ЈОАНИКИЈЕ: У митрополиту Амфилохију Српска црква у Црној Гори ће добити и трећег светитеља

JOANIKIJE: U mitropolitu Amfilohiju Srpska crkva u Crnoj Gori će dobiti i trećeg svetitelja

30 oktobra 2020

NJEGOVO preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije o tužnom događaju prestavljenja Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija:.

“Neka Božji blagoslov i molitve našeg Visokoprosvećenog Mitropolita Amfilohija, koji je primio blaženu končinu i prelazi u Carstvo nebesko, bude sa Crnom Gorom i sa svima pravoslavnim hrišćanima.U ovom momentu želim da pozovem svu braću arhijereje, i Srpske pravoslavne crkve i svih ostalih pravoslavnih crkava u kojima je naš Mitropolit uživao veliki ugled, u cijelom pravoslavlju, da se mole Bogu za pokoj njegove duše. Takođe, pozivam i cijelo sveštenstvo i monaštvo, igumane manastira i sve pravoslavne hrišćane, da se pomole Bogu za dušu našeg Mitropolita koji je išao trnoviti putem Hristovim cijeloga svoga života i časno iznio svoj krst.

Upodobio se Hristu Gospodu i raspetome i vaskrslome, i pobolovao jedno kraće vrijeme, taman toliko koliko je bilo dovoljno da hrišćani, posebno sveštena lica i bratija po manastirima, shvate da se on već sprema za odlazak.

Mi smo se nadali da će se on nama vratiti, da još bude sa nama, ali Gospod je uoči Svetog Petra Cetinjskoga i Svetog Petra Lovćenskog Tajnovica odlučio drugačije, da ga pribroji sveštenom liku cetinjskih mitropolita.

I vjerujte: danas je dan žalosti, i ovih dana ćemo tugovati i vršiti zaupokojene službe, ali nadam se da će se to polako pretvarati u proslavu Svetih trojice jerarha u Crnoj Gori, jer mučeništvo, i ljubav, i žrtva, i dobrota, i mudrost Mitropolita Amfilohija će zasijati iz božanske perspektive i donijeti veliki blagoslov Crnoj Gori.

Nije mali znak što se Mitropolit izliječio i od upale pluća i od ove zarazne bolesti, ali njegov kasniji oporavak nije išao, prosto organizam nije više mogao da izdrži taj napor. Ali, on je pobijedio ovaj virus. On ga je prvo duhovno pobijedio, i taj virus i sve druge viruse, i njegova smrt je zapravo pobjeda, jer je on svojom smrću potvrdio sve one vrline koje smo mi primećivali u njegovom životu i na njegovom životnom putu, prije svega u njegovoj ličnosti.

Dakle, njegova smrt je još jedno proslavljanje imena Hristovog jer se svojom smrću upodobio Hristu na golgoti – Hristu raspetome – i vjerujemo da je ovo samo prelazak i sjedinjenje sa vaskrslim Hristom u Njegovom vječnom Carstvu sa svima svetima.

U ovom momentu je najvažnije da se svi molimo Bogu za dušu našega Mitropolita, da ga sa ljubavlju ispratimo, da ispoštujemo sav crkveni poredak. Sveštenstvo će objaviti preko zvaničnih medija Mitropolije crnogorsko-primorske sav poredak njegovog ispraćaja i sahrane.

Molim sve da uz poštovanje ovih zdravstvenih mjera, zaista je situacija krajnje ozbiljna u Crnoj Gori što se tiče ove epidemije, učine sve što treba da se ovi dani na slavu Božiju provedu uz molitve za pokoj duše našeg Mitropolita, i uz brigu da poredak njegovog ispraćaja i sahrane bude što dostojanstveniji.

Sa Njegovom svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem, koji će doći na sahranu Visokoprosvećenog Mitropolita, usaglasili smo da Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti Njegova svetost, bude u nedelju, 1. novembra.

Poslije Svete liturgije biće opijelo i oproštaj sa našim Mitropolitom i on će biti sahranjen u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u kripti gdje je sam odredio svoje grobno mjesto.

Svima koji osjećaju ovaj veliki bol zbog rastanka sa Mitropolitom, neka da Bog duhovne snage i da ovaj ispraćaj Mitropolita svima bude na blagoslov, i njihovim porodicama i domovima, i celoj Crnoj Gori i svima pravoslavnim hrišćanima koji ga ljube i poštuju”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vojna i ojdeSve says:

    Bog. Sveta Troica neka ti prosti grehove i uzme u Raju. Carstvo Nebesnom... Isus Hristos sa tobom brate Amfilohije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *