„ЈОШ ИМА ШАНСЕ – ЈЕДАН ПОТПИС ИЛИ НИШТА ОД ЕУ“

„JOŠ IMA ŠANSE – JEDAN POTPIS ILI NIŠTA OD EU“

9 januara 2021

Bugarski vicepremijer i ministar odbrane Krasimir Karakačanov kaže da Severna Makedonija ima šanse da u jaunaru ili februaru dobije datum za pregovore sa EU.

Uslov za to je da potpiše aneks u 12 tačaka koji je dostavila bugarska strana.Kako su preneli makedonski mediji, on je bugarskoj televiziji Nova rekao da je Severna Makedonija „imala šansu da odredi datum za početak pregovora još u novembru prošle godine, ali nije želela to da iskoristi“.

Karakačanov je ponovio bugarski zvanični stav da Bugarska nije stavila veto, već da je rekla da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU, kao i da se u Severnoj Makedoniji falsifikuje istorija i širi govor mržnje protiv svega što je bugarsko.

Bugarski vicepremijer je u izjavi jednom bugarskom radiju najavio da će u Sofiju naredne sedmice doći sprecijani predstavnik Vlade Severne Makedonije za Bugarsku Vlado Bučkovski.

Nakon što je izjava Karakačanova preneta u makedonskim medijima, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je saopštilo da se ministar Bujar Osmani ove sedmice sastao sa šeficom bugarske diplomatije Ekaterinom Zaharievom i da je dogovreno da se predstojećih dana razmene predlozi dve strane za akcioni plan.

Potvrđeno je da će Vlado Bučkovski „u narednom periodu često putovati na relaciji Skoplje-Sofija“.

„Uloga specijalnog predstavnika Bučkovskog je da redovno putuje u Bugarsku sa ciljem praćenja Akcionog plana i podsticanja saradnje ministarstava“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Zaista, ova Sorošoidna Evropska Unija (SEU) ima stvarno genijalne ideje kada je u pitanju njeno proširenje. Ovde je veliku pomoć pružio i bugarski ministar Karakurčanov da malo dosoli sa Aneksom u 12 bezazlenih formalnih tačaka. Ali mislim da će ovo zamešateljstvo najbolje da reši ministar spoljnih poslova Šiptar Bujar Osmani u svom prisnom odnosu sa svojom bugarskom koleginicom. Kada Šiptar Bujar donese na tacni potpisan Akcioni plan i Aneks, Severnomakedonci će odahnuti i zadovoljno obrisati znoj sa čela. Znate, sada će biti lako svojim unucima objasniti da oni nisu tu ništa krivi, ni luk jeli, ni luk mirisali, ništa potpisali, da su za sve krivi Šipo i Bugarin Karakurčanov.

 2. persida says:

  Sajse, sajse... bla bla. Pec, prc...

  • Duca says:

   Pazi suknjicu, opet se podigla.

 3. Kosovac says:

  I moje koze tako kada im dođe vreme za prc....

 4. I Love persida says:

  Dakle "Ništa" pa neće valjda sa Bugarima i Grcima u zajednicu? Tu se vidi ko su im uvek bili najbolji susedi - srbi. A ostali šajze sve do kraja albanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *