Jel ovako Evropa podiže i oporavlja Grčku?

Jel ovako Evropa podiže i oporavlja Grčku?

28 jula 2014

greece-protests-2_2620008bPlate u grčkom privatnom sektoru polako padaju na nivoe niže čak i od penzija koje deli Zavod za socijalno osiguranje (IKA), pokazuju zvanični podaci u Atini.

Prosečna neto plata je prošle godine smanjena na 817 evra mesečno, nakon što se obračunaju porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, prenosi grčki list Katimerini.

Situacija je još gora u slučaju 39,3 odsto zaposlenih koji mesečno zarađuju manje od 750 evra bruto, odnosno oko 630 evra neto.

Prema zvaničnim izeštajima o platama koja sva preduzeća dostavljaju zavodu, procenat radnika koji primaju platu nižu od propisane za nekvalifikovanu radnu snagu skočio je na 33 odsto u 2013. sa 17 odsto iz 2011.

Jedan od četiri radnika osigurana u IKA sada radi nepuno radno vreme, odnosno svega nekoliko sati nedeljno. U poslednjih nekoliko godina, broj ljudi koji ne rade puno radno vreme i primaju manje od 440 evra bruto odnosno 370 evra neto mesečno skočio je na 41,76 odsto.

Podaci zavoda su, međutim, ukazali i na jedan neočekivani fenomen: rast broja činovnika koji mesečno zarađuju više od 4.000 evra bruto.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *