ЈОШ БЕЗ ИЗВИЊЕЊА: Папа Фрања каже да га је заболело откриће остатака 215 индијанске деце у Канади

JOŠ BEZ IZVINJENJA: Papa Franja kaže da ga je zabolelo otkriće ostataka 215 indijanske dece u Kanadi

7 juna 2021

PAPA Franja izjavio je u nedelju da ga je zabolelo otkriće posmrtnih ostataka 215 dece u bivšoj katoličkoj školi za domorodačke učenike u Kanadi, i pozvao na poštovanje prava i kulture domorodačkih naroda.On je pozvao kanadske političke i katoličke verske vođe da odlučno sarađuju kako bi rasvetlili taj slučaj i da traže pomirenje i isceljenje.

Papa Franja je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu, rekao da se oseća bliskim kanadskom narodu koji je traumatizovan šokantnom vešću.

On, ipak, nije uputio direktno izvinjenje, što su mnogi Kanađani tražili od Katoličke crkve, zbog njene uloge u radu rezidencijalnih škola, koje su funkcionisale od 1831. do 1996. godine, a koje su, u ime kanadske vlade, vodile razne hrišćanske crkve.

Otkriće ostataka dece u indijanskoj rezidencijalnoj školi Kemlups u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978., ponovo je otvorio stare rane i podgrejalo negodovanje u Kanadi zbog nedostatka informacija i odgovornosti. Reč je o jednoj od najvećih ustanova ovakvog tipa u kojoj su domorodačka deca smeštena nakon što su odvajana od svojih porodica sve u želji da se sprovede njihova asimilacija u evropsku kolonijalnu kulturu. U školi Kemlups je moglo da boravi i do 500 učenika.

Rezidencijalni školski sistem nasilno je odvojio oko 150.000 dece iz njihovih porodica.

Mnogi su bili izloženi zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti u okviru onoga što je kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine nazvala kulturnim genocidom.

Kanadski premijer Džastin Trudo je ceo događaj otkrića posmrtnih ostataka 215 indijanske dece nazvao „podsetnikom na sramotno poglavlje“ u istoriji zemlje.

Država Kanada je 2008. godine uputila zvanično izvinjenje zbog sistema koji je postojao za domorodačku decu, gde su ona slata u internate. Ali Katolička crkva, koja je upravljala najvećim delom ovakvih ustanova, nije se izvinila.

KOMENTARI9 komentara

 1. Gagi says:

  Jeste, ZABOLELO Vas. Kao i za neduznu decicu u Jasenovcu.

  • Covid histery idiot says:

   Rimska svinja.

  • Ivana says:

   Papak je katolibansko smeće i satanista kao i cela katolibanska vera koja su od pravoslavnog otpada, ološa i smeća smislili lažnu veru grkotatoličku? Veru za pretapanje glupih pravoslavnih vernika kroz par koraka u velike katolike. Za svakog normalnog grkokatolici su najbednije katoličko smeće i otpad od pravoslavih naroda.

 2. E.Lirsch says:

  Nemo z'evbavas. I sad treba da ti neko poveruje. Vi smrdite od zlocina a cinite ih vekovima. I vama se spremaju racuni.

  • Carnex says:

   Katolicka crkva je ravno satanistickq organizacija a papa pedofil i peder je licno djavo.

 3. persida says:

  Opet se Srbi ćude. "Ćudim se ćudim" što zlikovac neće da se pokaje. Baš se ćudim.

 4. Baki says:

  A jel' ga baš zabole?

  • Oktopod says:

   Boli ga dupe sto je otkriveno a ne radi zrtava.

 5. garo says:

  Cini mi se da ga je jako zabolela ona stvar ,,,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *