje da bude žestok,pola kongresa prima pare od mafijaških narko klanova, neki znaju odakle je lova a neki ne znaju ali to mora da se zaustavi inače sleduje RASPAD USA.Kosovo je zato mračan i veoma opasan dogadjaj u politici i medjunarodnim odnosima, ta degenerisana priča mora da se zaustavi i prvo bi trebalo vratiti ruse na prištinski aerodrom.Po rezoluciji UN oni TREBA DA BUDU TAMO kao jedan od garanta te rezolucije a zatim se treba pripremiti i u sadejstvu sa ruskim gneralštabom razraditi planove za brzu intervenciju, jer šiptari će sigurno napasti.Čim rusi dodju,možda čak i pre bondstil se demontira.A o nekom bombardovanju nema ni govora SAMO BI IM TO JOŠ TREBALO, ČAK NI "SANKCIJE" ONI VIŠE NE MOGU EFIKASNO DA UVEDU, BALKAN NISU SAMO USTAŠE I BALISTI IMA TU I DRUGIH.

 3. punca says:

  SAMO Nas Rusija NE PONIŽAVA, Samo Nas Rusija nije BOMBARDOVALA, SAMO Nam Rusija NIKADA nije bila NEPRIJATELJ, SAMO Nas Rusija NE MRZI, SAMO Nas Rusija NE UCENJUJE, SAMO Nam Rusija NE OTIMA Kosmet, SAMO Rusija ne vrši duhovni, kulturni i fizički GENOCID nad Srbima - SAMO R U S I J A !!! RAZMIŠLJAM BEZ DILEME Svi bi Nas sa oduševljenjem ponovo BOMBARDOVALI, POBILI, POKLALI samo da nije PUTINA! Ko misli drugačije taj ne živi u ovom PROSTORU i VREMENU! Ja sam samo rekao ISTINU a svako neka donese ZAKLJUČAK (PREDLOG, REŠENJE) na osnovu Te ISTINE! Da nije bilo Rusije kroz Istoriju vladali bi Napoleon, Hitler a Drugi svetski rat bi JOŠ TRAJAO!

   • Posmatrac says:

    Samo glupan moze da se pita.

  • Karital says:

   Sami ste krivi.

   • Posmatrac says:

    Pa cete na kraju vi ustase biti sami sebi krivi. Nema vas dovoljno u kromanjoniji da bismo namirili krv koju ste prolili Srbima, pa cemo morati da vas jurimo po cijelom svijetu. Ovaj put se necete izvuci.

  • padre says:

   Kad ti pustiš svoju rusofobsku retoriku!

  • trikornjanin says:

   Ahtisairisi se iz kog si plemena, ovde svako moze da napise sta misli nikome nisu makazama, fibricima ili skarama skratili jezik.

  • MI35 says:

   Vidices uskoro kad plane i zapali se svijet kakve su i cije su zelje.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Uskoro će ameri da beže sa KiM kao sada iz Sirije i sa Krima. A hrvati će nakon bogatog iskustva preplivavanja ledene Save zime '92. uskoro da se oprobaju u preplivavanju Dravu, stoga vežbaj ako misliš da je preplivaš ko tvoji roditelji Savu !

   • Rusofil says:

    Nece ih preostati za preplivavanje kad namirimo dug.

  • Zoran says:

   Ja, koliko znam, iz Sirije se ne povlaci Rusija, nego Amerika. Sad, sta su cije zelje...ne znam.

  • Slobodanka says:

   Ovo u tekstu nisu prave rusoljubačke misli i želje jer autor misli samo o zaštiti svoje pretpostavljam srpske guze, a i o tome misli brzopleto. Njegovo razmišljanje se svodi na "evo ako hoće i traže Ruse na Balkanu, onda da im damo Ruse na Balkanu", što je tek simetrično reagovanje. Zapadni stratezi možda baš to očekuju, dakle on bi im servirao Ruse na tanjiru. Problem je što Rusi ovde imaju pristup ali ipak ne raznovrstan kao prema Kalinjingradu nego samo jedan - uglavnom samo sa neba.

   • Rusofil says:

    Slobodanka duso ako imas ovce podji za njima u gaj za bolje nisi.

    • Slobodanka says:

     Ovce nemam, a ni tebe ne bih čuvala, idi u obdanište. Ne možeš razmišljati tako nerazvijeno na nivou manjeg deteta koje zna samo da očekuje zaštitu. SAD i NATO zasad se ne usuđuju da uđu u direktan sukob sa Rusijom, ali zato traže zemlje u kojima bi poveli indirektan (proksi) rat protiv Rusije. U Siriji se značajno promenilo stanje i sada su jako blizu da uđu u direktan sukob sa Rusijom, to ne smeju da urade i zato odlaze. Ne smeju da napadnu Rusiju direktno, ali zato na teritorijama trećih zemalja vrlo rado bi ih poražavali i ubijali. Iran? SAD zasad razvija specijalni (hibridni) rat protiv te zemlje i ne može se isključiti da će i vojno napasti Iran. Tako bi Iran postao mesto sukoba i indirektnog rata SAD-Rusija. Koliko takvih potencijalnih žarišta oko Rusije sada postoji, od Severne Koreje do Ukrajine i još do Baltika? Dodati još udaljena mesta sučeljavanja kao što je Venecuela, itd. Tako slično kao Iran američki stratezi mogu da vide i Balkan. Zašto im je trebala Crna Gora u NATO i sada Makedonija, a to su baš male zemlje? Pogledaj Srbiju na mapi skroz je okružena NATO zemljama, pored svih ostalih žarišta za njih da li je ovo novo mesto za lovkanje ruskih glava. Dosad su gubili u svim bližim susretima sa Rusijom, a treba im mesto gde bi okrenuli rezultat. Rusija nastoji da smanji ratne strasti u Ukrajini suprotno od Zapada i kijevskih vlasti. Zar treba da budemo "pametni" koliko i Porošenko te da dozvolimo da se Balkan pretvori u novo mesto ratnih igara? Ako Rusija u Ukrajini nastoji da smiri ratne strasti, zašto onda mi da zauzmemo ulogu Ukrajine? Sve zemlje koje su trebale da budu neutralne i nalaze se na granicama Rusije Zapad im to ne dozvoljava, najrađe bi te zemlje a svoje NATO neokolinije i navodno saveznice zapalili do potpunog sagorevanja. Mi smo bar svesni da je NATO koji predvodi SAD opasan piroman. Ne treba nasedati na zamke ratnog piromana.

    • Slobodanka says:

     SAD je smislila da iscrpljuje Rusiju novom trkom u naoružanju povlačenjem iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. To bi bio problem i za Evropu. Pored toga treba sagledati koliko žarišta u svetu su napravili i nastoje da naprave SAD i NATO. Koliko zemalja sveta sada očekuje pomoć Rusije? Da li Rusija može na takve zahteve odmah i odjednom da odgovori? Ne može i zato nekoliko zemalja je na čekanju. Treba i toga da budemo svesni - šta i kad i koliko može Rusija. Ne možete se ponašati naivno kao mali bata koji očekuje da jači i odrasli brat treba što pre da ga zaštiti.

    • Miraš says:

     Vidim slično kao Slobodanka. Čim medijski krenu sa ovakvim i sličnim i to poverljivim tekstovima miriše na kakažu, odmah sumnjam da i cia-ši žele da Putin dodje da ratuje za Srbe. U čemu je njihov interes? Imaju poganu nameru da Rusiji negde otvore još jedan front. Ispituju da li bi to mogla biti Srbija, ako bi nju ponovo jače taknuli. Globalisti osećaju da im se približava kraj i onda grčevito traže priliku da negde još nešto urade da to odlože i da izbegnu svoj kraj. Zato ispituju, provociraju i napadaju. Evo jednog primera: "CIA upozorava: Putin bi RATOVAO za Srbe na Kosovu i Republici Srpskoj, RAKETE i AVIONI za nekoliko sati stižu iz Rusije ... U poverljivoj analizi dostavljenoj diplomatama navodi se da bi Rusija u slučaju rata na Balkanu sasvim sigurno stala na stranu Srbije i RS. Ruske rakete i avioni bi u roku od nekoliko sati sprečili svaki veći napad na Srbe, navode obaveštajci CIA. ... NEMA ZDRAVE LOGIKE U TOME DA NAS BAŠ OBAVEŠTAJCI CIA OBAVEŠTAVAJU KAKO ĆE NAS RUSIJA BRANITI. POSEBNO "NAŠI" MEDIJI SU BAŠ JAKA SIGURACIJA DA PROCENE ŠTA ĆE BITI.

 4. Zoran says:

  Nece moci da bombarduje, ali je nasla izdajnika, tako da joj bombardovanje nije ni potrebno.

 5. Rade says:

  Punca sve si rekao I sve je 100 tacno.Onaj koji ne iskoristi Rusiju u funkciji odvracanja ataka na nasu zemlju ,pomoci nedaj boze uslucaju agrresije I bolju pregovaracku poziciju u predsojecim pregovorima ili je izdajnik ili poremecen um.A ovi bivsa "braca"oko nas sto kevcu na Srbiju to su ulizice sa korumpiranim rukovodstvom I ucenjeni od zapada.

 6. Vesko says:

  Rusija ima 100% pravo da posalje svoju vojsku na Kosovo!! 100%. Niko joj ne moze oduzeti to pravo, PA NI SRBIJA. Sve dok je UN Rezolucja 1244 na snazi Rusija ima to pravo. Tako da ako Siptari pokusaju da izvrse agresiju na nas na Kosovu Rusija ce imati potpunu lgelanost na osnovu Rezolucije 1244 da posalje svoju vojsku u cilju uspostavljanja mira i stabilonosti i razoruzavanja svih oruzanih formacija koje se nalaze na Kosovu kako to UN rezolucija 1244 nalaze. Hajde da vidimo ako Rumunija ili Bugarska smiju da joj ospore to pravo ako i kada Rusije posalje svoju armadu na Kosovo na osnovu Rezolucije 1244!

 7. Miraš says:

  Površna je ova analiza jer je suviše parcijalna tj. odnosi se samo na nas. Pravo pitanje je kakva bi bila nova uloga Balkana u predstojećim svetskim sukobima koji se naziru. 1. ZAPADNE GRANICE RUSIJE (prema Evropi) Amerikanci tu prete izlaženjem iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Zatim najavljuju da će proizvoditi manje ali nuklearne rakete što je sve još na dugačkom štapu. Gomilaju svoje snage u Poljskoj prema Kalinjingradskoj oblasti i prema Belorusiji, ali zasad nisu tu dovoljno jaki. U Rumuniji već imaju nekakav raketni centar i odakle ako krenu biće zbrisani. Ukrajina npr. sve više tinja, itd. i ona ulazi i u južne granice Rusije. 2. JUŽNE GRANICE RUSIJE Trenutno američke snage su počele povlačenje iz Sirije jer u toj bliskoistočnoj zemlji sada mogu jedino da se direktno sukobe sa Ruskim vojnim potencijalima, a to im nikako ne odgovara. Takodje i sa Turskom što im zbog stabilnosti NATO-a ne odgovara. Što se tiče južnih granica u delu Srednje Azije upravo su najavili da će prepoloviti svoje vojno prisustvo u Avganistanu. Sem ako ne blefiraju. Usudiće se da napadnu samo neku zemlju u kojoj bi mogli da vode indirektan rat protiv Rusije. Izgleda da napašće Iran. 3. Kakvu ulogu bi onda igrap Balkan u planovima američkih stratega? Niti smo blizu granica Rusije, niti smo blizu Irana i ostalih šptencijalnih žarišta. Evropa bi mogla goreti zbog napuštanja sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Jedino ako ne planiraju nas prve da zapale. Minimum je da zaštite svoj protektorat Kosovo od propadanja kroz dalje povlačenje priznanja i zato bi da što pre izvuku naše priznanje Kosova. Maksimum bi bio da Balkan od atlantističkih stratega dobije ulogu da bude novo žarište na koje bi razvukli ruske snage. Takva naivnost ni nama ne treba. Formiranje vojske Kosova jeste za političku i diplomatsku borbu, ali zasad ta Šiptarska kosovska vojska ona sama nije vojna sila koja može da ugrozi Srbiju. Može da bude njihov cilj destabilizacija Srbije sa ciljem da što lakše desi se priznanje Kosova od strane Srbije, a to bi otpočeli na našoj najslabijoj tački na KIM progonom preostalog srpskog stanovništva. Međutim tako nešto ako se desi to obavezno treba iskoristiti za odlazak natovskih snaga iz misije UN na Kosovu. Bilo bi komplikovano to postići zbog ovakvog sastava SBUN i samo zbog togs ipak nam treba ruska vojna baza na Kopaoniku. Kada bi bila izvodljiva veća vojna saradnja sa Rusijom, ali tako da ne ulazimo u ODKB. Bilo bi brže izvodljivo kadgod da počne i ne mogu nam sa Zapada strogo pripisati da ulaskom u ODKB potvrđujemo da potpuno napuštamo vojnu neutralnost, a znamo već da ne mogu nas spasiti druge članice tog saveza kao što su npr. Jermenija i Kirgistan.

  • Miraš says:

   šptencijalnih > potencijalnih ... Ovako iz vesti ipak ne možemo sve da znamo, a osim toga postoji ogromna i poznata američka prevrtljivost. Niotkud se oni neće lako povući sem ako ne preti jači i direktan udarac po njihovom nosu. Što ih kod kuće ne pogodi neka veća naprimer prirodna katastrofa pa da ne gamižu po svetu. ...

 8. Rada says:

  Šta i Rusi postali ustaše?

 9. Slobodanka says:

  Balkan ni trenutno, a ni u budućnosti nema preteran značaj za jačanje Rusije. Ima tek donekle ekonomski značaj zbog prodaje ruskog gasa preko Bugarske-Srbije-Mađarske, itd. Pitam se da li se atlantisti pripremaju da ako ništa drugo ratom obustave ovaj gasovod. Sigurno ne bi to bio rat na teritoriji Bugarske ili Mađarske. ... Rusija već ima izlaz na Sredozemno more iz Crnog mora preko Bosfora-malog Mramornog mora-Dardanela-Egeja-Sredozemnog mora. Da bi Rusija npr. imala još jedan siguran izlaz na topla mora u njenoj orbiti uticaja ili bar izrazito neutralne treba da su Rumunija ili Bugarska - Srbija- Makedonija - Grčka- Jonsko more- Sredozemno more. Bugarska i Grčka neće skoro postati nenatovske a ni neutralne, a Makedonija bez obzira na sve nesuglasice sa Bugarskom i Grčkom ide baš njihovim stopama. Sve nabrojane zemlje su nesuverene. Drugi put bi bio Rumunija ili Bugarska - Srbija - Crna Gora - južni deo Jadrana koji gleda u natovsku Albaniju - Otrantska vrata - Egejsko more - Sredozemno more. U obe varijante rogova u vreći ima isuviše, a zato NATO I EU takvim državama-glupačama odlično i sa lakoćom upravljaju. KO JE LUD DA SE DUGO BAVI SA SPOROVIMA SVADLJIVIH BALKANSKIH DRŽAVICA NA PLEMENSKOM NIVOU SVESTI A KOJE NE PREDSTAVLJAJU NI ZNAČAJNO TRŽIŠTE? U takvom poslu neće biti jačanja. Simeunović kaže da carska Rusija je bila veoma moćna i zbog uticaja koji je imala na Balkanu. Gluplju i narcisoidniju izjavi ne videh skoro. On uopšte ne razmišlja kolika je sad osvetoljubivost atlantista zbog američkog povlačenja iz Sirije i da već traže prostor za novi indirektan rat protiv Rusije, a koji bi bio uspešan. ... U prvi svetski rat carska Rusija ušla je sa namerom da pomogne saveznici Srbiji i zato što ratni ciljevi Nemačke vodeće sile u Trojnom savezu nisu ni njoj odgovarali jer pored svega taj plan je podrazumevao i nemačko-tursku kontrolu nad Bosforom. Međutim Rusija je tokom prvih godina tog rata još više iznutra oslabila i završilo se sa unutrašnjim prevratom - revolucijom u dva koraka, pa su posle imali i višegodišnji građanski rat. Jačanje Rusije? Eto, ovo starije iskustvo kaže da uvlačenjem Rusije u sukobe na Balkanu mogu joj napraviti baš ozbiljnu štetu.

  • ilija trbojevic says:

   rusija daleko od ociju beograd je izda srbiju i srbske zemlje crvena banda i udbas koji se secu po beogradu

  • Deda Micko says:

   Vec sam provalio da Slobodanka radi za NVO, ona se najpre predstavila kao nova ljuba Gosin Putina, a sada kaze kako bi angazman Rusije na Balkanu isao na njenu stetu, dakle Rusija treba da gleda kako nestajemo. I da se tim vise da sladi jer smo "bratski narodi". Predlazem Slobodanku za novu za novu Sonju Biserko, cujem da ce se ova penzionisati.

   • Slobodanka says:

    Glupom nije lako objasniti. Vojna moć SAD i NATO-a slabi i to je proces koji će trajati neko vreme. U tom vremenu SAD i NATO se neće mirno povlačiti nego će nastojati da negde na nekom novom ili obnovljenom žarištu što bi bio naš slučaj da napravi zaokret u svoju korist. Ja bih da oni pucaju i puknu na na nekim drugim mestima, a ne ponovo preko naših glava. U Evropi neka puknu npr. blizu onog kvarnog ostrva Velika Britanija. I ove evropske sile su veoma pokvarene i oduvek pa i sada rade na tome da ako će biti neki sukob da ga smeste na Balkan. Ako smo slovenska braća i prijateljske zemlje onda Srbija ne treba da se ponaša privlačno kao glupi mamac. Zar nije dosta i prekoviše što je to već Ukrajina?

 10. A akoM says:

  USA,Rusija,Europa u slučaju Velikog Rata u Euro-Aziji,neće sudjelovati neko vrijeme na događaje na Balkanu,jer će na njih u najvećoj mjeri utjecati izbjeglice,vojske Itd. s Blistoka(a možda i Kine?),i to u ogromnom,milionskom broju,srećom uglavnom u tranzitu,a neki mnogi će i ostati!USA i Europa to neće moći spriječiti,a Rusi neće htjeti(bar ne aktivno),jer će im to biti(bar neki od njih)saveznici i "saveznici"!U tom kaosu Balkan će preživjeti autohton onoliko koliko sam to teško uspije,uz prešutnu moralnu podršku i Europe i Rusije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *