Jezička (geo)politika

Jezička (geo)politika

17 maja 2014

Dragomir-Andjelkovic-ProfilPiše: Dragomir Anđelković

Konfučije je rekao: „Ako reči nisu utemeljene, ni dela nisu ostvariva“. Koliko je bio u pravu vidimo i po tome kako rade zapadni stratezi! Oni ogroman značaj pridaju terminološkoj logistici svojih (geo)političkih poduhvata. Da je tako svedoči sve što se dešava u vezi sa Ukrajinom u našim i svetskim medijima. Na delu je repriza onoga što se nama dešavalo u vezi sa Kosovom, odnosno pre toga Krajinom i Republikom Srpskom.

Zapadni centri moći su nametnuli jezički obrazac prema kome su Srbib ili agresori i kada su branili kuće u kojima su rođeni a albanski, hrvatski ili BH muslimanski bojovnici predstavljani suk ao borci za slobodu i onda kada su naoružani do zuba vršili masakre nad srpskim civilima. Sada se kao pobesneli separatisti tretiraju stanovnici istoka Ukrajine koji samo žele da budu svoji na svome, dok se neonacisti veličaju kao poklonici evropskih vrednosti.

Jezik bitno utiče na to kako tumačimo događaje, kakve emocije imamo i kako se ponašamo. To odlično znaju svi oni koji u nacionalnim i globalnim razmerama vladaju masama – bilo da se radi o demagozima u demokratskom sistemu, kreatorima politike globalne zapadne hegemonije ili totalitarnim ideolozima raznih boja. Definisanje upotrebljivih termina i njihovo puštanje u masovni opticaj – važno je sredstvo ostvarivanja (geo)političkih ciljeva. I nije bitno da li je terminologija u korelaciji sa stvarnošću. Uostalom, poluistine i neistine su još pogodnije za usmeravanje masa u željenom pravcu. Laž je plastičnija od istina, ništa je ne sputava i ograničava, pa može tako da bude obrađena, da deluje zaokruženo izavodljivo. Spram vešto upakovane lažii stina neretko deluje neubedljivo.

Osetili smo to na svojoj koži i zato ne bi smeli olako da pristajemo da doprinosimo tuđoj nesreći. Ne mislim sada na razne „srpske“ medije koji su pod kontrolom zapadnih struktura uticaja. Njihov posao je da vrše propagandu protiv bilo koga ko se nađe na meti Vašingtona ili Brisela. Sada apelujem na one koji nisu profesionalno, kada se takav nalog izda, antisrpski ili antiruski nastrojeni, već pogrešno postupaju po inerciji, odnosno bez mnogo razmišljanja prihvataju ono što se tendenciozno nameće od strane zapadnih propagandista.

Da bi shvatili o čemu se konkretno radi, moramo se vratiti u nedavnu prošlost. Kulminacija krize u Ukrajini otpočela je u februaru ove godine, pošto je u Kijevu došlo do klasičnog prevrata. Pripadnici ekstemističkih paravojnih formacija – za koje možemo da kažemo da su tamošnja unutrašnja vojska NATO-a – upali su u državne institucije i sa vlastio terali one koji im nisu bili po volji, odnosno na čelo Ukrajine su instalirali svoje izabranike. Kako su oni onda nazvani u svetskim i našim medijima? Da li prevratnici ili, kako se kolokvijalno kaže – da sada ne ulazim u politikološke finese – „pučistima“? Ne!

Prevratnici se bez ikakvog osnova nazivaju: premijer Ukrajine, vršilac dužnosti predsednika republike, predsednik skupštine … S druge strane građani na jugu i istoku Ukrajine, koji se protive otmici vlasti i kursu koji, protivno volji velikog dela naroda i bez legalnih izbora, nameću „pučisti“, maliciozno se kvalifikuju kao separatisti ili čak teroristi. Ništa se nije izmenilo ni kada su, posle posete američkog potpredsednika Bajdena, vojno-policijske snage pod kontrolom prevratnika,tenkovima i avionima, krenule u krvavi juriš na istok Ukrajine. Ispada kao da su problem oni koji brane svoje domove a ne oni koji nameravaju da ih spale!

Destruktivni procesi u Ukrajini su rezultat još jedne geopolitičke avanture Bele kuće. Ona raspaljuje sukobe u kojima drugi stradaju. To je istina koju američki propagandisti ne nastoje samo da prikriju zloupotrebom reči već i da krivicu prebace na one čija ona nedvosmisleno nije. Žrtva takve politike smo, ne tako davno, bili i mi, zato ne smemo da postanemo njeno sredstvo ni kada se radi o nekim dalekim meridijanima a ne o prijateljskoj Rusiji. Uključimo umove i ne usvajajmo propagandni jezik NATO medijskih delatnika!

(Novine Novosadske)

(Vidovdan.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *