JOŠ JEDAN ŠAMAR IZ HAGA: Šainoviću 18 godina robije, Pavkoviću 22…

JOŠ JEDAN ŠAMAR IZ HAGA: Šainoviću 18 godina robije, Pavkoviću 22…

23 januara 2014

Pavkovic-Lazarevic2006Haški tribunal umanjio kazne Nikoli Šainoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, a potvrdio presudu od 22 godine Nebojši Pavkoviću za zločine na KiM 1999, prenosi B92.

Šainoviću je kazna sa 22 godine zatvora umanjena na 18 godina, Lukiću je kazna umanjena sa 22 godine zatvora na 20 godina, dok je Pavkoviću potvrđena prvostepena presuda od 22 godine zatvora. Lazareviću je izrečena kazna od 14 godina.

Izricanje konačne presude trajalo je skoro 90 minuta u Sudnici 3, čime je 15 godina posle podizanja optužnice i 7 godina od početka suđenja u data konačna reč u slučaju četvorice bivših visokih zvaničnika Srbije.

Šainović je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ, Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, Lukić načelnik štaba MUP-a na Kosovu, a Lazarević načelnik štaba Prištinskog korpusa.

Prvostepenom presudom sva četvorica su proglašena krivim za kampanju masovnog proterivanja kosovskih Albanaca 1999. tokom koje je, kako je utvrdilo Prvostepeno veće, Kosovo napustilo najmanje 700.000 ljudi.

Šainović, Pavković i Lukić osuđeni su tada na po 22 godine zatvora, a Vladimir Lazarević na 15 godina.

Iako su optuženima neke žalbe usvojene, Žalbeno veće je potvrdilo ocenu Prvostepenog veća da su sva četvorica bili učesnici zajednikog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, kome se takođe sudilo u hagu za isti zločin.

Tokom žalbenog postupka Tužilaštvo je tražilo da se kazne povećaju do maksimalnih, a odbrana da se sva četvorica oslobode. Njihova odbrana se dosta bazirala na oslobađajućoj predsudi generalu Momčilu Perišiću, tvrdeći da dejstva vojske i policije u ratnim dejstvim, nisu bila usmerena na proterivanje albanskih civla.

Inače, na istoj optužnici s njima četvoricom bili su i Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije, koji je prvostepenom odlukom oslobođen svih optužbi, kao i Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je, nakon što je osuđen na 15 godina zatvora, postigao dogovor sa Tužilaštvom, prihavtio navode iz prvostepene presude tako da je Tužilaštvo odustalo od žalbe pa je Ojdanić prošle godine izašao iz pritvora u Sheveningenu jer je odslužio dve trećine određene kazne.

KOMENTARI3 komentara

  1. velimir says:

    VOJNICI SU BRANILI SRBIJU

  2. samo vas slušam says:

    Premale kazne za bandite !

  3. Srbin Torlak says:

    samo vas slušam@ Majka i otac su ti banditi!!! Ovi ljudi su branili svoj narod i svoju zemlju od takvih kao [to si ti,đubre jedno ustaško!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *