ЈОШ ЈЕДАН ПОЛИТИЧКИ НОБЕЛ: Критичарка Путина и Лукашенка добила Новбелову награду за књижевност

JOŠ JEDAN POLITIČKI NOBEL: Kritičarka Putina i Lukašenka dobila Novbelovu nagradu za književnost

9 oktobra 2015

xw_1159238Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko čestitao je Svetlani Aleksijevič dobijanje Novbelove nagrade za književnost.

U pozdravnoj poruci – iako je njena nagrada uperena i protiv njegove vlasti i protiv Rusije – napisao je:

„Vaše stvaralaštvo ne ostavlja ravnodušnim ne samo Beloruse, nego i čitaoce u mnogim zemljama sveta. Veoma se nadam da će Vaša nagrada biti od poslužiti našoj državi i beloruskom narodu. Želim Vam dobrog zdravlja,sreće i novih stvaralačkih dostignuća za dobro roddne Belorusije”.

Kao što se i moglo očekivati, nagrada Aleksijevič već je među Rusima – koji sa njom imaju višegodišnje iskustvo – naišla na veoma podeljene reakcije i komentare. Za to se, uostalom i ona sama potrudila. Čak i u danu kada je dobila Nobela.

Držeći se svoje dosadašnje pozicije, izjavila je da je konflikt u Ukrajini „okupacija”. U smislu: ruska okupacija dela Ukrajine (Donbasa).

Na ovo je odmah odreagovao Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, trudeći se da bude što je moguće mekši:

„Danas joj svi čestitaju Nobelovu nagradu. Ali, izgleda da Svetlana ne raspolaže svim informacijama potrebnim za pozitivnu ocenu onoga što se događa u Ukrajini”.

Peskov je istovremeno pretpostavio da Putin nije čuo njenu izjavu o Ukrajini.

Danas je inače – nezavisno od političkog angažmana Aleksijevič – osporena i sama opravdanost dodele nobela baš njoj. Učinio je to Vladimir Novikov, profesor moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov”.

Prvo ocenio: „Već 15 godina živimo u novom veku, a literatura funkcioniše po kanonima 20-og veka. Sada nema lidera svetske književnosti kakvi su bili Kami, Hemingvej i Fokner, Nobelovci koje je čitao ceo svet. Živimo u nekoj vrsti pauze za vreme koje je u prvi plan izbio non-fikšn”.

U nastavku je naglasio: „U slučaju stvaralaštva Svetlane Aleksijevič – imamo posla ne sa proizvodima umetnosti reči već sa savesno odrađenom dokumentaristikom. Možda je to nova poetika 21. veka koja se još nije oformila. U svakom slučaju, Svetlana Aleksijevič je svojevrsni izazov literaturi”.

Novikov je ukazao da u svetu nema romana koji bi zadovoljili očekivanja čitalaca i da se zato u najviši rang uzdižu poblicistika i dokumentaristika.

KOMENTARI10 komentara

 1. pravda says:

  Smrdljivi ZAPAD podrzace i crnog djavla,samo da pljuje po Rusiji,a kad prestane da pljuje i pisa bice otpisan ili pogubljen ili se moze destiti iznenadna smrt. Jeli tako postovani citaoci.

 2. deda mraz says:

  Jeste brate tako je a kako je ruzna sa ovom velikom kljovom samo moze biti judasica ili fasistkinja.

 3. Za Srbiju says:

  Ne treba se obazirati na ove smešne nagrade za lojalnu "elitu". Znamo unapred profil dobitnika.

 4. Kulak says:

  Još jedna politička nagrada za literaturu bez umjetničke vrijednosti.Inače,ova žena je rodom iz zapadne ukrajine,a mati joj je pokatoličena unijatkinja iz Ivano Frankovska.Kućni odgoj puno znači!

 5. Lady Gaga says:

  Tračarenje hajde da se kladimo da će Nobelovu nagradu za književnost iduće godine dobiti Svetislav Basara. Zvani Super Hik.

 6. Vuk Samotnjak says:

  Jedna od njih, naravno! Mala, nosata uzurpatorka! Cik pogodite ko je josif brodski, boris pasternak, solzenjicin......? Ovamo: paulo koeljo? Uskoro ce i den braun, a nadam se i neka od nasih kiosk knjizevnica, ako se potrude da jace pljuju po rusima, srbima i po ravoslavlju. Moze to biti i basara "intelektualni invalid",konvertit i placeni pljuvac. Neka se i picousti pripremi za nobela za mir. Treba samo da potpise samostalnost siptariji.

 7. Portopranco says:

  Židove i katoličke unijate su soroševci instalirali na vlast u većem dijelu Ukrajine.Sada se kćerci unijatkinje iz Galicije koja trenutno živi u Bjelorusiji daje Nobelova nagrada za šupak literaturu.Cirkus

 8. Lady Gaga says:

  Inače, Picousti je u teškoj panici. Vi se dosećajte zašto, a ja ću samo reći da krajem oktobra ide na propitivanje kod Našeg Prešednika Vladimira Vladimiroviča..........

 9. frka says:

  Vec vidjeno,,daju se Nobelove nagrade onima koji sluze i koji nemaju svoga mozga,,ovoj kurvetini bi dao nogom u guzicu.Kad zena poludi i vrag od nje bjezi..ta je bolest preshla i na "nashu" gagu :))) kojoj samo dobar i veliki ljubavni organ moze zachepiti obadvije rupe,,,onu na koju pishki i onu na koju laprda:)))))

 10. Kulak says:

  Njene bezvezne knjige čitaju po zadatku Nataša Kandić i Sonja Biserko jer ih sve tri financira isti tip.Umjesto šupak literature ove profašističke benderovke mi pametniji čitajmo puno bolje književnike i daleko kvalitetniju književnost.Ja trenutno čitam knjigu Zimsko ljetovanje Srbina Vladana Desnice iz Islama Grčkog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *