Jevreji traže odštetu od Nemačke

Jevreji traže odštetu od Nemačke

26 februara 2014

2-auschwitzJevrejska zajednica Soluna saopštila je da je pred Evropskim sudom za ljudska prava zatražila od Nemačke odštetu za „duševnu bol“.

Oni traže i odštetu za materijalnu štetu koju su pretrpeli njeni pripadnici 1943. zbog nacista.

Kako se navodi, jevrejska zajednica odlučila se na taj korak pošto je vrhovni grčki sud odbacio 2013. sličan zahtev zbog nenadležnosti.

Jevreji Soluna traže „pre svega nadoknadu za moralnu štetu i povraćaj otkupnine od 2,5 miliona drahmi plaćenih 1943. komandantu trećeg Rajha te oblasti, odnosno 45 miliona evra aktuelne vrednosti“ za oslobađanje hiljada Jevreja primoranih na prinudni rad.

„Oko 10.000 Jevreja Soluna bilo je naterano na prinudni rad radi izgradnje autoputeva ili železnica u toj zemlji“, rekao je predsednik te zajednice David Saltiel.

Zbog velikog broja žrtava tokom prva dva meseca trajanja prinudnog rada, ta zajednica je odlučila da plati otkupninu nacistima kako bi ih oslobodila pre deportacije u koncentracioni logor Aušvic gde je većina Jevreja iz Soluna stradala.

Pre nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata, u Solunu je živela zajednica od 50.000 Jevreja, a danas ih u tom gradu ima 1.500.

Grčka je više puta tražila od Nemačke odšstetu za zločine nacista, dok Berlin navodi da su pitanja ratne odštete regulisana u okviru međudržavnih sporazuma na Konferenciji u Parizu 1945. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *