ЈЕРМЕНИ ТВРДЕ: Имамо доказе, Азербејџан не контролише терористе, ЕВО КО СТОЈИ ИЗА СВЕГА

JERMENI TVRDE: Imamo dokaze, Azerbejdžan ne kontroliše teroriste, EVO KO STOJI IZA SVEGA

7 oktobra 2020

Predsednik Jermenije Nikol Pašinjan izneo je teške optužbe na račun Turske. U intervjuu za nemački „Velt“ izjavio je da ima dokaze da Azerbejdžan dobija vojnu pomoć od te zemlje.Imamo dokaze. Rusija, Francuska i Iran već su potvrdili da turska vojska učestvje u velikoj ofanzivi protiv Arcaha (Nagorno-Karabaha), koja je počela 27. septembra. Visoki turski funkcioneri javno su priznali da podržavaju Azerbejdžan, i to ne samo u političkom i diplomatskom smislu, već i na bojnom polju, koristeći dronove i turske avione F-16, kojima bombarduju civilna područja u Nagorno-Karabahu-rekao je Pašinjan.

On je upozorio međunarodnu zajednicu, a naročito američku javnost, da se avioni F-16, proizvedeni u SAD, koriste u ovom sukobu za ubijanje Jermena. Kako je rekao, postoje dokazi da turski vojni komandanti direktno učestvuju u vođenju ofanzive, a Ankara je snabdela Baku vojnim avionima, oružjem i vojnim savetima.

Znamo da je Turska obučila hiljade plaćenika i terorista i dovela iz područja koja je okupirala na severu Sirije. Ti plaćenici i teroristi se sada bore protiv Jermena. Mnogi od njih čak ne znaju zašto ih Turska šalje u Azerbejdžan. Lažnim obećanjima su ih doveli, a to su shvatili stigavši ovamo-rekao je Pašinjan.

On je dodao da „znamo da ti teroristi koriste droge“. U džepovima njihovih uniformi navodno su nađeni špricevi i omamljujuća sredstva, što bi, kako je rekao, „moglo da objasni zašto 30 odsto poginulih na strani Azerbejdžana upravo čine strani plaćenici“

Pašinjan je „apsolutno“ siguran da je Turska odgovorna za eskalaciju situacije u Nagorno-Karabahu, prenosi „Velt“.

– Zajedničke vojne vežbe Ruske i Azerbejdžana, održane još u avgustu, u suštini još nisu završene. Činjenica je da je ovaj napad na Nagorno-Karabah sledeća faza operacije. Posle priprema u avgustu, odlučili su da započnu ofanzivu, pa samim tim moraju odgovarati za eskalaciju – rekao je Pašinjan.

Posle prvog napada i poraza koji je usledio na jermenskoj granici u julu, Azerbejdžan je potražio pomoć Turske i očiigledno je da Ankara u mnogim odlučujućim pitanjima donosi odluke-rekao je Pašinjan.

-Njihov cilj je da promene ravnotežu snaga u ovom regionu u sopstvenu korist.

On je rekao da Turska želi da poveća uticaj na jugu Kavkaza, te da joj je san da „izgradi imperiju u stilu sultanata“, pri čemu „bira put koji bi mogao da zapali ceo region“.

Pašinjan je rekao da uopšte nije siguran da Azerbejdžan „na bilo koji način kontroliše teroriste koji se bore na njihovoj strani“.

– Prema informacijama naših obaveštajnih službi, plaćenici u pojedinim selima u Azerbejdžanu jednostavno ulaze u prodavnice, zabranjuju prodaju alkohola i traže da se poštuje šerijat – rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, jedini mogući okvir pregovora je preko grupe OEBS-Minsk.

– Predsednici Rusije i Francuske uputili su snažan apel napadačima. Očekujemo da će se međunarodna zajednica aktivno založiti za prekid neprijateljstava. Uzgred, članstvo Turske u toj grupi trebalo bi da bude supsendovano, jer je ratoborna i pristrasna – rekao je jermenski predsednik, ocenivši da je aktuelna kriza mnogo gora nego 2016, te da eventualno može da se poredi sa 1915, kada je više od 1,5 miliona Jermena pobijeno tokom prvog genocida u 20. veku.

– Turska, koja negira prošlost, ponovo je na putu da izvrši genocid. Svet mora da sazna šta se ovde događa, a međunarodna zajednica brzo da se umeša i spreči da se nasilje dalje širi. Ako to ne urade, ceo južni Kavkaz osetiće posledice ovog sukoba-upozorio je Pašinjan.Šta se dešava u Nagorno-Karabahu?

Region Nagorno-Karabah je deo teritorije Azerbejdžana, ali koji naseljavaju pretežno etnički Jermeni. U tom regionu je 1988. godine izbio rat koji je trajao sve do proglašenja primirja 1994. godine u kojem su na obe strane nastradale hiljade ljudi i stotine hiljada postale izbeglice.

Pod nazivom Republika Arcah, region je 1991. godine proglasio nezavisnost, međutim nijedna država je nije priznala. I nakon primirja sukobi se povremeno javljaju.

Sada su u toku najveći sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga od 2016. godine i zavladala je zabrinutost za stabilnost južnog Kavkaza, koridora kroz koji prolaze cevovodi za izvoz nafte i gasa na svetska tržišta.

U sukobima koji su počeli u nedelju 27. septembra poginulo je na desetine vojnika i civila, ali će tačan broj možda tek kasnije biti utvrđen. Obe strane krive rivala za početak novog vatrenog obračuna.

(Blic)

KOMENTARI6 komentara

 1. opet ja says:

  Za sve je kriv Putin koji zbog Turskog toka dozvoljava Turskoj da radi šta hoće. Rusija je u sukkobu sa Turskom u Siriji, Libiji, a sada i oko Nagorno Karabaha. Međutim to je zvanično teritorija Azerbejdžana, teritorija Jermenije nije napadnuta, te to ne obavezuje Rusiju da se uključi u sukob. A turski F-16 su proizvedeni u Turskoj koja je dobila licencu za sklapanje još pre mnogo godina. Najveću štetu Jermenima čine bespilotne letelice, turske i izraelske.

  • persida says:

   Moze li nesto da se desi a da tu nisu izraelske letilice?

  • Slobodanka says:

   Opet ja, ne širi gluposti. Turska nastupa samostalno i nezavisno, zato ni ne traži dozvolu od Rusije za svoju saradnju sa Azerbejdžanom, isto tako ni za razne druge poteze. Turska više ne traži dozvole ni od SAD, ni od EU, ni Francuske, i drugih zapadnih zemalja, a s druge strane ni od Rusije. Jednostavno koristi svoj geostrateški položaj i svoju vojnu silu u svom interesu. Zato ne možeš da napišeš kako Rusija nešto dozvoljava Turskoj. Najveću grešku je napravila nesamostalna Bugarska kad je odustala od Južnog toka. Napravila je poveću štetu i sebi i nama, a zatim nekoliko godina kasnije raduju se kad je Srbija napravila krak na koridoru 10 prema Bugarskoj.

  • Slobodanka says:

   Bugarsku pominjem zato što odustajanjem od Južnog toka ekonomski je ojačala Tursku, a sebe oslabila. Time je podigla i politički značaj Turske. Radila je to u dosluhu sa majkom EU kojoj je tada odogovarala što jača Turska. Vidimo to i na primeru Grčke, moćna i bogata EU je davno mogla da pomogne Grčkoj u izgradnji efikasne ograde na granici prema Turskoj. Ali ako to uradi zameriće se Turskoj do koje više drži. Iz EU izjavljivali da su najveća opasnost Rusija i Islamska država, a pritom se prave blesavi i neuki da je Turska bila majka Islamske države i terorizma na Bliskom Istoku. Zašto? Zato što je i EU majka Islamske države, kad još dodamo Izrael i druge zemlje jasno je da Islamska država više majki sisa. Naravno sad već propala ID, ali i druge preostale terorističke grupe njoj veoma bliske ne mogu se poistovetiti sa umiljatim jagnjetom, ovo kažem zbog našeg izraza "Umiljato jagnje dvije majke sisa".

  • Slobodanka says:

   1. Za Rusiju je veća opasnost što je obojena revolucija dovela na vlast u Jermeniji 2018 godine otvoreno rusofobsku vladu Nikole Pašinjana, u kojoj su svi ministri povezani sa fondovima Soroša i drugim zapadnim podrivačkim organizacijama. Tada je postalo jasno da i Azerbejdžan može da podlegne cvetnoj revoluciji, a to bi značilo da propada dogovor Kaspijske petorke. Da bi to izbegli rukovodstvo Rusije učvrstilo je svoje veze sa Azerbejdžanom. 2. Francuska je neka vrsta mirovnjaka u ulozi kopredsedavajućeg Minske grupe, a zapravo je najaktivniji pokretač nove runde rata u Karabahu. Pariz ima jedan opšti cilj u spoljnoj politici: pogoršanje odnosa Rusije i Turske. Činjenica je da su Moskva i Ankara zajednički izvele vojni puč u Maliju, jednoj od najvažnijih država u afričkoj sferi uticaja Francuske. Ankari je ovaj puč bio potreban da iznervira Pariz kao glavnog neprijatelja u Libiji i istočnom Mediteranu, a Moskva - kako bi oslabila svog glavnog konkurenta na polju nuklearne energije. Naime, nuklearke u Francuskoj generišu 60-70% električne energije, a uranijumove rude potrebne za to izvoze se bez para iz bivših francuskih kolonija - Mali, Niger, Čad, Demokratska Republika Kongo. Treba imati u vidu da Francuska preko jermenske dijaspore u Francuskoj koja se pojavljuje kao značajan investitor u jermensku ekonomiju, posebno je je uložila u jermenski „Majdan“ iz 2018. godine. Pariz je usmeren na uništavanje saradnje Rusije i Turske u oblasti nuklearne energije i izgradnje nuklearne elektrane Akkuiu, što bi trebalo da bude udar na reputaciju Rosatoma. 3. Izrael ima u planu da izgradi svoj gasovod ISTmed ka Evropi, te odgovara mu svađa i razdor između Rusije i Turske koja bi dovela i do slabljenja rusko-turskog gasnog sporazuma. Oni bi da oslabe svoju konkurenciju u Evropi u pogledu prodaje gasa. U tom smislu Izraelu itekako odgovara rat u Karabahu. 3. SAD nije bio zadovoljan Kaspijskom konvencijom, te i njima odgovara da Azerbejdžan bude najslabija karika i da prvi napusti taj sporazum. To bi otvorilo vrata NATO-u u kaspijskom regionu. Da li Rusiji treba NATO direktno i posred njene južne granice?

 2. Karital says:

  Harpije rade čuda!Za šaku dolara prodali bi i rođenog oca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *