Jelku Kacinu je mesto u Hagu a ne u EU

Jelku Kacinu je mesto u Hagu a ne u EU

21 октобра 2014

Jelko_Kacin 32345n664Vest o potencijalnoj kandidaturi slovenačkog političara, poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina, za novog šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, izazvala je burna reagovanja iz Republike Srpske i BiH.

O svemu tome svoju reč dali su i politički analitičari, koji smatraju da Kacinova kandidatura nije slučajna, jer Brisel odavno pritisak usmerava samo na jedan dio BiH – Republiku Srpsku.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi dolazak na tu funkciju „nekog ko je antisrpski ostrašćen, kao Kacin, moglo da napravi probleme“ i podržava stav Milorada Dodika, predsednika RS, da se u startu kaže da je Kacin za RS neprihvatljiv.

On podseća da je „dosadašnja praksa pokazala da, kada god su Srbi popustljivi i snishodljivi prema Briselu, loše prolaze, a kada zauzmu čvršći stav, ne znači da će dobro proći, ali će sigurno otkloniti jedan deo nepogodnosti i tako dobiti na vremenu dok se nešto u globalnim okvirima ne promeni“.

– Kacin je dosada mnogo puta potvrdio svoj antisrpski stav i kroz izjave i kroz razne poteze. Kada neko njega šalje u BiH, očigledno je namera da on i dalje na taj način deluje, što nepovoljnije za Srbe, konkretno, kroz ustavne reforme koje EU traži od BiH, kojima bi se, pod velom evropskih integracija, nametnula centralizacija, smatra Anđelković.

Profesor fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić naglašava da nominovanje Jelka Kacina na mesto predstavnika EU u BiH nije nešto što bi bilo koga učinilo zadovoljnim.

Kacin se, ističe Simić, u velikom delu bivše Jugoslavije smatra jednim od inspiratora i ljudi koji su gurnuli zemlju u krvavi građanski rat i ličnošću koja ne bi mogla na bilo koji način doprineti obnovi poverenja.

– Mislim da je još njegovo imenovanje za predstavnika EP za Srbiju bilo veoma provokativno. Čini mi se da bi imenovanje čoveka, za koga mnogi smatraju da mu je mesto u Haškom tribunalu, umesto što predstavlja EU, sigurno bilo korak nazad u politici Evropske unije na zapadnom Balkanu, kaže on.

Predsednik RS Dodik već je kazao da je Jelko Kacin neprihvatljiv za RS kao kandidat za novog šefa delegacije EU u BiH.

– Ako se kojim slučajem desi da ga Evropa pošalje kao novog šefa delegacije EU u BiH, onda je poslala čoveka koji će zaustaviti bilo kakve razgovore o EU. Ja neću sa njim da razgovaram, rekao je Dodik za „Politiku“.I po njegovom mišljenju, Kacin se pokazao kao antisrpski orijentisan i s njim nema nikakve vrste razgovora, već bi samo pokušavao da „nas još više ocrni“.

Dodik smatra i da Evropa neće biti „toliko neozbiljna“, kao i da bi sama pojava Kacina u BiH dalje „usložnila“ odnose sa Evropom. Inače, najave da će Vlada Slovenije predložiti Briselu da novi šef delegacije EU u BiH bude Jelko Kacin, pojavile su se u medijima pre nekoliko dana.

Kacin je bio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju od 2006. do 2014. godine.

Osim Kacina, u trci za novog šefa Delegacije u BiH je i donedavni ambasador Češke Republike u Sarajevu Tomaš Sunjog. Analitičari ne veruju da će Sunjog biti izabran,ali pretpostavljaju i da Kacin i Sunjog nisu jedini kandidati, što je i sam Kacin potvrdio na svom fejsbuk profilu,prenela je RTRS.

KOMENTARI



Један коментар

  1. MILE says:

    vi samo ostanite tam, zgleda da vam je lepo, nazdar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u