Jel najveći pad popularnosti ove Vlade dobar ili loš znak?

Jel najveći pad popularnosti ove Vlade dobar ili loš znak?

29 decembra 2013

Tomislav KlauškiPiše: Tomislav Klauški

Vlada ima najlošiji rejting od dolaska na vlast

Prema istraživanju Crobarometar koje provodi agencija Ipsos Puls, trenutačno samo 24 posto ispitanika kaže da podupire Vladinu politiku. Ne podupire je 69 posto ispitanika, a njih 74 posto smatra da zemlja ide u lošem smjeru.

Pozitivno mišljenje o premijeru ima samo trećina ispitanih, što je najgori rezultat otkako je Zoran Milanović zasjeo u Banske dvore.

I sad, uzevši sve to u obzir, probajmo postaviti jedno naizgled paradoksalno pitanje: je li ovaj pad popularnost dobar ili loš znak?

Ne može se biti uspješan i popularan

Naime, prije dvije godine sada već zaboravljeni Dražen Budiša ostavio nam je u amanet zlokobnu prognozu na koju su mnogi iznervirano okrenuli očima. „Iduća vlada nužno mora biti nepopularna da bi bila uspješna“, kazao je Budiša, svojedobno proglašen glavnim remetilačkim faktorom Račanove koalicije. „To konkretno znači da će, nakon što ove izbore dobije, one sljedeće morati izgubiti. Ne može se biti kratkoročno uspješan i popularan“.

Ova Vlada je nepopularna, ali i neuspješna. I što sad to znači?

Na Milanovićevu vladu ne bjesne samo desničarski birači „isprovocirani“ ćirilicom, brakom, gejevima, Lexom Perković, već se među nezadovoljnicima kriju i mnogi birači Kukuriku koalicije, ogorčeni zbog činjenice da se još uvijek dovoljno odlučno nije krenulo u reforme. Ili se krenulo na krivi način, na krivom mjestu i uz krive metode.

Oportunizam i lutanje

Taj oportunizam koji granici s kukavičlukom, to lutanje i okolišanje u vezi nužnih reformi javne uprave i lokalne samouprave, to najavljivanje pa povlačenje određenih poteza, prožeto nesposobnošću i željom vlasti da se bavi isključivo sama sobom, najviše je naljutio upravo one koji su za tu vlast glasali.

A glasali su ne u želji da stvari ostanu iste, nego da se stvari promijene. To su oni koji bi nagradili Vladu upravo zato što se ne bi trudila biti popularna. Zato je Slavko Linić već dvije godine među najpopularnijim ministrima: trudi se uvesti reda u državu ili se barem trudi ostaviti takav dojam.

Svi ostali, na čelu sa samim premijerom, omraženi su zato što ne rade ono za što su izabrani. Ili to rade bez imalo volje i uvjerenja, što je puno gori grijeh od toga da to rade loše.

I rezultati su vidljivi: država propada, gospodarstvo propada, a propada i kredibilitet Vlade.

Čačić, nepopularan i nenadomjestiv

Radimir Čačić je bio gotovo univerzalno nepopularan u javnosti, ali malo tko je dovodio u pitanje njegovu želju, pa i kompetentnost za pokretanje investicija. On je otišao u zatvor, a u Vladi ostavio samo nepopularne.

I tako, iz ovih se anketa može zaključiti da su uglavnom nezadovoljni oni koji nisu dočekali reforme. Kao i oni koji ne bi željeli biti žrtvom reformi. Nezadovoljni su oni koji su priželjkivali status quo, a sada ga plaćaju daljnjim zaduživanjem.

Nezadovoljni su i svi oni zadojeni nametnutim svjetonazorskim ratom, pri čemu je ljevica dodatno iznervirana slabošću i defanzivnošću Milanovićeve koalicije.

A nezadovoljni su i svi oni koji tvrde da je Vlada na krivom putu: rekla je da će se baviti prvenstveno ekonomijom, a na kraju se zabavlja sporednim pitanjima.

Pa ipak, ako je vjerovati Budišinoj teoriji, Vlada se ne bi trebala previše zamarati anketama popularnosti ako je uvjerena da radi ono što je potrebno kako bi Hrvatska isplivala iz ove depresije. Neka izgubi izbore, ali neka barem obavi posao za koji je izabrana.

Vlada na putu s kojeg nije skrenula

I dok nas uvjerava kako je „Vlada na putu s kojeg nije skrenula“, da su „izuzev gospodarskog rasta svi rezultati ovdje“ i da se „napokon uvodi red u državu“, Milanović je kao i obično neuvjerljiv. Ne samo da građani ne vide rezultate, nego ne vjeruju ni njegovim riječima.

I opet, čak i kad bi htjela, kako bi ova Vlada uopće mogla postati popularna? Tako da počne raditi ono s čime kasni već dvije godine ili da odustane od onoga što je započela? Kad bi se željela ulagivati biračima, ne bi znala ni kako ni čime: radom ili neradom?

Milanović se može pretvarati da mu nije stalo do popularnosti u anketama, dokle god istodobno (zajedno s Karamarkom) ruši popularnost HDZ-a. I poručuje: „Ova Vlada nema alternative“.

To je ujedno najveće prokletstvo ovih anketa. Niti će one potaknuti Vladu da bude uspješnija, niti nude nadu da bi moglo ubrzo doći do kvalitativne promjene na izborima.

Možda nije strašno to što je Vlada nepopularna. Strašno je to što je alternativa još gora.

(24sata.hr – Zagreb)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *