ЈЕЗИВА САЗНАЊА! Какву опрему је то купио Кијев

JEZIVA SAZNANJA! Kakvu opremu je to kupio Kijev

9 januara 2024

Prva naznaka mogućeg pozivanja žena stupila je na snagu oktobra prošle godine, sa zakonom koji zahteva od žena sa medicinskom spremom da se registruju u regrutnim kancelarijama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine prvi put je nabavilo veliki broj kompleta ženskih vojnih uniformi, navodi načelnik odeljenja Rustem Umerov.Kupljeno je 50 hiljada kompleta ženskih uniformi, 100 hiljada električnih jastučića za grejanje, 15 hiljada zaštitnih slušalica, piše Umerov na Fejsbuku.

Kako ministar priznaje, u protekla četiri meseca je Ministarstvo odbrane „identifikovalo ranije počinjene prekršaje u iznosu od više od 10 milijardi grivni“, što je oko 263 miliona dolara.

Prva naznaka mogućeg pozivanja žena stupila je na snagu 1. oktobra, sa zakonom koji zahteva od žena sa medicinskom spremom da se registruju u regrutnim kancelarijama.

Od kraja 2023. godine u ukrajinskom parlamentu se razmatra novi zakon o mobilizaciji. Prema rečima Marjane Bezugle, poslanice propredsedničke stranke Sluga naroda, dokument, između ostalog, izjednačava muškarce i žene kao vojne obveznike. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni generalno je podržao predlog zakona, ali se usprotivio regrutaciji žena u službu.

U Ukrajini je od februara 2023. objavljena, i više puta produžena, opšta mobilizacija, a vlasti u zemlji čine sve da vojno sposobni muškarci nipošto ne izbegnu službu. Zabranjeno im je da putuju u inostranstvo, a pozivi za služenje im se dodeljuju i u državnim ustanovama, i na ulicama, mestima gde je velika gužva.

Mnogi muškarci mesecima ne napuštaju svoje domove kako ih ne bi poslali u ratnu zonu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Stop d wor in Kroejšija says:

    E al onda umesto Zalužnog Glavnokomandujuća oružanih snaga Ukrajine treba da bude žena 🤣🤣🤣

  2. Milutin says:

    Za toliko mnogo datog novca Zapad očekuje bar još stotinak hiljada rasparčanih ukrajinskih tela. Zar je bitno dali muška ili ženska. Zapad dobro zna da su mu od svega šta je imao ostale samo pare. Ali ne može sa sve kupiti. A i novca će biti sve manje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *