Јевгениј Водолазкин: Суштина је у души

Jevgenij Vodolazkin: Suština je u duši

30 oktobra 2017

ČITANI, cenjeni i nagrađivani ruski pisac međunarodnog renomea Jevgenij Vodolazkin (1986) predstavljen je na Sajmu knjiga. Književni kritičar Mladen Vesković razgovarao je sa ovim autorom povodom njegova tri romana objavljena na srpskom jeziku, „Otimanje Evrope“ (2005), „Solovjov i Larionov“ (2009) i „Lavr“ (2013), koji je dobitnik nagrada „Knjiga godine“ i „Jasna Poljana“.

Na pitanje da li je moguće da EU ostane jedinstvena a da se pritom sačuvaju i nacionalne razlike, pisac je odgovorio:

– Sve je ostalo kako je i bilo. To se može videti na primeru Nemačke, u kojoj se posle ujedinjenja osećaju razlike između istočnog i zapadnog dela zemlje. Ja sam od vremena pisanja „Otimanja Evrope“ umnogome promenio mišljenje i više za mene politika nije ono što je najbitnije. Meni je privlačna misao da se sve što je najvažnije nalazi u čoveku – pojedincu, o čemu govorim u novom romanu „Avijatičar“. Ubeđen sam da je politika na margini u odnosu na ono što se događa u duši čoveka.

Na pitanje kako vidi budućnost Evrope, odnosno EU, Vodolazkin je odgovorio:

– Činilo mi se da će nova Evropa rešiti sve probleme i da će EU biti idealna konstrukcija koja će omogućiti lepši život. Ove nade su bile uzaludne. Evropa je na pragu raspada zbog različitih interesa različitih naroda. U EU su ušle zemlje koje nisu bile spremne za to i postalo je jasno da to više nema perspektive. O tome govorim sa velikim žaljenjem, jer sam veliki pristalica evropske kulture. Nastaviće se i udaljavanje Amerike od Evrope. Izbor Trampa je dokaz da Amerikanci žele da se njihova zemlja bavi njihovim ljudima. Biti superdržava koja će uticati na ceo svet, suviše je skupa igračka. To se pokazalo i u vreme kada se Sovjetski Savez širio i kada je postalo jasno da je zagrizen veliki zalogaj koji se ne može progutati i svariti.

Ovog pisca često na Zapadu nazivaju ruskim Umbertom Ekom, o čemu je rekao:

– Meni je taj naziv vrlo čudan. Video sam se sa Ekom pred njegovu smrt i na književnoj večeri predstavili su me, opet, kao „ruskog Eka“. Na to mi je Eko rekao: „Moje saučešće.“

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *