ЈЕФТИНА МИЛОВА НАВЛАKУША! Док је трајао састанак Амфилохије – Марковић, Ђукановић ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ открио да ИГРА ПРЉАВУ ИГРУ И ДА ОД ДОГОВОРА НЕМА НИШТА!

ЈЕФТИНА МИЛОВА НАВЛАKУША! Док је трајао састанак Амфилохије – Марковић, Ђукановић ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ открио да ИГРА ПРЉАВУ ИГРУ И ДА ОД ДОГОВОРА НЕМА НИШТА!

15 фебруара 2020

Након пет сати разговора између Владе Црне Горе и СПЦ о Закону о слободи вероисповести није било нарочитог помака у приближавању ставова – „једни у клин, други у плочу“. Договорено је бар да се разговори наставе, али је Мило Ђукановић у исто време послао поруку да је Црној Гори потребна сопствена црква.

Тако главни закључак вишесатних разговора може стати у једну реченицу – Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о повлачењу или изменама закона о слободи вероисповести, док Влада и даље упорно инсистира на његовој примени.У међувремену, огласио се и председник ДПС-а Мило Ђукановић који је за агенцију „Франс прес“ у својству шефа државе поручио да је „Црној Гори потребна сопствена православна црква“, те да је то следећи логичан корак након обнављања црногорске независности.

Након овакве поруке са највише адресе, чини се да ни да најављени наставак разговора између СПЦ и власти у Подгорици на „експертском нивоу“ нема превише смисла.

Аналитичар Бошко Вукићевић истиче да је исход састанка у суштини очекиван.

„Влада је одбила предлоге о изменама Закона које је поднео Епископски савет, док су представници Цркве одбили некакве ’гаранције о примени закона‘ које је предложила власт“.

Такви резултати разговора, како додаје, нису изненађење, иако је заједничко саопштење са састанка пласирано у конструктивној форми и са најавом наставка преговора на експертском нивоу.

„Мислим да је мала вероватноћа да ће власт у овом стадијуму пристати на повлачење или суштинску измену закона, јер би то представљало њен историјски пораз. С друге стране, повлачење или измена закона у кључним тачкама су једине ствари на којима Црква инсистира. У том смислу, заказивање разговора од стране Владе видим као неку врсту покушаја да се боксер који је у нокдауну освежи или добије на времену. Од самог почетка одржавања литија и најмасовнијих окупљања народа у историји Црне Горе, режим у Подгорици је повлачио потезе од којих се сваки показао као контрапродуктиван или погубан“, каже Вукићевић за Спутњик.

С друге стране, овај аналитичар примећује да не може бити случајно да је управо на дан одржавања поменутог састанка Ђукановић дао интервју за француски АФП, у којем је поручио да „Црна Гора мора имати своју цркву која није српска“.

„Тако, док председник Владе макар формално и уз помирљив тон тежи дијалогу и договору, председник државе ’повећава улог‘ својом прилично заоштреном реториком, покушавајући да задовољи најекстремније подржаваоце. Управо Ђукановићева интервенција у потпуности обесмишљава данас покренути дијалог, јер у тренуцима док СПЦ инсистира на свом утемељењу у Црној Гори, актуелни председник државе најављује како на њено место треба довести неку нову цркву“, указује Вукићевић.

Због овако контрадикторног понашања режима, наш саговорник додаје да није сигуран да ли у овом моменту Ђукановић и Марковић играју „игру доброг и лошег полицајца“, тј. да ли различитим и наизглед супротстављеним методама и стиловима теже сламању противника, или се овиме заиста верификује непоправљив расцеп између њих.

„Међутим, индикативно је да док Ђукановић даје интервју за АФП, један други француски медиј — ’Фигаро‘ – пише о њему као о диктатору: напомиње да је ’Црна Гора изгубила вјеру у свог предсједника‘, а помиње и ’200.000 људи на литијама‘. Слично ових дана о Ђукановићу пишу и шпански ’Мундо‘ као и неки њемачки медији. То би све могле бити назнаке сценарија у Црној Гори за који се спрема и Запад“, примећује Вукићевић.

Наш саговорник закључује и да је веома добро што се црква огласила и најавила да наставља са литијама и са борбом одбране светиња, како у том погледу не би било никаквих недоумица.

(Спутњик / Информер)

KOMENTARI4 коментара

 1. Ivana says:

  Milin veliki prijatelj Vučić kaže ja ču svakom Srbinu očitati bukvicu ko mi dira milogorce u zemlji Srbiji? On uvek nama Srbima očita bukvicu kad ustaše genocidom očiste Krajinu i Hrvatsku od Srba on nama Srbima očita bukvicu. Kad bolije očiste preko pola Bosne od Srba otmu nam Grahovo, Drvar, Glamoč, Petrovo i Kupres nekad čisto srpska mesta on nama Srbima očita bukvicu. Kad šiftari stvore svoju vojsku, policiju, granicu, sudbenu last nad srpskim Kosovom sve uz njegovu nesebičnu pomoć on opet nama Srbima očita bukvicu. Sad kad s Milom radi na otimanju srpskih hramova po Srpskoj Crnoj Gori on ne proziva poustašene milogorce ne braćo on opet nama Srbima očita bukvicu. Eto takav je taj „naš“ predsednik osećajan i „pravedan“ hebo ga zapad koji ga je nametnuo i lažima ga drži na vlasti. Ništa od Vučića ni mila i njegovih poustašenih milogoraca nego ceo srpski narod da pozove našu braću Ruse jer Rusi su s amerima imali dogovor pola pola ako se Juga raspadne ali su Rusi izgubili gotovo sve vreme je da se probude i uzmu svoju polovicu. Ali to mogu jedino uz pomoć Srba da pomognu da se stvori srpska država na prostorima kojima smo bili većina do etničkog čišćenja ustaša uz pomoć Vatikana i Evrope. Ali to Vučku ne pada na pamet no će Vučko ajmo Srbi u eu koja nema alternativu on je njihov plaćenik a naš veliki vođa vučko. Evropa i Vatikan su vekovni osvedočeni naši „prijatelji“ kako kaže Vučić pomogli su sve pokolje Srba u Hrvatskoj i Krajini i pomogli su Hrvatima izvršiti etničko čišćenje Srba. Stolećima Hrvatima pomažu u pokatoličavanju pravoslavaca ne samo u Hrvatskoj, Ukrajini, Belorusiji itd. nego širom sveta. Pomogli su odvojiti pravoslavnu Crnu Goru od pravoslavne Srbije i sad se trude zakuhati rat među braćom. Isto tako su pomogli polovicu Bosne očistiti od pravoslavnih Srba pripremaju i otimanje Vojvodine a vođa kaže naši „prijatelji“ U Srpskoj Crnoj Gori sluga Vatikana Milo predvodi katolike i mrzitelje Srba i pravoslavne crkve ponosi se ustašama i Crnu Goru gura pod papine skute. Zapitajte se braćo Crnogorci kud vas vodi Milo i milogorci oćetel’ ustaše i mrzitelji vere đedova postati? Došlo je vreme da se pokrene ceo srpski narod Srbije i bratske Srpske Crne Gore i da krenemo na ujedinjenje u jednu državu za veke vekova. Dosta je bilo vatikanskih podela i podmetanja preko domaćih petokolonaša.

 2. Za Srbiju says:

  Veliki "maestro" objedinio funkciju predsednika i vlasnika Montenegra, šefa mafije i nadbiskupa verske nevladine organizacije, koju će Papa da prizna.

 3. Istina says:

  Ada šta će jadan, obruka se za života, đabe mu milijoni kad ga narod neće, ono malo sirotinje od kupjenih glasova platio je da ostane precednik koji obruka i sebe i ljude blizke njemu...

 4. Kulak says:

  Diktator i mafijaš Milo sa svojih 2000 policajaca i dalje je jači od svih Srba,Srbije,Republike Srpske,Rusa,Rusije,Srpske Pravoslavne Crkve i Ruske Pravoslavne Crkve.Ili je on sa svojih 2000 policajaca stvarno gadno jak ili smo mi koji nas je na stotine i stotine miliona neodlučni u namerama prema njemu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u