ЈЕЗИВО: Једемо јабуке препуне отрова!

JEZIVO: Jedemo jabuke prepune otrova!

3 marta 2015

jabuke-8Svetska organizacija Invajronmental vorking grup objavila spisak voća i povrća koje se tretira otrovima. Stručnjaci kažu da je stanje u Srbiji još gore.

Jabuke, breskve, nektarine i jagode od voća i celer, spanać i paprike babure od povrća sadrže najviše pesticida prema listi koju svake godine objavljuje svetska organizacija Invajronmental vorking grup (EWG).

Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović kaže da je teško reći da li i koliko u voću i povrću na srpskim pijacama i u marketima ima ovih opasnih materija, koje mogu da izazovu i karcinom ako se nepravilno koriste.

Ogromne količine

– Nikad nismo dobili odgovor od nadležnih koje pesticide su kontrolisali u voću i povrću, a znamo da su neki od njih opasni po zdravlje ljudi. Nadležni kažu da su vršili kontrole i da pesticida nema. Normalno da ih nema kad rade analize na pesticide koji se više ne koriste! – kaže Papović.

Profesor Miladin Ševarlić s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu ističe da su poljoprivrednici neobrazovani kad je o upotrebi pesticida reč.

– Mnogi imaju pogrešno uverenje da će im ako dodaju malo više pesticida od propisanog, proizvodnja biti uspešnija i sigurnija. Retko ko kontroliše opremu koju koriste i da li mlaznice pravilno rasprskavaju preparat. Suštinski problem je u tome što se pri standardizaciji šta je štetno to utvrđuje na osnovu unosa jednog proizvoda, a mi jedemo mnoštvo proizvoda.

pesticidi u vocu i povrcu. jpg

Masovna pojava oboljenja od klasičnih trovanja hemikalijama do kancera ukazuje da se prenabregava činjenica koliko kumulativno unesemo pesticida na godišnjem nivou – kaže Ševarlić i preporučuje svima da zasade svoju baštu, počev od terase pa do poljoprivrednog gazdinstva. Klinički toksikolog dr Dragan Joksović kaže da je pitanje ima li pesticida previše i o kojoj vrsti je reč.

– Najgora posledica po organizam koju oni mogu da izazovu je karcinom – kaže Joksović.

U Ministarstvu poljoprivrede su nam rekli da Fitosanitarna inspekcija obavlja kontrolu voća i povrća na prisustvo pesticida, a da će nam rezultate dostaviti danas.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *