Јоко Оно позива жене у Србији да буду део њеног пројекта

Joko Ono poziva žene u Srbiji da budu deo njenog projekta

7 jula 2018

NA predstojećem 57. Oktobarskom salonu u Beogradu, najvećoj regionalnoj izložbi savremene umetnosti, svoj rad predstaviće i japanska avangardna umetnica Joko Ono (85), koja je pozvala žene Srbije, žrtve rodnog nasilja, da budu deo njenog projekta „Buđenje“.

– Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena – poručila je Joko Ono. – Napišite je na svom jeziku, svojim rečima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete je potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi u mojoj instalaciji „Buđenje“, od 15. septembra do 28. oktobra na Oktobarskom salonu. Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati.

Instalacija „Buđenje“ prikuplja svedočenja (tekstove koji opisuju iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

Joko Ono je rođena u Tokiju, živi u Njujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umetnicu. Jedna je od retkih žena koje su šezdesetih godina konceptualnom umetnošću i performansom dovodile u pitanje pojam umetnosti. Publiku poziva da aktivno učestvuje u njenom radu, a karijera joj traje više od pola veka. Joko je aktivna u feminističkom pokretu i pokretu za mir, i uticala je na nekoliko generacija umetnika, muzičara i kulturnih radnika širom sveta. Poznata je i po akcijama koje je izvela sa pokojnim suprugom Džonom Lenonom – „U postelji za mir“ i „Rat je završen (ako to želite)“, a u skorije vreme po svojoj kuli „Zamisli mir“ na Islandu i „Drveću želja“ širom sveta. Joko i Džon su 1969. poslali pismo predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, a u koverti su bila i dva žira.

– Dragi gospodine, u ovom pismu vam šaljemo dva žira u nadi da ćete ih zasaditi u svojoj bašti zarad mira u svetu – napisali su Joko i Džon, čija je ideja bila da svi svetski lideri, koji direktno utičnu na mir u svetu, u bašti zasade drveće hrasta i shvate da je najbitnija planeta.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Ova zena je cist demon. Neka se ona prvo probudi, pa neka onda pozove druge da urade isto.

 2. Gojko says:

  A ova još živa??? Ja nešto mislio umrla pre 14 godina.I čekajte ona od skoro 90 godina koja u pojedinim momentima nezna kako se zove treba da drži slovo ovom narodu.mogu misliti kakva li će publika biti..

  • goran says:

   Sestrica Natase Kandic i Sonje Biserko, njih tri zajedno hiljadu godina, starije od faraona.

 3. Oproban recept says:

  Ispovedi žrtvi mobinga žele iskoristiti za njihovo kasnije ucenjivanje. Žene ne nasedajte, sve vam je to isto zlo i kuhinja danas, i sudije i branioci se tale, tale... Otimaju da bi bacali, a pri tome nas i preziru...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *