ЈЕЗИВ ЗАХТЕВ: Бајден треба да бомбардује Кубу као Бил Клинтон Југославију 1999!

JEZIV ZAHTEV: Bajden treba da bombarduje Kubu kao Bil Klinton Jugoslaviju 1999!

15 jula 2021

Gradonačelnik Majamija Fransis Suarez pozvao je Džozefa Bajdena, predsednika Sjedinjenih Država, da primeni vojnu opciju protiv režima u Havani i izvrši vazdušne udare kako bi podržao antikomunističke proteste na ovom karipskom ostrvu. Suarez (43), advokat rođen u Majamiju, čiji je otac emigrirao sa Kube, rekao je za Foks njuz da bi Bajden trebalo da uzme u obzir vojnu opciju.Vojna koalicija

– Ono o čemu bi sada trebalo razmišljati je koalicija potencijalnih vojnih akcija na Kubi, slična onome što se dogodilo ranije kada su na vlasti bili republikanci i demokrate. Mislim na invaziju Paname, koja je izvršena pod administracijom Džordža H. W. Buša, i bombardovanje Jugoslavije tokom rata na Kosovu 1999. Oni su svrgnuli Norijegu i ta zemlja je decenijama imala mirnu demokratiju, a predsednik Bil Klinton je na Kosovu vazdušnim udarima sprečio humanitarnu krizu – rekao je Suarez.

Gradonačelnik se potom u izjavi za dnevnik Majami herald povukao, rekavši kako se ne zalaže za bombardovanje jer on nije vojni ekspert. Na zvukove ratnih bubnjeva sa Floride brzo su reagovali Rusija, Kina i Iran, apelujući na Ameriku da se ne meša u unutrašnje stvari Kube kako ne bi došlo do eskalacije nemira. U Moskvi je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da je Kremlj naglasio da je neprihvatljivo strano mešanje i druge destruktivne radnje koje destabilizuju Kubu.

U Pekingu je Džao Liđen, portparol ministarstva spoljnih poslova, rekao da je „američki embargo glavni uzrok nestašice lekova i energenata na Kubi“. Said Hatibzadeh, portparol iranskog šefa diplomatije, rekao je da su SAD najveći krivac za većinu problema sa kojima se suočava kubanski narod.

Ograničeni poremećaji

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez je rekao da su 11. jula bili neredi i vrlo ograničeni poremećaji, a da su „oportunisti“ iskoristili vrlo teške uslove u kojima Kubanci danas žive. On je, međutim, naglasio da tog dana „nije bilo socijalne eksplozije na Kubi“.

– Nije bilo socijalne eksplozije zbog volje našeg naroda i zbog podrške našeg naroda revoluciji i njenoj vladi – rekao je ministar. U Havani je potvrđeno da je jedna osoba nastradala u protestima. To je Dijubis Lorensio Tejeda (36), koji je poginuo u obračunu sa policijom u predgrađu Havane.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. šiško says:

    Siguran sam da ih Kuba čeka spremna. Od bombardovanja Jugoslavije ceo svet živi na oprezu, spava sa jednim otvorenim okom kojim budno motri zbivanja u americi i potajno se naoružava i priprema odbranu. To što je amerima odavno zinulo dupe na Kubu, zapravo već vek i više je stalno zinuto, to je njihova stvar. Lepo bi im leglo jedno munjevito bombardovanje posle kog bi mogli da se šepure kako su oni junaci u borbi za bolji svet, ali neće biti tako. Ako se upuste u tu avanturu, to će biti njihov konačni kraj. Doživeće poraz od kog se nikad više neće oporaviti.

  2. Strsljen says:

    Rusi i kinezi nema da se protestuje nikome...no lepo Krstarice nosace i razarace i jedno 100 lovaca i bombardera ...i nosac aviona pa lepo Na KUBU. Ne mojte da pricate no malo pokazite i muda . Ameri koliko god degenerisani bili oni pokazuju muda ...znaci samo muda i razumeju. Idemo. Saalsaaaa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *