JEZIK SILE: Putin poslao četiri vojna broda ka Australiji

JEZIK SILE: Putin poslao četiri vojna broda ka Australiji

13 novembra 2014

Vladimir_Putin_April_2013_interview_to_the_German_ARD-003Australijske vlasti saopštile su danas da prate kretanje četiri ruska vojna broda koji se približavaju severnoj obali Australije, što premijer Toni Abot smatra pokazivanjem vojne moći Moskve u jeku napetih odnosa dve zemlje posle obaranja aviona MH17 u Ukrajini u julu.

Ruska flota se kreće ka australijskim vodama uoči dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina na samit G20 u Brizbejn ovog vikenda, a nakon njegovog nedavnog razgovora sa Abotom u Pekingu, prenosi AFP.

„Odbrana prati kretanje ruskih vojnih brodova koji trenutno prolaze kroz međunarodne vode i plove ka severu Australije“, navodi se u saopštenju australijskih vojnih snaga.

Australijski mediji navode da se među ruskim brodovima nalaze „teško naoružana“ krstarica i razarač, tegljač i brod za dopunjavanje gorivom.

Putinovo prisustvo u Brizbejnu je sporno s obzirom na gnev Australije zbog obaranja aviona „Malezija erlajnsa“ na letu MH17 u julu na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo svh 298 putnika i članova osoblja, uključujući 38 australijskih državljana.

Međutim, članice G20 su postigle konsenzus da bi Putin trebalo da učestvuje na samitu u australijskom gradu iako Kijev i Zapad tvrde da je avion oboren raketom koja je dopremljena iz Rusije, što Moskva poriče.

„Nije neobično što se Rusi raspoređuju u blizini mesta gde se održavaju značajne konferencije, a ne zaboravimo da je Rusija u poslednje vreme znatno vojno ojačala“, rekao je Abot danas u Mjanmaru na marginama istočnoazijskog samita.

Australijske vlasti podsećaju da je ruska mornarica i ranije raspoređivala svoje brodove u vreme značajnih međunarodnih samita, kao kada je ratni brod ruske pacifičke flote pratio bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva prilikom posete San Francisku 2010.

Džon Bleksland, ekspert za međunarodnu bezbednost na Australijskom nacionalnom univerzitetu, smatra da prisustvo ruskih brodova u blizini australijske obale ima za svrhu pokazivanje snage i učvršćivanje Putinovog imidža „snažnog čoveka“.

Međutim, bivši načelnik Generalštaba australijske vojske Piter Li, koji je sada direktor Instituta za nacionalnu bezbednost na Univerzitetu u Kanberi, kaže da je raspoređivanje ruskih brodova poruka da je Rusija pomorska sila sa globalnim domašajem i da ima interese u tom delu sveta.

Lideri G20, uključujući američkog predsednika Baraka Obamu, sastaće se u subotu i nedelju u Brizbejnu, gde će glavna tema razgovora biti podsticanje globalnog rasta, ali se očekuje da će se razmatrati i situacija u Ukrajini.

KOMENTARI3 komentara

  1. Milisav Visnjic says:

    To je to i treba tako da bude!!!

  2. Robert Lucas says:

    A zasto prisustvo Americkih brodova ne zabrinjava. Jel' to oni mogu a Rusi ne. Ne treba drkati (provocirati) Ruse i ne treba se bojati. Abbot je rekao da posjeduje dokaze ko je oborio MH17. OK, pokaži nam. Dosta je amerikanci sanja (optuzivanja bez dokaza). Vidila žaba kako se konj potkiva pa hoće i ona. Australia treba da gleda svoja posla i ne nasjeda na američke provokacije

  3. LAKI says:

    Bravo Roberte pravian komentar..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *