ЈЕВРЕЈСКИ ИСТОРИЧАР: Свет не зна за Јасеновац, за логор који је био гори од Аушвица

JEVREJSKI ISTORIČAR: Svet ne zna za Jasenovac, za logor koji je bio gori od Aušvica

26 jula 2017

Profesor Gideon Grajf, izraelski ekspert za Holokaust, o najvećem koncentracionom logoru u NDH. Hrvatske ruke ovde su potpuno prekrivene krvlju nevinih Srba, Roma i Jevreja.

Teško je poverovati da je čak i danas, krajem jula 2017. godine, Jasenovac prilično nepoznat u međunarodnim okvirima, uprkos ogromnoj važnosti koju ima ne samo za regionalnu već i za evropsku i istoriju Holokausta. Jer, i logor Jasenovac i drugi logori iz njegovog „sistema“ u Hrvatskoj, od ostalih nacističkih logora razlikuju se iz dva razloga.

Prvi je da su, po svedočenjima malobrojnih preživelih, mučenja u Jasenovcu bilo mnogo monstruoznija i demonskija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, a drugi razlog je što je nastao i postojao bez i najmanjeg učešća nemačkih vojnika. Bio je to pakao na zemlji. Zato su u Jasenovcu hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju!

Ovo je u razgovoru za „Novosti“ u utorak rekao profesor dr Gideon Grajf, glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam“. Ovaj vodeći istoričar Udruženja za obrazovne projekte o Holokaustu u Majamiju boravio je ovih dana u Beogradu i u Zajednici jevrejskih opština Srbije u utorak je govorio u okviru tribine posvećene najvećem logoru smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Iako ga posle više od četiri decenije rada smatraju jednim od vodećih stručnjaka za Aušvic i Zonderkomando, profesor Grajf se poslednje dve godine s posebnom pažnjom posvetio izučavanju Jasenovca. Za narednu godinu najavljuje objavljivanje knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana“, a jedan je od urednika zbornika „Pravo na nezaborav – Jasenovac“, objavljenog u aprilu ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

– Za ovaj strašni logor davno sam čuo, ali nisam mnogo znao o njemu – kaže profesor Grajf. – Detaljnije sam počeo da ga proučavam pre dve godine. Poražavajuće je, međutim, što mnogobrojne moje kolege, iako su istoričari ne znaju ništa o Jasenovcu. Čak ne znaju ni u kojoj državi je bio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti već istorija o zverstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrednošću. Zlotvori su uživali u mučenju svojih žrtava i stalno su iznalazili nove načine torture. Sama smrt nije im bila dovoljna, već je morala da potraje i da izazove bolne patnje do samog kraja.

Zastrašujuće je, po rečima našeg sagovornika, što su takvu torturu u Jasenovcu doživljavali odrasli, ali što je još strašnije i deca i – bebe

– Za Jasenovac je važno znati i zato što je, među nacističkim logorima, jedinstven po tome što je u svom sistemu imao i logore za decu – kaže profesor. – Nemci su imali logore za žene, muškarce ili mešovite u kojima su sa odraslima bila i deca. A Hrvati su otišli korak dalje i imali čak i dečje logore. Strahota! Ti tek rođeni mališani su za nekoliko meseci života doživeli samo okrutnost i sadizam!

Jasenovac je, po rečima našeg sagovornika, bio sličan drugim koncentracionim logorima po tome što u njima nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih pre smrti.

– Tako su i Hrvati kao Nemci svoje žrtve ubijali dva puta – nastavlja profesor Grajf. – Ali strašna je i nesporna istina da su čak i nemački oficiri koji su posećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima videli. Već 10. jula 1941, Edmond fon Honstenau, nemački vojni ataše u Zagrebu, piše Hajnrihu Himleru da su nemačke trupe „nemi svedoci brutalnosti ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima“.

Zbog svih strahota koje je za minule dve godine obimnih istraživanja saznao o Jasenovcu, profesor je odlučio da deo svog rada posveti njegovim žrtvama.

– Glasovi stotina hiljada nevinih žrtava Jasenovca i svih logora smrti u Hrvatskoj, koji su surovo i na najbrutalniji način pogubljeni, dozivaju nas iz utrobe zemlje sa molbom da ne budu zaboravljeni – kaže profesor Grajf. – Mi koji smo preživeli moramo da čuvamo njihov eho. Moramo da iz sve snage podignemo glas kako bi se za njihovo stradanje i patnje čulo širom sveta. Taj naš glas, zapravo, mora da bude vrisak pošto njihove ubice Hrvati sa svojim prijateljima sve jače pokušavaju da izbrišu tragove zločina, da ponovo pišu istoriju i da izvrnu činjenice. Štaviše, uvereni su da njihov revizionizam može da uspe. Ali siguran sam da nisu u pravu i da neće uspeti.

STEPINAC

Kada je reč o kardinalu Alojziju Stepincu, reći ću vam jasno, oštro i kratko: njegova kanonizacija je sama po sebi zločin, a ljudi koji nameravaju da ga kanonizuju su zločinci – kaže profesor Grajf. – To je podsmevanje žrtvama. Svako ko je podržavao zločinački režim poput ustaškog ne zaslužuje nikakvu nagradu! Sam pokušaj da se izbriše i relativizuje istorija Jasenovca liči na pokušaje da se ukine sećanje na Holokaust, što je vrlo opasan fenomen. I iz tog razloga rabin Abraham Kriger, osnivač i predsednik Instituta „Šem olam“, i ja smo ovde došli da izrazimo protivljenje hrvatskim pokušajima da preinače istoriju.

IZLOŽBA U IZRAELU POČETKOM DECEMBRA

Profesor Gideon Grajf je direktor Međunarodne ekspertske grupe istoričara koja je 27. januara, povodom 75 godina od osnivanja Jasenovca, u Njujorku organizovala izložbu „Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav“, koja je bila najveća postavka o ovom ustaškom logoru u inostranstvu. Na njoj je bilo izloženo 180 panoa sa tekstovima istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i 21 crtež slikara Dragana Jelovca, kao i autentični predmeti Memorijalnog centra „Donja Gradina“ i građa iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije. Ova izložba će u decembru biti priređena i u Izraelu.

(novosti.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Bambula says:

  Pa ako ne znaju za Jasenovac, obavijestite ih. Neš ti problema.

 2. Prva linija says:

  platice hrvati za jasenovac kad tad, KRVLJU, klali su na prevaru civile, zene, decu, nismo zaboravili, pokusali smo da oprostimo ali ne ide, neda nam se, boli ,..

 3. Ivan Grozni says:

  Sta jos reci a nevrisnuti.Trebalo je da prodje sedamdeset sedam godina i jedan posteni istoricar da se pocne govoriti istina o stradanju jasenovackih zrtava. Ima jedan ozbiljan nedostatak kod srpskih naucnika.Ostace ne istrazene jame i stratista sirom Hercegovine i dinarskog masiva koje ce pasti u zaborav.

 4. Svetislav Surina says:

  Potpuno si u pravu kada spominješ neistražene jame.Treba istražiti i Šaranovu jamu na Jadovnu i sve ostale jame, pa da se vidi čije kosti su u njima i koliki je broj žrtva.Treba prokopati i Jasenovac,pa da se utvrdi koliki je broj žrtava, možda je i više od sedamsto hiljada?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *