Јелена Триван: Народ је гладан културе

Jelena Trivan: Narod je gladan kulture

23 aprila 2018

NA nedavno održanom Novosadskom sajmu knjiga, „Službeni glasnik“ je dobio glavnu i još tri nagrade. U Podgoricu ide kao izdavač godine u Crnoj Gori. Tako da je najnovija nagrada Grada Beograda za kapitalno delo „Istorija beogradskih svetinja“ Zorana M. Jovanovića, samo deo niza priznanja koja stižu ovom izdavaču.

– Ljudi često umeju da kažu da je nagrada previše i da je njihov značaj devalvirao, ali „Službeni glasnik“ pobeđuje sa knjigama koje spadaju u kapitalna izdanja koja definišu jednu kulturu – kaže, za „Novosti“, Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika“. – I zato su naše knjige merilo onog prestižnog i u nauci i u kulturi. Knjiga o beogradskim svetinjama pokazuje jednu čudesnu istoriju razaranja Beograda, njegovih verskih objekata i suživota različitih religija na istom prostoru uprkos ratovima. I donosi jedan zanimljiv podatak: da je najstariji verski objekat u hrišćanskom Beogradu zapravo Bajrakli džamija iz 17. veka.

* Da li je veliki izazov za izdavača da stvara i zastupa vrednosti?

– I u životu i u poslu najlakše je skliznuti u komercijalno i popularno. Postati jeftin i trivijalan i pravdati se profitom. Ali ja neću da saučestvujem u devastiranju generacija supkulturom, kičom i obezvređivanjem čitanja i knjiga. Put kojim idemo je teži, ali jedini ispravan. Ne treba mnogo biti pametan da prevedeš i prodaš jeftine krimiće, ali je ozbiljan uspeh biti uspešan bez snižavanja umetničkih kriterijuma.

* Kakva je situacija u našem izdavaštvu?

– Mi smo zemlja u kojoj se mnogo izdaje i mnogo čita. Nisam ni cenzor ni bog da ocenjujem vrednost onoga što izlazi, ali mislim da na tržištu ima izdanja za sve tipove publike, i to je dobro. Žao mi je što ne postoji ozbiljnija strategija kada je ova oblast u pitanju. Mnogo je polemika izazvala moja ocena Sajma knjiga, ali nije dozvala nikog pameti da se institucionalno otvori ta tema i da se vidi kako da se Sajam unapredi.

* Kakav bi trebalo da bude Sajam knjiga u Beogradu?

– Sajam je kulturna, a ne prodajna institucija. Namenjen je prosvećenju građana, a ne bogaćenju izdavača. Kada pođemo od te premise, ponudićemo i sadržaje zbog kojih se dolazi, a ne samo popuste i besplatno piće, i tako pokazati poštovanje prema čitaocima.

* Svake godine se polemiše i o otkupu knjiga…

– Piše se o konkursu za otkup knjiga i o tome kakve knjige prolaze, ali još nas niko nije pozvao da iznesemo svoje sugestije o tome kako da državni novac bude utrošen na korist građana, a ne samo izdavača. Jednom rečju, kao i u čitavoj kulturi teme se otvaraju na nivou incidenta, i tako i nestaju. Bez strategije i ideje kako da se nešto promeni.

* Kako u takvim okolnostima biti uspešan izdavač?

– Pre nekoliko godina niko nije mogao da zamisli da se „Službeni glasnik“ može naći u grupi s velikim javnim preduzećima koja imaju dobit, jer se bavimo gotovo potpuno neprofitnim poslovima: od izdavanja lepe književnosti do izdavanja službenih glasila čiji broj pretplatnika svake godine pada. Ipak, „Službeni glasnik“ svake godine nadmaši i ono što sam projektuje, pa smo 2017. godine imali skoro tri puta veću dobit od projektovane. Nagrada za jednog od najboljih menadžera koju sam dobila prošle godine posebno je važna jer pokazuje da se u kulturi može poslovati tako da ne budete teret nego podrška državi. Dokazali smo i pokazali da profit i kultura mogu zajedno.

* Da li su opšte stanje u društvu, popularnost rijalitija, generacije odrasle na turbofolku, tabloidi nešto što nepovoljno utiče na prodaju knjiga?

– Mi kao da smo unapred odustali od generacija koje dolaze i ne razumemo da ćemo teško razvijati ekonomski jaku zemlju sa neobrazovanim stanovništvom. Bez ozbiljne reforme obrazovnog sistema, revizije vrednosti na kojima počiva društvo, shvatanja koliko je znanje postalo nevažno, koliko su mediji postali kontaminirani nekulturom, same knjige će vrlo teško promeniti išta i ikoga.

* Da li to znači da biste zabranili ili ukinuli rijalitije?

– To je demagogija. Popularna ideja koja se ne može ostvariti u uslovima privatnog medijskog vlasništva. Ja sam za pluralizam, a ne za zabrane i cenzuru. Kada ponudite nešto bolje, drugačije, kvalitetnije, videćete da ovaj narod nije ni glup ni neprosvećen nego gladan dobrih kulturnih i zabavnih sadržaja. Gladni smo i toga da čujemo jezik bez poštapalica, psovki i novogovora.

IZGOVOR ZA NEDOSTATAK IDEJA I NERAD

* Da li je izdavaštvo u Srbiji izgubilo smisao?

– Meni ovo pitanje liči na onaj stav da se u kulturi ne može učiniti ništa jer je budžet mali. To je izgovor za nerad i nedostatak ideja. I da nema para i da je sve izgubilo smisao. „Službeni glasnik“ je bio gubitaš sa knjižarama u koje niko nije ulazio, a danas je javno preduzeće sa najbržim rastom i najboljim izdanjima. Da sam mislila da je sve izgubilo smisao ne bi se desilo da od mog dolaska dobit poraste 30 puta. Ponavljam, 30 puta! Tako je i u svakoj drugoj oblasti kad se zasuču rukavi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zlatko says:

    Vidi, vidi! Ova se malo glacnula! Bila je odvratna da se to nije moglo gledati. Da li sam se ja to možda privikao ili je ona nešto uradila sa sobom, možda je izvadila one silikone iz usana, ne znam, ali sad mi se ne čini tako gadna kao pre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *