ЈЕЗИВА ИДЕЈА ИЗ ХРВАТСКЕ: Овакву болесну ствар могу смислити само УСТАШЕ

JEZIVA IDEJA IZ HRVATSKE: Ovakvu bolesnu stvar mogu smisliti samo USTAŠE

18 februara 2019

Nekadašnji potpredsednik hrvatske vlade i HDZ Andrija Hebrang založio se za rehabilitaciju ustaškog pozdrava: „Za dom spremni“.

Osvrnuvši se na izjavu predsednice Kolinda Grabar Kitarović da je pogrešila kada je izjavila da je pozdrav: „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, Hebrang kaže da je ona to učinila da i dobila drugi predsednički mandat.

„Pozdrav ’Za dom spremni‘ doživeo je drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički! Naime, ta je agresija imala sva obeležja fašizma, uključujući strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Na taj fašizam ustala je hrvatska mladost koja je pozdravljala s pozdravom: ’Za dom spremni‘“, rekao je Hebrang za hrvatski portal „Dnevno“.

On je rekao da istorija ne počinje i ne završava se u Drugom svetskom ratu i dodaje da je Hrvatsku stvorena i odbranjena od srpsko-crnogorske fašističke agresije, kao i da bi taj period trebalo da se vrednuje u istoriji.

„To razdoblje treba poštovati i objektivno vrednovati. Vreme je za lustraciju hrvatske istorije, za sve pa i za pozdrav: ’Za dom spremni‘“, rekao je Hebrang.

KOMENTARI10 komentara

 1. Dr who says:

  Mene samo zanima šta Jevrejska zajednica ima na to da kaže! Koliko znam oni takođe tvrde da je ustaški pozdrav fašističkog karaktera i ne oglašavaju se. Makar ne aktivno i javno. Pa i Austrija ga ja takođe zabranila. Ljudi nemojmo menjati teze i ulaziti u zamku dokazivanja poznate i prihvaćene istorijske činjenice. Ustaše, NDH, i njihov pozdrav su fašističkog i nacističkog porekla/karaktera i za svoja nedelja moraju snositi ako ne prave onda makar istorijske, teritorijalne i političke posledice. Potrebno je zakonom zabraniti bilo šta što ima makar i malo naznake ustaštva, odnosno nacizma. A u njihove škole kao i u Nemačkoj uvesti obavezu da imaju časove u kojima se podsećaju na svoja nedela koja su činili njihovi pretci u 1. i 2.sv ratu. Hrvati su kazne za zločine vešto izbegli priključenjem u Jugoslaviju i FNRJ, zbog politike bratstva i jedinstva su ti zločini gurani pod tepih. Vreme je da se suoče sa tim da su podmukli te da su zamenili uloge žrtve i dželata.

  • Velika Metla says:

   Dr Hu,ništa neće oni uraditi! Oni su priznali tu nakazu od države,a vrlodobro su znali kakva je ta država bila,a i ostala! Umesto da prvo daju neki vremenski rok,pa da prate kako će se ta nakaza od države razvijati,posle svega šta su uradili u svojoj istoriji,i shodno tome je i priznati! Oni ne,nego su bili čak među prvima koji su je priznali!

 2. Kulak says:

  Bolestan je od raka.Ostalo mu je još malo.

 3. Rade says:

  Najgori usud za jedan narod je kad nema istoriju drzavnosti koja podrazumeva elemente rugularne drzave .Hrvati nikad nisu imali drzavu do kvinslisku tvorevinu stvorenu pod patronatom nacista sa genocidom nad njenim narodom(Srbi)te tvorevinu darivanu od zlocinskog komunistickog rezima koji je na ustrb zrtava srpskog naroda izjednacio u oslobodilackoj borbi ulizice nacista(veci deo hrvatskog naroda)I srbe iz Hrvatske koji su ginuli za danasnju hrvatsku teritoriju.Pa sta bi onda oni mogli da slave pod teretom ovih cinjenica I strasnih kompleksa nego poklic "za dom spremni".

  • Veliki brat says:

   Da Hrvati nisu imali državu, ne biste toliko inzistirali na toj laži. Znam da vam smeta što su Hrvati državnotvorniji narod od Srba, ali vaše frustraciju su vaš problem.

 4. Trn says:

  "Za dom spremni!" je iskljičivo pozdrav nacifašističke Pavelićeve ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Nikad njega u istoriji Hrvata (ne Hrvatske, jer bilo kakva država Hrvatska nikad nije postojala) nije bilo. A Andrija Hebrang, sin kontroverznog komuniste Andrije Hebranga iz Drugog svetskog rata, veoma dobro zna da je njegova hadezeovska, Tuđmanova Hrvatska, u kojoj je i on bio jedna od vodećih njenih perjanica, izbacila Srbe, konstitutivni narod, iz ustava, da je izvršila secesiju iz međunrodno priznate SFR Jugoslavije, da je izvršila agresiju na Srbe u Hrvatskoj, na Jugoslovensku narodnu armiju i Bosnu Hercegovinu. Zna on dobro za zločine i genocid koje su počinile paravojne policijske i zengovske hrvatske jedinice. Zna on dobro za zločine pre nego što su bilo kakvi sukobi počeli, za zločine u Osijeku, Gospiću, Pakračkoj poljani, Splitu, Sisku, Zagrebu, u Hercegovini, u Sijekovcu kod Bosanskog Broda... Zna on dobro za progone Srba iz urbanih sredina, za izbacivanje s posla, za odvođenje Srba iz stanova i kuća, za miniranje kuća... Zna on dobo za masakre nad Srbima tokom građanskog rata u Hrvatskoj, za Loru, za Medački džep, za Jodno u Sisku, za Velesajam u Zagrebu, za "Bljesak", za "Oluju"... O genocdu u Drugom svetskom ratu, o Jasenovcu, Jadovnom, dečjim logorima u Jastrebarskom, Sisku... da se i ne priča... Andrija Hebrang pokušava da opere svoju savest. Ako on uopšte ima bilo kakvu savest. Kakav pozdrav - takav i Andrija Hebrang. I to ustašoidna, fašistoidna i Hrvatska i Hebrang u Evropskoj uniji. Jadna Evropa s takvom svojom unijom!

  • Pravda says:

   EU = moderni krizari/krstasi.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Matori degenerik. On je dokaz da su hrvacki komunisti samo presvukli crne i obukli titoističke uniforme '45.

 6. Budi Bog s nama says:

  Ako ko čini zlodelo, on čini zlodelo, bez obzira na vrstu pozdrava. Ako sam pozdrav služi da zaplaši ili podseti na zlodela, onda naravno zaslužuje osudu. Ali opet, kažem svejedno, jer ćemo svi mi dopbiti platu po delima svojim, o pravednom carstvu Božijem.

 7. petrovgrad says:

  Hrvata u R Hrvatskoj danas ima koliko Srba u grad Beograd. Za 15-20 godina biće nacionalna manjina u Hrvatskoj. Pukli su, a taj pozdrav nema kapaciteta. On je bio zlokoban uz Treći rajh, ovako klasična galama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *