ЈОШ ЈЕДАН ПУТИНОВ УДАР НА МОЋ АМЕРИКЕ: Русија почела да гради светски интернет

JOŠ JEDAN PUTINOV UDAR NA MOĆ AMERIKE: Rusija počela da gradi svetski internet

9 avgusta 2018

Rusija je počela da gradi alternativni internet, ne na papiru, već u stvarnosti. Zašto nam je to potrebno, i kako će to funkcionisati, analiziraćemo u ovom članku.Vreme tehnologije

Rusija je počela da radi na stvaranju globalnog satelitskog internet sistema “Sfera.“ Projekat podrazumeva postavljanje sistema koji se sastoji od 640 malih satelita koji će obezbediti integrisanu komunikaciju, navigaciju i daljinsko očitavanje širom planete. Ovaj neverovatno kompleksan ali primenjiv zdatak će nam omogućiti da kreiramo sopstveni nacionalni sistem pristupa Internetu i mobilnim komunikacijama, nezavisno od trećih zemalja. Međutim, ovaj projekat je samo deo sveobuhvatne strategije za jačanje informacionog suvereniteta naše zemlje, izveštava ruski novinar Evgeni Super.

Sada radimo na izgradnji sopstvenog sistema korena DNS servera, nezavisno od ICANN-a, koji generalno određuju rad globalne primene interneta i većina je sada pod kontrolom SAD-a. Zasnovan je na idejama oca kineskog firewall-a Fan Binsina, što ukazuje na mogućnost da nekoliko zemalja, poput Rusije i Kine, kreira direktnu komunikaciju zaobilazeći korene DNS servera u SAD.

Uprkos činjenici da je internet već odavno postao deo našeg života, mi smo na pragu ere interneta, u kojoj će se značaj ove mreže povećati. Međutim, zapravo, Rusija nije naoružana pred Vašingtonovim pokušajaima da nas isključe, ako ne iz čitave mreže, onda iz mnogih njenih važnih komponenti, na primer, elektronskih sertifikata.

Za razliku od Kine, mi nemamo sertifikat zemlje, što znači da se sa samo jednim klikom “u inostranstvu“ može stvoriti veliki broj problema za nas, uključujući u transportu i drugim kritičnim infrastrukturama. A ovo su samo neke od najverovatnijih pretnji.

Svi naši napori su sada usmereni na prevazilaženje ove zavisnosti što je pre moguće. Ali, važno je shvatiti da ne govorimo o kreiranju naše izolovanosti od svetskog Interneta. Pokušavamo da osiguramo našu sposobnost da koristimo svetsku mrežu, a da ne budemo zakačeni za “inostrani prekidač.“ U slučaju uspešne implementacije, korisnici u Rusiji uopšte neće primetiti nikakve nelagodnosti.

Prvi sateliti sistema Sfera će biti lansirani u orbitu 2022. godine. Do 2028. godine će biti završeno formiranje grupe. Kao i svi veliki projekti, ovaj će stvoriti mnogo drugih. Na primer, za lansiranje satelita će biti potrebno kreirati najmanje 25 svemirskih vozila za isporuku Angara, koji će prevoziti kreacije Energomaša i Hruničev centra.

Ove jeseni će početi građevinski radovi na novom kompleksu za lansiranje Angara raketa na kosmodromu Vostočni. Sami sateliti, u količini od najmanje 640 komada, biće proizvedeni u Rusiji, a to će zahtevati izgradnju novih fabrika koje proizvode bazu svemirskog elementa sa tipom-nominalno 22 nanometra. To će dati podsticaj razvoju domaće mikroelektronike.

Govorićemo o još jednom važnom pravcu informacionog suvereniteta odmah nakon kratkog rezimea naših pobeda.

Vreme pobeda

Ruski učenici i studenti i dalje uživaju svojim pobedama na međunarodnim naučnim takmičenjima. Na međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Teheranu, ruski tim je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Na međunarodnoj olimpijadi fizike, ruski školski tim je pokazao izvanredan rezultat osvojivši jednu srebrnu i četiri zlatne nagrade.

Na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, sudenti državnog univerziteta u Sankt Peterburgu su prevazišli 70 univerzitetskih timova iz celog sveta i postali pobednici. Naši momci su na 50. međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Češkoj Republici i Slovačkoj osvojili dve zlatne i dve srebrne medalje. Drugi put za redom, ruski tim je osvojio Evropsku juniorsku olimpijadu u informatici. I konačno, naš tim školaraca je na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji odneo pet zlatnih medalja u Rusiju. I želimo našim momcima još pobeda.

Uradi sam

Kao što je gore navedeno, Rusija ne želi da se izoluje od svetskog interneta, naprotiv, pozivamo ceo svet da uči o našoj zemlji, uključujući i korišćenje interneta. Pre dve godine, započeli smo otvorenu registraciju u zoni domena .RUS. Ovaj projekat su inicirale i razvile ruske kompanije iz Povolškog federalnog okruga. Domen .RUS je u vlasništvu ruskog pravnog lica i omogućava, za razliku od poznate zone .RU, da se ime sajta upiše na ćirilici.

U ovom trenutku, mreža ćiriličnih adresa u zoni .RUS aktivno raste i razvija se. A ovo je takođe i borba za naše mesto pod elektronskim suncem. Oko 300 miliona ljudi u svetu zna ruski i cilj ovog projekta je da se ujedine svi ljudi, čak i oni koji žive izvan Rusije, u jedan informacioni prostor ruskog jezika. Ovo pomaže promovisanju jezika, a time i jačanju položaja zemlje. I, ako nas domen .RF ograniči na teritoriju savremene Ruske Federacije, ona .RUS potvrđuje tezu da se Rusija ne završava nigde.

Naš program “Vreme, napred!“ se takođe pridružio projektu razvoja ćirilične zone i poziva vas da kreirate zanimljive i korisne resurse za društvo u domenu .RUS.

Dobra dela

Tačno pre godinu dana, govorili smo o tome kako su padobranci u Jakutiji na njihov dan, umesto da plivaju u fontanama i napijaju se, otišli da pokupe smeće na ulicama. Ove godine su ovi momci nastavili ovu slavnu tradiciju dobrih dela i posetili lokalni socijalni centar, koji pruža pomoć porodicama koje se nalaze u teškim životnim situacijama. Padobranci su donirali korpe sa hranom onima kojima je potrebno, i pribore za pisanje, beležnice i albume deci, sve što će im biti potrebno na početku nove školske godine.

Lepo je što je ove godine tradicija činjenja dobrih dela usvojena i u drugim gradovima zemlje. U Krasnodaru je padobranac Dmitrij sa svojom suprugom posetio sirotište u Crkvi Male Gospojin i deci doneo svakave ukusne stvari. U Brjansku su padobranci doneli lubenice, kvas i sladoled učenicima regionalnog internata nazvanog po heroju Rusije A. A. Titovu, i socijalnom skloništu za decu i tinejdžere u regionu Brjanska. U Krasnojarsku su padobranci donirali krv, a zatim su takođe pomagali bolesnoj deci.

Pogovor

Dobar primer je zarazan. Vidimo novu pozitivnu tradiciju koja nam se pojavljuje pred očima. Sigurni smo da će za godinu dana biti mnogo više izveštaja o dobrim delima na dan Vazdušnodesantnih snaga.

Ali ne zaboravite da dobro ne treba da činite samo praznicima. Pomozite vašim susedima svakog dana i videćete kako se svet oko vas menja. Želimo vam dobru i srećnu nedelju!

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. M says:

  To zapravo pokazuje kolko je USA-Zapad još uvijek ispred ostatka svijeta!

  • Strahinja says:

   Tako je... Bice jos neko vreme... Samo, sumnjam da ce taj isti zapad dozvoliti svoj sunovrat. Ako i dodje do toga, povucice ceo svet za sobom...

  • rajko says:

   Ne, nego: to zapravo pokazuje koliko je prednost USA-Zapada krhka. Dovoljno je samo da se neka velika zemlja usudi i sva preimućstva, a sa njima i monopoli zapada se ruše kao kula od karata.

  • Velika Metla says:

   M,to pokazuje,između ostalog,koliko su se napljačkali,i još uvek pljačkaju,od onih koji im se nisu mogli suprotstaviti! ALI hvala Bogu tome dolazi polako,a sigurno,kraj! Onaj ko zlo radi,a nada se dobru nije "između ušiju"baš ceo! Nikako!

  • Dušan says:

   Zapad se mnooogo opustio i odomaćio

 2. rajkoo says:

  To zapravo pokazuje da postoje vrlo realne sanse da se svetskim kapitalistima koji uz pomoc NATO vojnika osvajaju i unistavaju druge male narode jednom stane na put. Prodorom pravih informacija obican covek dobija umesto ove iskrivljene slike o slobodi coveka jednu novu i realnu sliku. Ako tim putem kreni i Indija i Kina, Amerika ce uci u jedno sasvim novo doba pa je lako moguce da se vratu u vreme divljeg zapada. Iskreno se nadam da ce ovaj projekat biti uspesno realizovan

 3. goran says:

  Odlicna ideja, samo da se ne potraje predugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *