Још један покушај негирања геноцида у усташком логору смрти!

Još jedan pokušaj negiranja genocida u ustaškom logoru smrti!

29 oktobra 2016

08-2-5tg55tr6

AGRESIVNI falsifikatori istorije koji negiraju zločine u ustaškom logoru smrti Jasenovcu ponovo su na delu u Hrvatskoj. Tribina u Privrednikovom domu u Zagrebu na kojoj se raspravljalo o negiranju genocida i ulozi Katoličke crkve u novom talasu revizionizma gotovo da je prekinuta kada je Igor Vukić u ime fantomskog „Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac“ pokušao da iznese svoje tvrdnje da je u tom logoru ubijeno posle rata više Hrvata, nego Srba, Jevreja i Roma za vreme rata. Incident se dogodio na početku tribine kada su reč dobili istoričar Dragan Markovina i istoričar i teolog Drago Pilsel, a Vukić pokušao da se dokopa mikrofona.

Slične teze Vukićevim ovih dana su se čule od proustašoidne istoričarske struje koja uprkos smirivanju tenzija u Hrvatskoj koje je pokrenula bivša vlada, nastavljaju sa grubim falsifikovanjem istorijskih istina. Tako je najnovija teza koja pokušava da se nametne hrvatskoj javnosti, ona po kojoj su navodna istraživanja potvrdila da nema posmrtnih ostataka žrtava na području Jasenovca, osim onih hrvatskih.

Istoričar Dragan Markovina je na zagrebačkoj tribini koju je organizovalo Veće srpske nacionalne manjine, kazao da pokušaji falsifikovanja istorije nisu od juče i da se već dve decenije negiraju ustaški zločini.

– Cilj ustaške NDH bio je obračun sa Srbima i zato se danas negira genocid, a preuveličavaju žrtve ubijene 1945. godine. Isto tako hrvatskoj desnici ne odgovaraju rasprave o ulozi Katoličke crkve u ratno vreme – tvrdi Markovina.

Nedavno je Igor Vukić, koji je portparol onih koji negiraju Jasenovac, zatražio i formiranje „nezavisne međunarodne komisije“ koja bi istražila ovaj logor. Vukić je u aprilu bio u delegaciji Hrvatske nacionalne platforme koja je došla u Jasenovac na dan obeležavanja prodora logoraša i položio vence sa tekstom „Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951“.

POČAST PORAŽENIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU

PREDSEDNICA Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović juče je na mariborskom groblju Dobrava odala počast ubijenim pripadnicima poraženih vojnih snaga u Drugom svetskom ratu, ali i civilima čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Huda jame gde je ekshumirano oko 800 žrtava. Ona je rekla da je „došla da se pokloni svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubistava komunističkog režima nakon Drugog svetskog rata“. Uz hrvatsku predsednicu prisutni su bili i predsednik Slovenije Borut Pahor, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Sabora Hrvatske Božo Petrov.

PERNAR: PRETE MI

POSLANIK Živog zida u Hrvatskom Saboru Ivan Pernar, koji je nedavno u parlamentu govorio protiv hrvatskog članstva u EU i NATO, i „zapalio“ internet sa više od milion pregleda, tvrdi da dobija pretnje i da nije poželjan na HRT, jer HDZ odlučuje o tome ko će gostovati na javnom servisu. Pernar kaže da strani interesi lobiraju u ovdašnjim strankama da podržavaju američku propagandu, a njega napadaju da je ruski špijun.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ***** says:

    Sta se moglo ocekivati od tesko bolesnih utvara i konvertita,sluge bili,sluge i ostali.Laz im i otac i majka.Kako radili tako im se vracalo.Bozija je prva i poslednja,da da BOG!AMIN!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *