ЈЕЗИВЕ ПРЕТЊЕ УОЧИ ПРАЗНИКА: Зову на клање по Балкану

JEZIVE PRETNJE UOČI PRAZNIKA: Zovu na klanje po Balkanu

8 decembra 2017

Islamska država pozvala je svoje pristalice, a posebno Albance s Balkana da predstojeće božićne i novogodišnje praznike pretvore u najavu „krvave 2018. godine“. U proglasu emitovanom na albanskom jeziku, prenosi prištinska štampa, od pristalica ekstremnog islamizma je zatraženo da se organizuju, a svoje „uspavane ćelije“ da krenu u pohod.

„Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. Iako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: ‘Alah je najveći’“, navodi se u pozivu Islamske države.

„Usamljenim vukovima“, odnosno pojedincima za koje se ne zna da su pristalice Islamske države, ranije je poručeno da angažuju migrante i napadnu Koloseum u Rimu i Vatikan.
O ozbiljnosti ovih pretnji svedoči i zahtev UN vlastima na Kosmetu da naprave jasnu strategiju u „cilju sprečavanja da se potencijalni borci pridruže islamskim ekstremistima u Siriji i Iraku“.

Fanatike shvatiti ozbiljno

U nezavisnom izveštaju koji su naručile UN analiziran je povratak džihadista s ratišta.

I srpski stručnjaci za bezbednost u razgovoru za „Vesti“ su jednoglasni da ove pretnje treba shvatiti veoma ozbiljno. Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović ističe da se najveći broj pretnji džihadista nikada se ne ostvari.

„Ali, mali deo ostvare i upravo zbog toga treba biti maksimalno oprezan i spreman da se reaguje. Opasnost leži i u činjenici da brojne pretnje, iako nisu realne, imaju moć da inspirišu sledbenike džihada koji žive u neislamskim zemljama. Svedoci smo brojnih takvih napada na tlu Evrope, Rusije i SAD ne samo vatrenim oružjem, već i noževima, kamionima, automobilima, sve u skladu s preporukama džihadista“,  upozorava profesor Simeunović.

Kritično na Kosovu

On ističe da je najbolji „lek“ protiv takvih pretnji prevencija i što bolji nadzor. Simeunović smatra da snage bezbednosti u Srbiji imaju dosta iskustva i volje da se odlučno suoče s takvom pretnjom. Međutim, mnogo je teža situacija na Kosmetu gde Srbi i Romi nisu bili zaštićeni poslednjih dvadesetak godina.

„Odgovornost za bezbednost na Kosovu leži na međunarodnim ili lokalnim bezbednosnim strukturama. U takvoj situaciji, ugroženom stanovništvu ne ostaje ništa drugo već da se civilno samoorganizuje kao što je urađeno u nekim zapadnim sredinama“, kaže profesor Simeunović.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je bilo očekivano da usled poraza koje trpi na Bliskom istoku Islamska država prebaci težište na druge teritorije gde ima bivše pripadnike i simpatizere.

UN zakasnile

Drecun smatra da je upozorenje UN vlastima u Prištini dobro, ali zakasnelo. Podseća na izveštaj UN gde su obaveštajci pet zemalja saznali za kompletnu mrežu radikalnog islama: način finansiranja preko humanitarnih islamskih organizacija i pojedinaca, veze s međunarodnim džihadističkim organizacijama…

„U početku je na Kosovu bilo 50.000 vojnika Kfora i ništa nisu uradili da sve to spreče, a znali su da je sve u sprezi s organizovanim kriminalom na čijem čelu su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Dozvolili su da dođe do proglašenja samoproklamovane države Kosovo, a sada upozoravaju iako su bili obavezni da sve spreče „, ističe Drecun.

„Ako se to ostvari, preći ćemo u mnogo rizičniju i izazovniju fazu na Balkanu jer do sada je ovaj prostor bio uglavnom baza za regrutovanje, naoružavanje i obučavanje radikalnih islamista. Među pristalicama Islamske države ima i onih koji su prošli samoubilačku obuku i rizik zaista postoji“,  kaže Drecun.

Rusi ubili krvoloka iz Kačanika

Prema podacima kosovske policije, od 2012. godine 335 građana je putovalo ili je uhvaćeno na ruti ka konfliktnim zonama u Siriji i Iraku. To okupirane teritorije  čini jednom od najvećih izvoznika stranih boraca u Evropi po glavi stanovnika. Među njima je 253 muškaraca, 55 žena i 27 dece.

Pri tom su neki Šiptari sa okupiranih teritorija dospeli visoko u hijerarhiju Islamske države. Džihadista iz sela Bukovik kod Gnjilana, Ridvan Haćifi, poznat i kao Abu Mukatil el Kosovi, u junu 2015. u video poruci pozvao je na terorističke napade na Kosovu i Metohiji, Albaniji i BiH.

„Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće… Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete“, naređivao je Haćifi.

Grčki mediji letos su objavili da je rusko vazduhoplovstvo ubilo i krvoloka Lavdrima Muhadžerija iz Kačanika. Muhadžeri je bio poznat po jezivim egzekucijama. Odsekao je glavu momku za koga je tvrdio da je špijun, a bio je objavljen i video kako iz ručnog bacača raznosi mladića vezanog za banderu. Medijima su se pronosile informacije da on povremeno dolazi na jug centralne Srbije i Kosovo, kako bi mobilisao nove džihadiste. Navodno je koristio falsifikovani pasoš na ime Bojan Depić.

Đ. Barović / Vesti

KOMENTARI3 komentara

  1. Batina says:

    Ovo mi smrdi na tvorce ISIL-a.

  2. goran says:

    Ruske trupe sto pre da nastave pohod na teroriste I da razmontiraju Bondstil. Nema nazad.

  3. R.Srpska says:

    Treba uvek biti oprezan ali nema nista od toga,siptari, uopste muslimani su kukavice, nema tog koji ce sam napadati, oni napadaju nekoliko na jednog, to im je stil, kukavicki, a ako ih nekoliko ide u "akciju" onda ce biti jasno sumnjivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *