Јеловник за виталност

Jelovnik za vitalnost

1 januara 2017

shutterstock_531047605_620x0

DA bi organizam ostao vitalan i zdrav neophodno je da svakoga dana pravilno rasporedimo unos namirnica. U ispunjenju ove misije može da pomogne piramida pravilne ishrane, koja podrazumeva kombinaciju namirnica koje su dobar izvor energije, belančevina, ugljenih hidrata, vlakana, minerala i vitamina koji su neophodni da naše telo funkcioniše normalno. Pravilnim izborom namirnica, pored toga što ćete se osećati dobro, uspećete i da izgubite i višak kilograma. Uz ovaj režim svake nedelje gubi se oko pola kilograma, ali se kilogrami veoma teško vraćaju i nema „jo jo“ efekta.

Na dnu piramide nalaze se namirnice koje se obično jedu često i u većim količinama, i koje čine temelj pravilne ishrane. To su sve vrste žitarica, krompir, pirinač, odnosno hrana koja sadrži zdrave ugljene hidrate. Sledeći nivo piramide čini voće koje je bogat izvor vitamina, minerala, vlakana, organskih kiselina. Naročito treba jesti voće bogato vitaminima A, C, i E, jer oni štite organizam od slobodnih radikala, a takođe smanjuju rizik od karcinoma, i bolesti srca. U svakodnevnom jelovniku obavezni su raznovrsno povrće, i to mahunarke, paradajz, tikvice, luk, brokoli, zelena salata. Preporučuje se da povrće jedete sveže jer se kuvanjem delimično gube pojedini hranljivi sastojci.

Iznad voća i povrća u piramidi ishrane nalaze se neophodni proteini, meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi. Na samom vrhu su ulja i jednostavni šećeri koje treba jesti u veoma malim količinama. Neophodno je da svakoga dana pravilno kombinujete i u ishranu ubacite sve namirnice iz ove piramide.

Tri obroka su obavezni, a preporučuju se i dve užine za što bolji rezultat. Za doručak bi trebalo da jedete žitarice, ovsenu ili zobenu kašu ili hleb od celog zrna sa nekim namazom. Za ručak i večeru kombinujte proteine i povrće. Obarite piletinu ili junetinu i uz to kao prilog spremite omiljeno povrće. Za užinu trebalo bi da jedete voće ili da grickate orašaste plodove i semenke. Slatkiše, sokove i brzu hranu izbacite iz jelovnika, a namirnice spremajte na pari ili maslinovom ulju, jer je tako mnogo zdravije.

PRIMER JELOVNIKA:

Doručak: 150 g ovsenih pahuljica sa mlekom, malo lešnika i komadići jabuke

Užina:  jedna jabuka

Ručak: pileća supa, rižoto sa tikvicama, salata po izboru

Užina: jedna pomorandža

Večera: kriška integralnog hleba sa sirnim namazom, 60 g ćurećih prsa, 40 g paprike

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *