ЈЕВРЕЈИ УПОЗОРАВАЈУ: „Догађања у Европи и Хрватској све више подсећају на доба пре Другог светског рата“

ЈЕВРЕЈИ УПОЗОРАВАЈУ: „Догађања у Европи и Хрватској све више подсећају на доба пре Другог светског рата“

11 октобра 2019

Тероризам усмерен на Јевреје у Немачкој није дуго виђен, али ово је само последњи у низу напада на синагоге и Јевреје генерално на Западу последњих година.

У нападу на синагогу у Питсбургу у октобру 2018. амерички неонациста убио је 11 људи. У нападу у градићу Пауеј у Kалифорнији у априлу ове године још један неонациста убио је једну особу, али и овде је само пука срећа – нападачу се заглавила полуаутоматска пушка – зауставила покољ, каже Индеx.хр.О импликацијама и језивој симболици јучерашњег напада председник Јеврејске општине Загреб Огњен Kраус разговарао је са овим хрватским порталом.

„Нема ствари прошлости. Знате да се овакве ствари догађају већ годинама и да се стално упозорава на пораст антисемитизма. А исто тако видимо да се таква ствар може догађати у Немачкој, која има најоштрије законе по питању кажњавања неонацистичких испада. Антисемитизам је у порасту у Немачкој и у читавој Европи и то је нажалост тако“, коментарисао је Kраус.

Истакао је да од овог тренда није изолована ни Хрватска:

„На то стално упозоравамо, зато што једино с васпитањем и реалним гледањем у прошлост можемо спречити раст десног екстремизма, на шта посебно упозоравамо с обзиром на догађаје у Хрватској. Што се тиче испада антисемитизма, могу рећи да их нема пуно, али што се тиче националистичких, верских и других испада, њих видимо свакодневно, али се на њих не реагује адекватно. Према томе, ово је упозорење и за нас.“

„Док не будемо кажњавали такве испаде, можемо очекивати такве ствари. Већ сам рекао да догађања последњих година и у Европи и у Хрватској све више подсећају на године пре Другог светског рата. А антисемитизам је увек тињао“, закључио је.

KOMENTARI6 коментара

 1. petrovgrad says:

  Степинац је први прогањао Жидове у НДХ, данас има спомен плочу у Јерусалиму. Да ли Израел напада или подилази верском поглавару НДХ.

  • Velika Metla says:

   Чифути једу "оно" што људи не једу. Признали сте усташки провизоријум од назови државе и ето вам сада. Надам се од срца да ћете пролазити с усташама као и сваки пут у историји.

   • Za Srbiju says:

    Dobiće Oluju. Biće interesantno gledati izraelske avione na proslavama jevrejske Oluje i slušati čestitke izraelskog ambasadora.

  • Robert Wronsky says:

   To je samo u tvojoj glavi sa vrlo malo mozga. Čitaj malo pa onada nešto napiši, bolesni mrzitelju, patološki lažljivće.Bijedno..

 2. persida says:

  Izrael obozava totalitarne rezime jer se tako oseca manje usamljenim. Uvalili su Evropi milione azilanata u nadi da ce izazvati muslimansko-hriscanski rat, a sad se kao cude sto ih niko ne voli. Kuku, lele...

 3. persida says:

  Procitati knjigu "Hitler, tvorac Izraela", ne znam da li je prevedena, ali na engleskom je lako naci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u