ЈЕРМЕНИ КРЕНУЛИ У КОНТРАОФАНЗИВУ

JERMENI KRENULI U KONTRAOFANZIVU

3 oktobra 2020

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da Azerbejdžan ponovo koristi kasetne bombe za granatiranje Nagorno-Karabaha.

Ranije je Ovanisjan izjavio da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage i krenula u ofanzivu. Ministarstvo je dodalo da su jermenske snage oborile tri vojna aviona Azerbejdžana.„Noćas su vođene žestoke borbe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan precizirala je da su se borbe vodile u severnom i južnom pravcu kontakt linije.

„Neprijatelj je koncentrisao velike snage na ova krila i prešao u ofanzivu. Jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja, nanoseći mu velike gubitke“, saopštila je Stepanjanova na Fejsbuku.

Sa svoje strane, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan rekao je da se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta.

„Duž čitave linije dodira vode se teške borbe različitog intenziteta. Gradovi, među kojima i glavni grad Stepanakert, izloženi su artiljerijskom granatiranju. Nacija i domovina je pod pretnjom… Shodno tome, zajedno sa jedinicama za specijalne namene, krećem prema prvoj liniji kako bih učestvovao u borbi, jer ću na prvoj liniji biti korisniji nego u pozadini“, napisao je Arutjunjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopštilo da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu.

„Trupe azerbejdžanske vojske, uspešno napredujući u naznačenim pravcima, zauzele su nova uporišta i očistile teritoriju od neprijatelja. Tokom borbenih dejstava uništena je značajna količina ljudstva, vojne i druge tehnike, kao i neprijateljskog naoružanja“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *