ЈЕЗИВИ ЗАПИСИ О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА: Из рупе извађено 65 лешева жена и дјеце, сви су поклани, у тијела им дрва забадана, женама сисе резане, очи вађене

JEZIVI ZAPISI O USTAŠKIM ZLOČINIMA: Iz rupe izvađeno 65 leševa žena i djece, svi su poklani, u tijela im drva zabadana, ženama sise rezane, oči vađene

12 decembra 2014

zlocin_ustasa_na_kozari_1942

(Iz knjige “Protiv zaborava i tabua” Vladimira Dedijera i Antuna Miletića, izdavači: I. P. Pregres, Sarajevo, i Udruženje za istraživanje genocida i ratnih zločina, Beograd, Sarajevo, 1991)

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA
KOTARSKA OBLAST PRIEDOR
Broj: Taj – 878/42
25. listopada 1942. g.

Predmet: Ubijanja-klanje-nevinih osoba pravoslavnih, od strane ustaša u občini Palančište, kotar Priedor.

KABINETU GOSPODINA MINISTRA DR. TURINE BANJA LUKA
VELIKOJ ŽUPI SANA I LUKA BANJA LUKA
NOJ OBLASTI BANJA LUKA

Oružnička postaja u Priedoru pod taj. br. 505 od danas dostavlja:

„Dana 23. listopada t. g. (oktobra tekuće godine – nap. I. B.) po javnom pogovaranju doznalo se je da je u Palančištu velikom, občina ista, kotar Priedor poubijano mnogo građana bez razlike pola i starosti. O ovome bila je obavještena i Njemačka Komanda Vojske i oružništva u Priedoru, pa je dana 24. listopada t. g. pošao radi provjere na lice mjesta jedan njemački častnik, a kao pratnja sa njime bio je i potpisani sa 6 oružnika.

Pri našem dolasku na mjesto zv. ‘Brdo’ doznali smo od jedne žene, da je u noći 22-23 o. mj. od strane Ustaša poubijano svo stanovništvo iz svih kuća do kojih je doprla vojska – odnosno Ustaše, pa je dotični njemački častnik pošao na samo mjesto i tamo ispod pomenutog brda na jednoj njivi – prijavio mu je jedan njemački vojnik, da je tu prošle noći ubijeno i zakopano oko 65 žena i djece, a mnogo veći broj muških da je ubijeno na drugom mjestu u jednoj dolini. Vođenim ispitivanjem ustanovilo se je, da su sva lica koja su zatečena kod svojih kuća, te su pokupljena sa napomenom, da će biti odvedena u sabirni logor, pa kada su ih sve prikupili, onda su bili poubijani, navodno iz strojnice i to odvojeno žene i djeca a odvojeno muškarci.

Njemački častnik ustanovio je, koja je Ustaška jedinica ova nedjela radila jer se ista i sada nalazi u Palančištu na položaju.

U koliko sam saznao Njemački častnik, bio je mišljenja, da se lješine poubijanih lica otkopavaju i ustanovi na kakav način odnosno kakvim sredstvom su pojedini ubijani. Nije mi točno poznato, da li će se ovo otkopavanje zaista izvršiti i kada, ali je rečeno da će to biti 25. o. mj.

Ima nekoliko žena koje su sa bodovima izbodene i izmrcvarene ostavljene žive, od takvih se jedna nalazi u selu Orlovcu kod Slavka Butonje a jedna u selu Vel. Palančištu, kod Munjize, prva se zove Dara Banović a druga Marija Milosavljević. Pomenute žene nađene su od strane seljana i odvezene gore navedenim kućama kod njihove rodbine.

Prednje podnašam naslovu s molbom na znanje.

Zapovjednik, Oružnički časn. namjesnik Janez Mihaljić

Potpisati je ispitivao šta se je sve dogodilo, te sam ustanovio, da je Njemačka Komanda – preko svojih vojnika – jednu rupu otkopala i iz iste izvadila 65 lješeva žena i djece, koji su svi poklani, raznim mukama mučeni, u tijelo im drva zabadana, ženskinju sise rezane, oči vađene i drugim mukama ih patili. Ni jedno u toj rupi nije ubijeno iz puške nego na ovakav način. Druge rupe Nijemci nisu otkopavali, ali se računa, da su ih pobili 300 osoba. Ostalo se je sve razbježalo, niko ni za koga ne zna, sela ostala potpuno pusta i na sve strane se pljačka. Stoka kao i ostalo ostalo je bez ikakvih čuvara, te ista tumara – Juče su ustaše natovarili 6 vagona stoke i otjerali za Banja Luku – svinja, ovaca i goveda.

U selu Jutrogošću, obćine Brezičani – popaljeno je žita – zobi, pšenice i kukuruza, kao i ostale stvari.

Prednje se dostavljalo Naslovu radi znanja.

Za Dom Spr.                                                                                                                                      Kotarski predstojnik

(Pripremio: I. Brezac. Intermagazin)

KOMENTARI37 komentara

 1. Mrki says:

  Mogli ste barem ne prikazati ovu jezivu sliku na naslovnoj strani....Molim vas postedite ljude osetljivog srca na ovakve prizore......

  • HHJ-46 says:

   Slika BAS TREBA da se pokaze! Istina se mora znati, a ne da sami sebi sminkamo lazima i umanjujemo spostvenu zrtvu! Upravo to nam rade neprijatelji, majmune srbijanski, poserem ti yugoslaviju.

 2. iki says:

  Ovo su strasne slike kao i tekst. Ovo je strasnije od pakla>Po okrutnosti, zverstvu, gori su od nacista.To je ta njihova kultura, kultura zlocinaca, seme im se krvatsko zatrlo, dace Bog. I mi da se mirimo sa njima i balijama, jer i oni su ista zverstva cinili prema pravoslavnima, nikada, nikada.

 3. Mrki says:

  iki, nemoj tako, nisu svi u svim nacijama zli, ima i bilo je i obicnih ljudi, cak i verskih sluzbenika koji su stitili i sacuvali pripadnike drugih nacionalnosti od raznih zlocina.

 4. triglav says:

  ljudski monstrumi ... samo fali još industrijski način

 5. Lady Gaga says:

  HRVATI SU PASJI OKOT. ONI NISU NAROD, ONI SU DIJAGNOZA. DABOGDA IM SE SEME ZATRLO. U MOJU KUĆU JE ZABRANJEN PRISTUP, RVATIMA, POTURICAMA, ŠIPCIMA I PSIMA PSIMA, JER IMAM MAČKU.

 6. Lady Gaga says:

  hrvati Narod koji je po Ocu Nacije Tudjmanu postoji 6.000 godina i vodi poreklo iz Irana. Ostaje nerazjašnjeno kako je onda Njofra otac tog naroda, kada se on rodio pre manje od 120, a više od 80 godina. Kad je uspeo da ga napravi. Hrvati su poznati po svojoj tisućugodišnjoj kulturi koju je najbolje pokazao Torcidaš u Beogradu (ima na youtube). Neki zlobnici su govorili za njih da su bečki konjušari, ali (samo) oni znaju da su spasli Evropu od Turaka. Uopšte, bili su predziđe kršćanstva, što su u Jasanovcu i pokazali. Njihov oficijelni umjetnik Marko Perković Tompson, čiji koncerti su na državnoj televiziji (javnom servisu?) Hrvatske, i dalje se hvali tim civilizacijskim dostignućem. Iako je opšte poznato da su najzad uspeli da dobiju Srbe u ratu, Hrvati kao da i dalje imaju komplekse. I ne samo to, nego i 18 godina po raspadu Jugoslavije, na njihov zahtev (prethodno su sami ušli) oni su opterećeni Srbima. Kad god se u Srbiji nešto dogodi, na hrvatskoj televiziji se satima priča o tome. Pogledati sve učesnike srpskih internet foruma koji dolaze iz ovog dičnog naroda.

 7. Lady Gaga says:

  hrvati Narod koji u proteklih dvadesetak godina proživljava svoj civilizacijski maksimum ( dobili državu a nikad je nisu imali niti zaslužili, oprošteni im genocidi, ušli u nato, pred vratima Evropske unije). Čovek bi pomislio da je to jedan fin, ustrojen, moderan evropski narod, naime ovi pokazatelji nam to nagoveštavaju. Međutim prošle godine i u ovoj godini vidna je tendencija pucanja njihove države po šavovima i upitni su svi ovi ''civilizacijski'' dosezi ( istina o genocidu ide na sud, prezaduženost, mafijaška država, nikad se nisu odrekli nacizma), ovo ne zvuči već tako evropski i demokratski. Kod njih vlada još ona euforija ''imamo državu, otrgli smo se Srbima'' ali od toga se ne živi. Bogati zapadni mentori, njihova braća po zločinu su smanjile donacije, porobili su ih i opet su kao i u svojoj celoj istoriji dobrovoljni robovi svojim gospodarima. Nekad Srbi padaju u iskušenje da im zavide na lakoći ostvarivanja krupnih ciljeva dok mi svku grešku plaćamo po duploj tarifi, svaku nepromišljenost plaćamo bolno da bolnije ne može. Ne treba nikome zavideti svako ima svoj put, naš je takav kakav je, trnovit, posut užarenim kamenjem ali istinit, dok će se njihova iluzija srušiti kad pukne i cela imaginacija zvana Amerika, EU,nato, zapadna demokratija...

 8. Apis says:

  TO LADY! Najbi se majke ustasama. I nedaj macu psima ni da je vide.

 9. Lady Gaga says:

  https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/12363230_1660603320888762_3170265568296306620_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9

 10. Paštrović says:

  O ustašama neprestano mogu da trućaju samo oni koji su od tih istih ustaša, sva je prilika, mnogo gori. Da nijesmo gori od njih, nikad sa takvim nakotom nebismo stvarali nekakvu zajedničku državu... prethodno bacivši svoje srbske junake, svoje ime i srbske simbole u blato. Radi tih istih o kojima neprestano lajemo, prdnjavimo, seremo i što sve ne, a u suštini - možemo da im pljunemo pod prozor... e, radi tih istih ustaša smo se kolektivno popišali i posrali na stotine hiljada poklanih i macolom umlaćenih naših nesrećnika. Eno se i srbski patrijarh pridružio toj svesrbskoj pišijadi i kenjaži po onima kojima nije ko imao da kaže da se od ustaša više čuvaju no od Osmanlija. Evo baš buljim u ustaški program na torontskoj TV, na 4-tom kanalu, i lijepo vidim one prave ustaške simbole koji počinju bijelom, a ne, za tupave Srbe, crvenom kockicom. Mene više ne mogu da previše dirnu ove grozne slike pomlaćene Srbčadi (vjerovatno sam postao "ravnodušan" jer je prikazivanje ovakvih slika jedino što znamo i možemo?), jer... Srbi su trenutno više mrtvi od ove nevine đečice. Mnogo smo mrtvi, premnogo. I duševno, i svakako.

 11. Milutin says:

  "Tajni pakt Pavelića i komunista" https://tinyurl.com/jekbrbv

 12. Milutin says:

  Pastrovicu, tatarski provokatoru. Nisu Srbi samovoljno stvarali nikakvu drzavu sa tatarskim bastardima, vec je to uradila pod prisilom jug. odbora, sa seistem u Londonu. Odn. pod prisilom Engleske

 13. Stefan says:

  Ništa gore na ovom svijetu nema od pokatoličene gamadi koja se danas zove "hrvati". Sjeme im se zamelo prokleto genocidno.

 14. Baja says:

  Sve su to samo izmisljotine,vidis da djeca spavaju na naslovnici.

 15. Apis says:

  BAJA! Zelim tebi i tvome rodu da na isti nacin uzvate i zaspite kao srpska deca u Jasenovcu! Neka vam Krst, Birma i sve molitve u zivotu pomognu u skladu sa vasom iskrenosću!

 16. Južnjak says:

  I bosasnki muslimani su bili ustaše, tako da su i oni učestvovali u ovim pokoljima.

 17. Južnjak says:

  * I bosanski muslimani su bili ustaše, tako da su i oni učestvovali u ovim pokoljima. O tome isto treba da se govori.

 18. Alojzije Stepinac says:

  Najbitnije pitanje je zašto se ovakve stvari objavljuju. Odgovor je krajnje jednostavan: DA BI SE ŠIRIO GOVOR MRŽNJE. Naravno, uvijek ima budala koje se zakače na to i posluže svrsi koju su im drugi namjenili. Blago budalama!

 19. Južnjak says:

  @Alojzije Stepinac Bagro ustaška, pobili ste 1.000.000 Srba u NDH, a sada nama držite predavanja o "govoru mržnje"! Goni se u tri lepe!

 20. Apis says:

  Alojzije, čim Hrvat progovori širi se ljubav. Meni i sam tvoj potpis izaziva emocije ljubavi. Odmah pozelim da vam jbem mater svima redom. Zlocin je skrivati vasa grandiozna dela. Ko ima pravo da uskrati povijest istine koja ledi krv normalnom coveku. OSIM IZDAJE I ZLOČINA JEL POSTOJI ZA ISTORIJU IŠTA DRUGO PO ČEMU DA SVET PAMTI HRVATE?

 21. Ledu Gaga,jelek,anterija i opanke, po tome se znaju Srbijanke,jer istrule mi dunja u fijoci, moj je dragi kod.... says:

  ALOJZIJE, POPUŠI VELIKOSRPSKU KURČEKANJU

 22. Baja says:

  Sta serete,ni sad vas nema milion a kamoli 41.

 23. Alojzije Stepinac says:

  @Južnjak Netočno je da je za vrijeme ww2 ubijeno 1.000.000 Srba. To su mitološke brojke. Čak su i srpski demografi utvrdili da je ukupan broj SVIH poginulih i stradalih na tlu bivše Jugoslavije, uključujući tu i nastradale naciste, fašiste, ustaše i četnike, bio oko 1.000.000 ljudi. Dakle, sve zajedno. Međutim, Srbi ne bi bili Srbi kad ne bi nadopisali par nula na broj žrtava. To vam je folklor.

 24. Alojzije Stepinac says:

  @Apis Cincaru, to što pišeš je govor mržnje i nema nikakve veze s činjenicama. Ti si samo jedan patetičan hrvatomrzači kompleksaš i šovinist, čija je vrijednost manja od 0.

 25. Alojzije Stepinac says:

  @Baja Mitomani, što ćeš. Tko je vidio mitomana koji koristi činjenice i argumente. Da ih koriste, ne bi bili to što jesu - mitomani.

 26. Apis says:

  Alojzije, nisam šovinista! Kad dođe vreme ubijaću Ustaše sa ljubavlju i osmehom. Nisam ni mitoman, nema potrebe jer Srbi imaju vise grandioznih likova i dela kroz istoriju nego ijedna nacija srazmerno brojcanom stanju. A ti jadnik nemas vise pojma sta pises, pogledaj malo.

 27. Baja says:

  Uzorni Kardinalu Stepince,pusti ove pacenike koji zive u proslosti,dok ceo svet se okrece ka Europi i koristi njene blagodati oni se lece i glumataju velike Srbe a guzice bi dali za par Eurica.

 28. Baja says:

  A ti Apise jedi govna dok dodje to tvoje vreme,mislim da ces ih jest ceo zivot.

 29. Apis says:

  Baja klosaru, ja evriće trosim odkad su izašli. Sve valute koje sam ja koristio ti ne znas ni da su postojale. Pokrij se bednice ti jos ne znas ni kako izgleda novcanica veća od 10 kuna.

 30. Dux says:

  @Baja Nas nema milion?????!!!!!!!! Ajd' ti polako do večernje škole da utvrdiš gradivo blago ćaći pa se onda javi za koju godinu-ima ćemo kontrolni iz istorije, ukoliko se do tada skoncentrišeš i smanjiš dozu šmrkanja Haloperidola u popodnevnim satima!!!

 31. Paštrović says:

  Ovo je za "Baja" i ostalo pokatoličeno "društvance nekad Srba", vječno žedno srbske krvi: Eto... pročitah ovo par rečenica, i u suštini se apsolutno slažem sa porukom ovih "vjerskih fanatika". Ovako sročena, ideja je odlična. Nevolja je samo u tome što i vas podržavaju i "održavaju" oni isti koji su sve ovo dosad (što nabrojiste) uradili nama Srbima. "ISIL", nemo' da ne branite, tako vi 'leba i tako vi Allaha! Ipak smo više voljeli kad su nas branili Gadafi i Sadam, a danas Asad i Rusi! I da samo znate jedno: ko god da se uskopisti da Srbe brani, taj prođe kao Gadafi i Sadam, pa me stra' i za vas i za ovu potonju dvojicu! Daće bog i svi srbski bogovi da ne budem u pravu! http://radar.rs/vesti/104-drustvo/696-islamska-drzava-poziva-srbe-da-zajedno-ruse-evropu

 32. Alojzije Stepinac says:

  @Apis Srbi imaju grandiozne kasapine i koljače, zatucane šoviniste i primitivce + starlete. To je sve što imate. I da, naravno, imate i bujnu maštu. :-D

 33. Dux says:

  @Alojzije Stepinac Za kasapljenje, mučenje i klanje-tu ste vi Hrvati kategorijski PRVI!!!! Što se tiče šovinizma, primitivizma i nacizma, e tu ste open vi glavni Stepican-kreštanje i zapomaganje onog akrepa Thompsona iz godine u godinu to potvrđuje. A što se samih starleta tiče? Sumnjam da bi bio u njihovom rangu koliko god ti to silno želeo curice! :-)

 34. Baja says:

  Za DOM......!!!!!

 35. Dux says:

  @Baja Za DOM.......će tvoju facu navući četniku na k**ac, bajata kockice :-) !!!!!!!

 36. racel says:

  Hrvati treba da nestanu sa lica zemlje, oni su gori od Nemaca, zanemeli, da Bog da, do veka i hrvati i nemci i ovi svi koji su se odrodili od Srba, a to su hrvati, bosanci, siptari, makedonci, bugari, delom slovenci, ima ih tusma i tma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *