ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: „Америка ће ослабити, а онда се Срби уједињују“

JELENA GUSKOVA: „Amerika će oslabiti, a onda se Srbi ujedinjuju“

1 jula 2024

ČETVRT veka posle NATO agresije, prvi put je održan Svesrpski sabor, u vreme kada se vodi sudbonosna bitka između Rusije i kolektivnog Zapada. U prelomnom trenutku za Srbiju, Rusiju i svet, na pitanja portala BRATSTVO značajne odgovore daje vodeći ruski stručnjak za savremenu istoriju našeg regiona dr Jelena Guskova, akademik SANU i član Senata Republike Srpske.

           Navršilo se 25 godina od agresije NATO na SRJ. Tim povodom, Rusija je sazvala sednicu Saveta bezbednosti UN, a ruski parlament se obratio UN i parlamentima sveta tražeći osudu NATO agresije i odgovornost članica NATO. Da li to znači da će skora pobeda Rusije doneti i pravdu za Srbe?

           Za bombardovanje Jugoslavije niko nije odgovarao, jer je međunarodno pravo prestalo da bude sveobuhvatno. Dakle, Rusija pokušava, dok Savet bezbednosti funkcioniše, da podseti svet na NATO agresiju i kazni odgovorne. Mi pamtimo da su razlozi za bombardovanje bili: plan Zapada da smeni vlast u Jugoslaviji, da promeni političku konfiguraciju, orijentaciju političkog sistema i okrene ga ka Zapadu, da uništi Vojsku Jugoslavije, da rasparča Jugoslaviju, da Kosovo i Metohiju učini nezavisnom državom, da slobodno stacionira NATO snage na Kosovu i širom Jugoslavije.           Rusija zasad nije uspela da dokaže članicama Saveta bezbednosti potrebu da se osudi NATO. Ali, to će morati da se uradi na drugi način. Posle naše skore pobede u Ukrajini, počećemo da obnavljamo ne samo sistem odnosa između zemalja, nego i međunarodne organizacije, uključujući UN, Savet bezbednosti i evropske strukture. Pošto Srbija zasad nije potpuno stala na stranu liberalnog Zapada, ona treba malo da manevriše i sačeka da zajedno sa Rusijom krene u obnovu sveta.

           * Jedan ste od vrhunskih svetskih eksperata za period 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Znate sve detalje o tome kako je Zapad razbijao istorijsku Srbiju i koliki je otpor pružao srpski narod. Da li je uopšte moguće postići trajan mir i saradnju na evropskom tlu bez ispravljanja nepravdi koje su nanete srpskom narodu, tj. bez njegovog oslobođenja i ujedinjenja?

           Sa Evropom iz prethodnog perioda moguće je sarađivati, ali se ulaziti u EU ne sme. EU proživljava svoje poslednje mesece. Treba biti u prijateljstvu sa Rusijom i njenim saveznicima, jer samo mi možemo da ostvarimo ideju trajnog mira, ravnopravnosti zemalja i naroda i nezavisnosti država. E, tada ćemo i početi da ispravljamo nepravde nanete srpskom narodu.

           Vašington će izgubiti snagu i ustupiće Evropljanima pravo da sami rešavaju svoje probleme. I počeće proces ponovnog ujedinjenja srpskih zemalja. Raspašće se i NATO, pa će se Crna Gora osloboditi obaveza prema NATO-u i ponovo će se ujediniti sa Srbijom i Republikom Srpskom.

           * Vi ste akademik SANU i član Senata Republike Srpske. Srbi veoma poštuju Vaš angažovani naučni rad posvećen teškim stranicama naše savremene istorije. Srbija je pomagala borbu i stvaranje Republike Srpske, a Srpska čini se, sada prednjači u odbrani srpskih tekovina. Kako Vi vidite Svesrpski sabor, održan 8. juna i njegove rezultate?Da li smo svedoci jačanja ukupnih srpskih pozicija?

           Više puta sam govorila da je Balkan postao poligon za obezbeđivanje samostalnosti NATO, pokazatelj mogućosti rešavanja problema silom i proklamovanja „prava jačeg“, prava na upotrebu vojnih sredstava protiv drugih država bez odluke UN; za rušenje postojećeg sistema međunarodnog prava, proveru efikasnosti upravljanog informacionog prostora, proveru reakcije svih evropskih struktura, pojedinih država, posebno Rusije, na legitimnost agresije, na omalovažavanje uloge UN.

           Ali, 1991-1995. Srbe nisu uspeli da slome. I onda su odlučili da bombarduju (1994, 1995, 1999). Ali ni time ih nisu bacili na kolena. Morali su da primene plan (Džina Šarpa) obojene revolucije, to jest smene vlasti, koristeći metodologiju nenasilnih formi otpora i strategiju „kontrolisanog haosa“. I tek su time uspeli. Ali… istorija Srbije posle 2000. godine pokazuje da iako Zapad gura svoje ljude na vlast u Beogradu, opet im ne ide sve lako i bez briga – ni na sankcije Rusiji ne pristaju, ni Kosovo neće da priznaju… Mislim da su se na Zapadu već umorili od traganja za odgovorom na pitanje: zašto?

           Najvažnije je to što Srbi imaju drugačiji istorijski, kulturni, civilizacijski, genetski kod, kao i Rusi. Srbi kao narod imaju niz karakteristika usko nacionalnog karaktera koje Zapad ne može da slomi: nepristajanje na potčinjenost, težnja da budu slobodni, briga o bližnjima, privrženost srpskim nacionalnim običajima, kulturi, veri i „srpstvu“, snažna proruska orijentacija među običnim ljudima.

           Okupivši se na Svesrpskom saboru, Srbi su pokazali celom svetu da su ostali jak narod, da su spremni da brane svoj nacionalni kulturni prostor, a zatim i da se ujedine. Srbima je već danas jasno da Zapad neće podržati ravnotežu na Balkanu, pričaće o ujedinjenju Balkana, ali će podsticati otkidanje delova teritorije od Srbije, Makedonije, Crne Gore, i stvarati Veliku Albaniju, učiniće sve da se Srbi ne ujedine.

           Međutim, srpski INAT ruši sve planove Zapada. Srbija će ne samo da opstane i očuva se, već i da se ujedini i proširi svoje granice. A za to treba biti jak i ne žrtvovati svoje interese. Danas, najverovatnije, Republika Srpska nastupa kao lider srpstva na Balkanu. Banja Luka je uvek razmišljala o zajedničkim aktivnostima na zaštiti interesa Srba na Balkanu; predlagala je svim Srbima u regionu da stvore zajedničku politiku i ujedine se oko cilja zaštite srpskog naroda, ma u kojoj državi živeo. RS se bori za očuvanje i ujedinjenje srpske kulture i tradicije u celom regionu. Svesrpski sabor je značajan korak ka ujedinjenju svih Srba. Srbi se vraćaju razumevanju svoje uloge u istoriji, svesti o potrebi očuvanja nacionalnog identiteta, nezavisnosti i slobode. Nadam se, zajedno sa Rusijom.

           Teško je zamisliti ponovno ujedinjenje delova srpskog naroda i oslobođenje Kosova i Metohije, pa ni jačanje ruskog uticaja na Balkanu bez čvrstog državnog saveza Srbije i Rusije. Da li je Rusija spremna za to? Našoj javnosti se plasira teza da to nije realno, jer «mi smo okruženi zemljama EU i NATO». Zašto ruski političari retko o tome govore?

           Vreme državnog ujedinjenja Rusije i Srbije još nije nastupilo. Prvo moramo da rešimo probleme ne samo naših odnosa sa susedima, već i celokupnog svetskog poretka. A naš važan saveznik u ostvarivanju tih planova su Srbi. Novi svet ćemo graditi zajedno.

           Dakle, pitanje je: ko može da spase svet od globalizma? Moj odgovor je: jaka Rusija zajedno sa Srbima. I u tome je istorijska uloga Republike Srpske i, naravno, Srbije.

           Diana Milošević

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Al ova napaljuje naivne Srbe.

 2. upozorilo says:

  jedino što ćemo uskoro još malo da izginemo skupa sa balkanskim "braćom" pošto ta amerika koja slabi nije tako naivna da to i sama ne zna i baš zato će da deluje.

 3. Luka says:

  Stvar mpožemo da posmatramo i nešto drugačije. Rusija je oslabila ( nestankom SSSR ipak i na žalost .sa po nas izuzetno krupnom posledicama gubitka značaja Jugoslavija u smislu ravnoteže u Evropi i svetu ) .Pri tom su Srbi silom ( priznanjem novih ex Yu država i nametnutim ratovima ) novim granicama i bukvalno razjedinjeni . Srbi nisu " naivni " ili ukoliko jesu - to su onda i Nemci koji su čekali i dočekali svoju priliku za ujedinjenje , Na žalost tada ujedinjeni Nemci su kao i uvek krenuli što dalje - na jug. Oni možda nisu " držali čekić " ali su svakako bili oprobani ekser. Neki ( naivni ?) Rusi su ( olako ?) ispustili SSSR pa pa sada primorani da ratuju zbog takvog "laganog razlaza " . Srbi su znali da je kakva takva Jugislavija i kakav takav okvir da svi žive u jednoj državi,Zato je nisu olako dali znatno naraslima i ojasčanim spoljnium "evropskim faktorima " ako se izuzme secesija Slovenije . ( EEZ se pri tom paralelno i naglo transformiše u EU ), Rusi su kao i obično predaleko da bi pomogli jer zbog svojih grešaka vezanih za posledice sopstvenog povlačenja u sopstvene granice ( najveće SSSR republike ) danas moraju - da ratuju što inicijalno svakako nisu hteli .Nebo je i dalje visoko ali je Rusija zbog ovakvog procesa dugog trajanja istovremeno duhovno blizu ali fizički veoma daleko od Srba . To ne znači da je treba pozivati da i fizički dođe ali svakako znači da bez njene pomoći teško je da će moći da dođe do sroskog ujedinjuenja, Ako je svaka Jugoslavija ( osim SRJ a pogotovu njen namerno ustavno-pravno lako rasklopivi nastavak DZ Srb i CG ) bila na neki način u funlciji Zapada onda bi podrška Rusa "srpskom svetu " bila istorijska novost na i ka okupljanju Srba bez obzira na to u kojim državama sada -ive. Rusi ne bi trebalo da greše kao u prošlosti ( iasko u svom imteresu sigurno nisu pogrešili ) kada i ako su Bugare pretpostavljali Srbima ( iako Bugarske bez Rusa ne bi ni bilo ) . Takođe bi morali da preispitsaju i svoj odnos prema Hrvatima bae sada kada više nema Jugoslavije jer im oni po prirodi stvari ma šta veoma vešti Hrvati igrajući "dvostruku igru " izjavljivali ne mogu biti ni duhovni ni istorijski saveznici . Veliko je pitanje da li su Rusi toga i svesni kada posmatraju svoj odnos prema Srbima. Očigledno je da Zapad forsira albanski faktor čak i na štetu novoprimljenih u vojni savez Crne Gore i S. Msakedonije pored notorne faktičke otimačine KiM .Ako Rusija ima nameru ( da li i mogučnost ) da pomogne Srbima i van samo duhovner podrške tada bi morala da sagleda i zašto samo na ovom prostoru največi narod na Balkanu biva efektivno održavan daleko od mora pa čak i Republici Srpskoj .Očigledmo je da bi Srbi na moru bili največi stzrah za mnoge interese . Ni krivi ni dužđni jer Rusi nikada nisu ppokazivali interes te vrste . Iz nekog razloga Srbi su preventivno i potpuno odsečeni od Jadrana iako nema naroda koji je toliko blizu mora u Evropi a da se od njega uspešnije drži što je to dalje i što je to više moguće. Ne radi se dakle o "napaljivanju " naivnih Srba nego o duhovnoj i moralnoj podršci države koja se i sama bori za svoj opstanak zato što nije razumela da " približavanje zapadu " gorbačovljevog tipa nije moglo da da dobar rezultat. Ko je to mogao da zna i da pretpostavi ? Pa mi ovde .Ovde je sve to već oprobano a mnogo šta je na žalost i uspelo. Zbog svega toga se naš pre svega vojni ali i politički - što je moguče više neutralni položaj čini jedino razumnim .Nadajmo se da ćemo u tome i uspeti iako dobro znamo da sve što je mačem oduzeto -samo mačem se može i vratiti.

  • upozorilo says:

   A ko će to čitati...

   • Rostand says:

    Viteže što jest jest,zbilja da nema zapada nikad Rvacka ne bi bila država,doduše i sada je samo na papiru.Ništa vam nije dozvoljeno,osim beskrajnog antisrbskog izdrkavanja,ali to je vama sasvim dovoljno.

 4. zajko says:

  Nije nama problem Amerika nego faraon Vucic koji prodade Srbiju

 5. Mama mia! says:

  Nista dzabe nema. Srbi se moraju sami odbraniti i vratiti slavu nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *