Još 200 ukrajinskih vojnika se sprema za prelazak u Rusiju

Još 200 ukrajinskih vojnika se sprema za prelazak u Rusiju

5 avgusta 2014

ukrajinski vojniciUkrajinski major Vitalij DUBINjAK: „U Rusiji nas čak niko nije ni mrko pogledao. Ovde su nam organizovali lekarske preglede, pomogli ranjenim i nahranili. Okupali smo se prvi put za mesec dana. Svojim vonicima sam rekao: neka sada sami ratuju i u borbu šalju svoje sinove. Pošto za njih više nismo postojali – neka na nas više i ne računaju“

Još 200 ukrajinskih vojnika sprema se da pređe na teritoriju Ruske Federacije – saopštila je vlada Rostovske oblasti, pozivajući se na svog gubernatora Vasilija Golubjeva.

U međuvremenu je – od 438 ukrajinskih vojnika i oficira koji su se spasili prelaskom u Rusiju – njih 180 na graničnom prelazu „Matvejev Kurgan“ predato kijevskim vlastima.

Od početka ratnih dejstava, u Rostovsku oblast je prebeglo više od pola miliona građana Ukrajine. Od toga broja, oko 300.000 je ostao u Rusiji.

Razloge kapitulacije 438-ce objasnio je njihov komandir major Vitalij Duninjak:

„Bili smo ostali i bez municije i bez hrane. Od više komande nije stizalo ništa osim „držite se“. Tokom poslednje nedelje – niko sa nama nije držao ni vezu, kao da su nas bili posahranjivali. Da bismo spasili ljude – odlučili smo se za prelazak u Rusiju. Naoružanje i vojnu tehniku morali smo da ostavimo“.

Dubinjak nije krio da je prijatno iznenađen bratskim odnosom na koji su ukrajinski vojnici naišli u Rusiji:

„Pošteno govoreći, nismo očekivali takav odnos koji je čak bratski. Svi koji nam naređuju bave se obmanama kada tvrde da mi ratujemo sa Rusijom. U Rusiji nas čak niko nije ni mrko pogledao. Ovde su nam organizovali lekarske preglede, pomogli ranjenim i nahranili. Okupali smo se prvi put za mesec dana. Svojim vonicima sam rekao: neka sada sami ratuju i u borbu šalju svoje sinove. Pošto za njih više nismo postojali – neka na nas više i ne računaju“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *