ЈЕВРЕЈИ УПОЗОРАВАЈУ: „Догађања у Европи и Хрватској све више подсећају на доба пре Другог светског рата“

JEVREJI UPOZORAVAJU: „Događanja u Evropi i Hrvatskoj sve više podsećaju na doba pre Drugog svetskog rata“

11 oktobra 2019

Terorizam usmeren na Jevreje u Nemačkoj nije dugo viđen, ali ovo je samo poslednji u nizu napada na sinagoge i Jevreje generalno na Zapadu poslednjih godina.

U napadu na sinagogu u Pitsburgu u oktobru 2018. američki neonacista ubio je 11 ljudi. U napadu u gradiću Pauej u Kaliforniji u aprilu ove godine još jedan neonacista ubio je jednu osobu, ali i ovde je samo puka sreća – napadaču se zaglavila poluautomatska puška – zaustavila pokolj, kaže Index.hr.O implikacijama i jezivoj simbolici jučerašnjeg napada predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus razgovarao je sa ovim hrvatskim portalom.

„Nema stvari prošlosti. Znate da se ovakve stvari događaju već godinama i da se stalno upozorava na porast antisemitizma. A isto tako vidimo da se takva stvar može događati u Nemačkoj, koja ima najoštrije zakone po pitanju kažnjavanja neonacističkih ispada. Antisemitizam je u porastu u Nemačkoj i u čitavoj Evropi i to je nažalost tako“, komentarisao je Kraus.

Istakao je da od ovog trenda nije izolovana ni Hrvatska:

„Na to stalno upozoravamo, zato što jedino s vaspitanjem i realnim gledanjem u prošlost možemo sprečiti rast desnog ekstremizma, na šta posebno upozoravamo s obzirom na događaje u Hrvatskoj. Što se tiče ispada antisemitizma, mogu reći da ih nema puno, ali što se tiče nacionalističkih, verskih i drugih ispada, njih vidimo svakodnevno, ali se na njih ne reaguje adekvatno. Prema tome, ovo je upozorenje i za nas.“

„Dok ne budemo kažnjavali takve ispade, možemo očekivati takve stvari. Već sam rekao da događanja poslednjih godina i u Evropi i u Hrvatskoj sve više podsećaju na godine pre Drugog svetskog rata. A antisemitizam je uvek tinjao“, zaključio je.

KOMENTARI6 komentara

 1. petrovgrad says:

  Stepinac je prvi proganjao Židove u NDH, danas ima spomen ploču u Jerusalimu. Da li Izrael napada ili podilazi verskom poglavaru NDH.

  • Velika Metla says:

   Čifuti jedu "ono" što ljudi ne jedu. Priznali ste ustaški provizorijum od nazovi države i eto vam sada. Nadam se od srca da ćete prolaziti s ustašama kao i svaki put u istoriji.

   • Za Srbiju says:

    Dobiće Oluju. Biće interesantno gledati izraelske avione na proslavama jevrejske Oluje i slušati čestitke izraelskog ambasadora.

  • Robert Wronsky says:

   To je samo u tvojoj glavi sa vrlo malo mozga. Čitaj malo pa onada nešto napiši, bolesni mrzitelju, patološki lažljivće.Bijedno..

 2. persida says:

  Izrael obozava totalitarne rezime jer se tako oseca manje usamljenim. Uvalili su Evropi milione azilanata u nadi da ce izazvati muslimansko-hriscanski rat, a sad se kao cude sto ih niko ne voli. Kuku, lele...

 3. persida says:

  Procitati knjigu "Hitler, tvorac Izraela", ne znam da li je prevedena, ali na engleskom je lako naci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *