Још десет земаља повлачи признање Косова!? СРБИЈА ИМА НОВУ ДИПЛОМАТСКУ ПОЛИТИКУ

Još deset zemalja povlači priznanje Kosova!? SRBIJA IMA NOVU DIPLOMATSKU POLITIKU

15 juna 2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je nedavno dospeo u žižu javnosti kada je posle sednice Saveta bezbednosti UN odbrusio ambasadorki tzv. Kosova Vljori Čitaku.

Na pitanje da li očekuje da još zemalja povuku priznanje tzv. Kosova, Dačić je odgovorio potvrdno.

– Očekujem da u narednih godinu dana desetak zemalja povuče priznanje, možda i više. Ja više i ne moram da utičem na te zemlje, one same hoće da povuku priznanje. Treba sa njima, sa tim zemljama raditi. Da vidimo šta mi njima možemo da pomognemo. Na primer, pet ili deset studenata iz Gane, Surinama koji ovde dobiju stipendije da studiraju, pa to je kao kad neko nekome da milion dolara. Tito nije bio lud kad su se strani studenti školovali kod nas, jer svi oni su kasnije bili naši najbolji ambasadori – rekao je Dačić.Mudro vođena diplomatska ofanziva Srbije, vođena predsednikom Aleksandrom Vučićem je urodila plodom, i veliki broj zemalja je povukao priznanje. Svako to povlačenje je bolelo teroriste u skupim odelima iz Prištine. Isticali su kako su to male zemlje, ali im je Vučić skrenuo pažnju na to da svaka ta zemlja ima pravo glasa u UN isto kao i Amerika ili Rusija.

Podsećamo, priznanje je povuklo 13 zemalja: Unija Komora, Sao Tome i Prinsipe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva i Palau.

Bedžet Pacoli je pre nego što je postao kosovski šef diplomatije doslovno kupovao priznanja. Novcem. To mu nije bilo teško budući da je imao novca, a da to nije bilo komplikovano izvesti u neuređenim državicama Azije i posebno Afrike. Nakon promena vlasti u pojedinim zemljama, dolazi i do povlačenja priznanja, budući da su dilovi postizani sa pojedincima iz vlasti koji su kasnije smenjeni. Sada bi bilo vrlo komplikovano, verovatno neizvodljivo da ponovo neki od predstavnika Prištine ide i „lobira“ na takav način.

KOMENTARI3 komentara

 1. Zoran says:

  Samo da ja pitam: Ako Vucic postigne dogovor o priznaju i RAZGRANICENJU, jel cete onda d aidet edo tih zemalja koje povukl epriznanje d aih molite d apriznaju ponovo?

  • Slobodanka says:

   Već su to predvideli. Naprimer Republika Palau je u diplomatskoj noti saopštila da podržava dijalog Beograda i Prištine i da do postizanja konačnog rešenja suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova. Ispada da ovakva povlačenja priznanja ne vrede mnogo jer su uslovljena postojanjem dijaloga Beograd-Priština, ali koji se vodi posredstvom EU (!). Šta će onda biti konačno rešenje? - Sveobuhvatni sporayum potpisan sa teroristima "iz šume"? Više ne može normalan čovek ni da se obraduje povlačenju priznanja Kosova jer bitno je znati šta sve u njemu /njima piše.

 2. Velika Metla says:

  Tito nije bio lud kad su se strani studenti školovali kod nas, jer svi oni su kasnije bili naši najbolji ambasadori – rekao je Dačić. Da,da,nije bio lud,ALI je za to vreme podelio Srbiju na tri dela,dao autonomije pokrajinama,zabranio povratak za 350 000 proteranih Srba s KosMeta,napravio granice usred jedne države,izbacio sve Srbe iz najvišeg vrha vlasti,utamničio sve ono šta je imalo mirisalo na savez s Rusijom,pobio destine hiljada najviđenijih Srba SAMO u Beogradu...............,ima toga još. "brozomora"se leči jedino "nestankom" zaraženih! Nema drugog leka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *