Jens Stoltenberg novi šef NATO

Jens Stoltenberg novi šef NATO

28 marta 2014

PMJensStoltenberg-largeAmbasadori država članica NATO imenovali su bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga za novog generalnog sekretara Alijanse.

On će na dužnost stupiti 1. oktobra, saopštio je danas NATO.

Novoimenovani generalni sekretar ocenio je da je kriza sa Rusijom oko Ukrajine „brutalni podsetnik koliko je važan NATO“.

„Želim da izrazim svoju podršku što NATO ne prihvata promenu granica silom u Evropi. NATO je još jednom dokazao svoju važnost“, rekao je Stoltenberg.

Odlazećii generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen ocenio je danas da je Stoltenberg pravi izbor za njegovog naslednika na čelu NATO, preneo je Rojters.

„On (Stoltenberg) je pravi čovek koji će nadograditi snažne i uspešne rezultate NATO“, napisao je Rasmusen na svom nalogu na Tviteru, dodajući da je kriza u Ukrajini pokazala da je potrebno da NATO i dalje ima snažno i odlučno liderstvo.

Bela kuća je pozdravila imenovanje Stoltenberg nazvavši ga „dokazanim liderom koji je pokazao posvećenost transatlantskom savezu“, prenela je agencija AP.

Predsednica norveške vlade Erna Solberg, koja je prošle godine zamenila Stoltenberga na mestu premijera posle devet godina provedenih na toj funckiji, izjavila je da je izbor Stoltenberga, NATO učinio jakim i ujedinjenim oko imenovanja generalnog sekretara.

Dvostruki norveški premijer, Stoltenberg je postao prepoznatljivo lice na međunarodnoj sceni sa njegovim dostojanstvenim odgovorom posle dvostrukog terorističkog napada kada je poginulo 77 ljudi u julu 2011. u Oslu i okolini, javio je AP.

Američka agencija navodi da je Stoltenberg uvek bio odan saveznik NATO, koji je podržao objavljivanje rata bivšeg američkog predsednika Džordža Buša protiv terorizma posle napada 11. septembra 2011. u SAD i takođe podržao odluku o slanju vojnika u Avganistan.

Stoltenberg je podržao i odluku Alijanse da bombarduje Libiju, što je pomoglo u zbacivanju dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija pre tri godine, koji je po svrgavanju s vlasti brutalno ubijen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *