ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: Руси воле Србе и Србију; Увек први крећете у бој за правду!

JELENA GUSKOVA: Rusi vole Srbe i Srbiju; Uvek prvi krećete u boj za pravdu!

1 novembra 2015

pol-guskova_620x0Srbija je mnogo važna Rusiji. U sadašnjim teškim i napetim međunarodnim odnosima i okolnostima Rusija zna ko joj je pravi prijatelj, a ko ne. Zna ko nikad nije pucao u nju. A, nijedan Srbin nikada nije pucao u Rusiju. Zato je za moju zemlju Srbija jedinstven prijatelj u svetu. Možda čak i jedini. Najiskreniji. Naš brat.

Ovako danas Rusija gleda na Srbiju po mišljenju akademika Jelene Guskove, rukovodioca Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka, inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti i člana Senata Republike Srpske. Podsećajući da su Srbi i Rusi u svim velikim istorijskim događajima uvek bili zajedno, ona naglašava i da su dve zemlje poslednjih godina krenule u novu, zajedničku istoriju.

– Odnosi Srbije i Rusije su se vratili u svoj stari, pravi kolosek. To se najbolje potvrdilo u teškim trenucima velikih pritisaka na Srbiju, kada je Rusija jasno pokazala da stoji iza Srbije i u Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, kao i sada u zajedničkoj borbi da Kosovo ne bude primljeno u Unesko. S druge strane, Srbija nije podržala sankcije Rusiji, a to i rukovodstvo i narod moje zemlje izuzetno cene.

Kako ocenjujete minulu posetu Rusiji srpske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem?

– Iako nisu otkriveni svi detalji važnog i poverljivog razgovora premijera Vučića sa predsednikom Putinom, jasno je da su postignuti važni dogovori u oblasti ekonomije, energetike i odbrane. Ekonomska saradanja je jedna od najvažnijih tema između naših zemalja i ako se unapređuje može da donese dobrobiti svima. Zato je prirodno što su i ekonomija i energetika bile glavna tema razgovora međudržavnih delegacija.

I vojna saradnja je bila „na stolu“.

– Ta tema je odavno važna u razgovorima rukovodstava dveju zemalja. Poznato je da su srpski vojni avioni remontovani kod nas, govori se o zajedničkom remontu ruskih helikoptera u Srbiji, a srpsko oklopno vozilo „lazar“ biće naoružano najsavremenijim ruskim topom „šipunov“. Osim toga, neophodno je i da se što bolje opremi Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu tako da može funkcionisati za ceo Balkan. Nije, zato, čudo što je vojna saradnja važna tema rusko-srpskih dogovora.

Kako komentarišete to što svako približavanje Srbije i Rusije jedan deo naše intelektualne elite gleda sa podozrenjem?

– Dva su razloga za to. Jedan je u činjenici da je Zapadna Evropa, uvek u istoriji pokušavala da odvrati Srbiju od približavanja Rusiji, a to je činila upravo pomoću dela srpske intelektualne elite. Drugi razlog je podeljenost društva, naročito intelektualaca, ali to je prisutno i kod nas i kod vas. U obe države uvek ima slovenofila i rusofila, ali i onih orijentisanih prema Zapadu, pa kad jedni uspevaju u svojim namerama, drugi negoduju i osuđuju. Važno je, međutim, da, vekovima, nijedna zapadno orijentisana srpska vlast nije uspela da promeni osećanje naroda koje većinski voli Rusiju.

Ne možete poreći da je Rusija, odnosno SSSR, posle Drugog svetskog rata zaboravila Srbiju.

– Tačno. Većina Rusa, naročito onih rođenih posle 1948. godine, nije ni znala gde je Srbija, jer nam je bilo zabranjeno da pišemo o vama sve do 1991. I ja sam kao stručnjak za Balkan, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka o Srbiji mogla da pišem samo sa dozvolama Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR. Ali, kada je počela jugoslovenska kriza, mnogo smo o njoj pisali, pa su sve veze Srbije i Rusije počele da postaju vidljivije i jasnije. Rusiji je, zapravo, bilo potrebno gotovo dve decenije vaše krize, da bi naš narod saznao koliko su duboke i jake veze između naša dva naroda.

Da li zaista verujete da Rusi danas više znaju o Srbima nego početkom devedesetih?

– Sigurna sam da sada čak i svaki školarac u mojoj zemlji odlično zna gde su i ko su Srbi i koliko su bliski Rusima. Većina mog naroda zna i da vas danas zapadni svet često kažnjava zbog ljubavi prema Rusiji.

Kako vidite odnos Evropske unije prema Srbiji?

– Vrlo kritički, budući da EU neprekidno uslovljava Srbiju, dovodeći je pred teške odluke i izbore. Ali, EU ima svoje interese i ciljeve i želi da ih ostvari. Dok ih ne ostvari neće prestati sa politikom uslovljavanja koja strahovito otežava život celoj srpskoj državi. Uslovljavaće Srbiju iako znaju da je u čitavoj svojoj istoriji bila jedan od najvažnijih samostalnih političkih i vojnih faktora ne samo na Balkanu nego i u Južnoj Evropi. To na Zapadu dobro znaju i zato na sve načine traže načine da smanje mogućnosti Srbije da ostane samostalni vojni i politički faktor Balkana i juga Evrope. Štaviše, sada Hrvatska pretenduje da preuzme tu ulogu od Srbije.

Da li to sve onda poprima geopolitički kontekst?

– Ne. Nije reč o geostrateškom položaju i geostrateškim igrama. Srbiju kažnjavaju zbog istorijskih odnosa sa Rusijom. I kažnjavaju vas, takođe, zbog vašeg inata, borbenog duha i pravoslavlja. Ali, verujem da oni ne mogu da pokore i preorijentišu srpski narod. Nije im to uspelo poslednjih 25 godina, ni kada su vas stavili pod neverovatne, žestoke sankcije, ni kada su vas bombardovali. Sve ste to preživeli i smatram da vas nisu slomili, jer su Srbi u svom biću pravdoljubiv narod.

Zašto tako mislite?

– To istorija „govori“. Prvi ste ustali 1804. protiv Turaka, dok su drugi narodi čekali da neko drugi dođe da ih oslobodi i spase. Tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Evropljani od svojih istoričara odlično znaju da Srbi prvi kreću u boj, da zaštite i sebe i sve oko sebe, da herojski ginu za odbranu svoje zemlje i da im je izuzetno stalo do nacionalnog identiteta.

Kakvi će odnosi Srbije i Rusije biti u budućnosti?

– Najiskrenije, bez imalo preterivanja, verujem da će Rusi i Srbi spasti svet! Rusi zbog svoje jačine i moći, a Srbi zato što su uvek bili borci za pravdu i dobro, ne samo svoje nego i dobro svih koji ih okružuju.

ULAZAK U NATO SVE BI PROMENIO

Šta bi moglo da naruši dobre odnose Rusije i Srbije?

– Jedino ako Srbija uđe u NATO. Od tog trenutka, kada je reč o odnosima između naše dve zemlje – sve bi se promenilo. Jer, pripadnost države nekom vojnom savezu u značajnoj meri menja njenu spoljnu politiku. Srbija je u okruženju članica NATO ili kandidata za članstvo u tom vojnom savezu, zato očekujem da će biti pod pritiskom da u budućnosti pristupi NATO. Verujem, ipak, da će Srbija ostati vojno neutralna.

DODIK I PUTIN ODLIČNO SARAĐUJU

Kakav je odnos Rusije prema Republici Srpskoj?

– Isti kao prema Srbiji! Sve što važi u odnosima Rusije i Srbije, važi i za Republiku Srpsku. Rusiji je važno očuvanje Republike Srpske, a sve više se radi i na jačanju naših veza i odnosa. u prilog tome idu i odlični odnosi dvaju predsednika – Vladimira Putina i Milorada Dodika.

U BEOGRADU IMA 200 DŽIHADISTA

Zašto ste nedavno javno upozoravali da je realizacija „zelene transverzale“ u završnoj fazi?

– Pokušaj ostvarenja tog davno zacrtanog cilja sigurno će se deseti. I želim da Srbija bude spremna na to. Srbija, u stvari, mora da bude spremna za to. I ne samo Srbija, nego i Makedonija i Crna Gora. Još u junu se govorilo da samo u Srbiji ima više od 1.000 džihadista. Od toga u Beogradu više od 200. Nažalost, taj broj se neprekidno povećava.

(Večernje novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Apis says:

  Sestro ruskinjo! Epska je ljubav ludog premijera do Merkelove. Katastrofalno za Srbe je njegovo uverenje da ima pravo Srbiju poneti u miraz. Tragicno je sto su Srbi izgubili volju do borbe. Ako nas Rusi ne probude mi ćemo mirno ići putem do pakla i svoga kraja.

 2. miroslav says:

  Gospodjo mi vise nemamo vojsku,a i fali nam i zive sile.Mi vise sile za neki ozbiljniji boj vise nemamo.Ono sto je vredelo ostalo je na Krfu.Tu smo umrli svi.Ono sto je preteklo izginulo je u gradjanskim ratovima.Sad je red da vi nama pomazete,inace nas vise uopste nece biti.

 3. DRAGANešković says:

  Sve u svoje vreme. Kako su sejali došlo je vreme da to sve i požnjeju. Nazdravlje, Prijatno Vam ameri bilo, ali bez nas. Da Bogda Vam to zadnje bilo! pozz.

 4. zlatiborski ovan says:

  Srbija je mnogo važna Rusiji. U sadašnjim teškim i napetim međunarodnim odnosima i okolnostima Rusija zna ko joj je pravi prijatelj, a ko ne. Zna ko nikad nije pucao u nju. A, nijedan Srbin nikada nije pucao u Rusiju. Zato je za moju zemlju Srbija jedinstven prijatelj u svetu. ////// Da.ili da citiram unuka preminulog ekselencije Primakova: "Sr­bi­ja je, po mom mi­šlje­nju, za Ru­si­ju naj­va­žni­je me­sto u Evro­pi. Ko nam je ostao da­nas od pra­vih pri­ja­te­lja? Sa­mo Sr­bi­ja. Mi vi­di­mo da je Sr­bi­ja sa­da na ras­kr­sni­ci, ali ne že­li­mo da uti­če­mo da se ona okre­ne na ovu ili onu stra­nu. Sr­bi­ja za nas ni­je ne­ka da­le­ka se­stra ko­ju po­mi­nje­mo sa­mo kad na­zdra­vlja­mo za sto­lom. Ru­ski i srp­ski na­rod mo­ra­ju kon­kret­no da ose­te na­šu bli­skost. " ******** Važno je jedino to da ogroman deo srpske populacije s blagonaklonošću gleda prema Rusiji https://tinyurl.com/pzlg5tn

 5. Kulak says:

  Volim Rusiju

 6. zlatiborski ovan says:

  Šta bi moglo da naruši dobre odnose Rusije i Srbije? - Jedino ako Srbija uđe u NATO. Od tog trenutka, kada je reč o odnosima između naše dve zemlje – sve bi se promenilo. Jer, pripadnost države nekom vojnom savezu u značajnoj meri menja njenu spoljnu politiku. ////////// ako ova bedna politička ološ postupi u tom pracu, neka ih simbolički stigne kletva Petra Petrovića Njegoša Prvog: * "koji bi to pokušao "da Bog Jaki da te od njega živoga mesa otpadalo i svako dobro vremenito i vječno odstupilo" ps. ali ionako nesmiju, jer bi to onda značilo da su politički mrtvi

 7. mija says:

  Volim Rusiju. Volim Putina. Volim sve Ruse.

 8. Mihajlo says:

  I JA VOLIM RUSIJU,VOLIM RUSIJU,VOLIM RUSIJU,VOLIM RUSIJU,VOLIM RUSIJU,VOLIM RUSIJU.................RUSIJU SU VOLELI MOJI SVI PREDCI...RUSIJU VOLE MOJI RODITELJI,RUSIJU VOLE MOJ BRAT I MOJA SESTRA,RUSIJU VOLI MOJA CELA FAMILIJA,RUSIJU VOLE MOJI PRIJATELJI,RUSIJU VOLE MOJI POZNANCI...RUSIJU VOLE MOJE SRPSKE ZEMLJE...RUSIJU VOLI CEO SRPSKI NAROD...RUSIJU VOLE PRAVOSLAVCI...RUSIJU VOLE JEDNOSTAVNO SVI...A NAJVISE RUSIJU VOLIM J A :) J A :) JA :) SLAVA RUSIJI!!!

 9. Mila says:

  Ko ne voli Rusiju i Putina taj nije normalan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *