ЈОШ ЈЕДАН ИЗГОВОР: Амерички тенкови не воле блато

ЈОШ ЈЕДАН ИЗГОВОР: Амерички тенкови не воле блато

1 децембра 2023

Највећи проблем нове украјинске тенковске армаде коју чини 31 „абрамс“ америчке производње јесте то што захтевају редовно чишћење јер се у противном могу покварити у најнезгоднијем тренутку.

Наиме, слаба тачка су им филтери који спречавају прљавштину да продре у мотор – уколико четворочлана посада моћног тенка „М-1 абрамс“ заборави да очисти филтере сваких 12 сати, то би могло да узрокује толико велико оштећење мотора, да би једина преостала опција била ремонт овог оклопног возила, и то у Пољској, преноси „Форбс“.Дакле, тенк се мора чистити најмање двапут дневно, што је готово немогуће током борби – посада мора да покрене мотор да би активирала систем пулсног млаза који избацује ваздух и остатке из задње решетке, а овај поступак се мора извршити у режиму мировања.

Ово је један од разлога због ког је америчка војска држала трећину од 3.000 „абрамса“ у резерви током Пустињске олује у Ираку како би могла да их редовно одржава у позадини борби.

Поред тога, додаје „Форбс“, тенкови „абрамс“ захтевају велику количину горива, а највише им одговара авио-гориво, које је скупо и тешко доступно Оружаним снагама Украјине, тако да се махом користи дизел. Додуше, нема података да лошије гориво утиче на перформансе мотора.

„Када упоредите ‘абрамс’ с другим западним тенковима, он је просто захтевнији за одржавање. Све може да се научи, али ако погреше, оштетиће мотор од милион долара који се не може поправити на терену“, истакао је пензионисани генерал америчке војске Марк Хертлинг за „Кијев индепендент“.

KOMENTARI3 коментара

  1. Бели Орао says:

    Само их пошаљите Укрима они ће да их поставе гдје треба , Русима за циљ!

  2. Miki says:

    Ipak na Kanarska ostrva, verovatno služe za paradiranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u