ЈОШ ЈЕДАН ШАМАР СРБИЈИ од Европске уније!

JOŠ JEDAN ŠAMAR SRBIJI od Evropske unije!

26 oktobra 2016

1041856796-eu-354

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže da je opravdana ozlojeđenost i nervoza u Srbiji zbog procesa evropskih integracija.

Kako kaže, ostvareni napredak u dijalogu s Prištinom sasvim je dovoljan da bi se nastavilo s otvaranjem poglavlja.

Iz predsedavajuće Evropske unije, Slovačke, stiže poruka da još ne treba odbaciti mogućnost da se do kraja godine ipak načine novi konkretni koraci.

Trenutno se bavimo porodičnim, a ne vašim problemima, kaže Brisel Beogradu. U odsustvu elana i interesa druge strane, Srbiji je stalo da se proces evrointegracija ne pomera.

Ipak, kako to objašnjava šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, svesni smo da se zbog poglavlja 35, prevedeno – dijaloga s Prištinom, niko pre nas nije susreo s ovakvim načinom pregovora u, kako kaže, ovakvim uslovima.

“I onda dopustićete nam da budemo malo i frustrirani i i da budemo nervozni odgovorima, jer napredak koji je načinjen zaslužuje da budu otvorena poglavlja ne ustupci nego samo napredak. Na osnovu kog kriterijuma oni ocenjuju da je napredak učinjen ili ne i da li je napredak ili njegovo nepostojanje rezultat onoga što Srbija nije učinila van nje i na to pitanje nema odgovora”, navodi šefica tima za pregovore o članstvu Srbije u EU Tanja Miščević.

Iz trenutno predsedavajuće EU, Slovačke, poručuju da su i oni u jednom trenutku bili zaglavljeni u njihovom pregovaračkom procesu, a danas su ravnopravan član EU.

Ambasadorka Repčekova objašnjava da Srbija ne treba da broji poglavlja već samo da bude uvek spremna. Zna koja ili koje zemlje koče, ali ne može to da kaže.

“Još uvek ima vremena, bez obzira na šumove iz brisela da zbog dijaloga Beograda i Prištine nema šanse da se poglavlja 25 i 26 otvore dok Slovačka bude predsedavala, a to je do kraja godine”, navodi ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.

Dobro, jeste li vi upoznati sa nekim mogućim datumom otvaranja poglavlja?
“Tačan datum? Uvek su to malo odškrinuta vrata, ali budite sigurni da vas EU ne ucenjuje, samo je zauzeta velikim problemima”, navodi ona.

Sledeća godina biće izborna za Nemačku, Francusku i Holandiju.

Za bivšeg austrijskog diplomatu Štefana Lenea EU nikad nije bila u težoj situaciji – poklopili su se brojni veliki problemi u teškom spoljnopolitičkom okruženju. Ne isključuje mogućnost raspada Unije.

Bivši austrijski diplomata Štefan Lene kaže da je najveća opasnost u tome da EU izgubi svoju sposobnost kreiranja politike i postane sve više nevažna.

“I Rimsko carstvo je postojalo dugo nakon što je bilo odavno politički mrtvo. Antievropske i ksenofobske stranke svuda dobijaju na podršci. One će ostati u manjini, ali iz straha od konkurencije stranke tradicionalne orijentacije levo i desno od centra postale su evroskeptične i one koje žele renacionalizaciju, a to je stvarna opasnost”, navodi on.

Za poglavlja o nauci, obrazovanju i kulturi sada je ključno šta će o odnosu Beograda i Prištine napisati Evropska služba za spoljne odnose. O poglavlju pet o javnim nabavkama još nema konsenzusa, a ono je Briselu poslato pre godinu i po dana.

(B92)

KOMENTARI10 komentara

 1. Pero Joksimovic says:

  Ne šamara nas EU već Vučić, Đurić, Miščevićka, Joksimovićeva... Koj moj držimo te bitange na vlasti, koje nas vode bezalternativnom stranputicom.

 2. FORum LIvii says:

  Ovakva saopstenja NE TREBA ni objavljivati. Dogadjaj o kome nista nije objavljeno , kao da se i nije dogodio !

 3. DUSKO says:

  ZASTO SESELJ NE KRITIKUJE VUCICA STO VODI SRBIJU U AMBIS !!!

 4. loncar says:

  zato sto seselj doso da podrzava izdajnike ko sto podrzava i milosevica za jugoslaviju ne postajacu srbine progledaj dok nije kasno otarasite se crvenih vec jednom gone nas na pijacu ko stoku za prodaju

 5. Trifun says:

  EU je Rajh! Zlo! A savko ko pokusava da uvuce svoju zemlju u to zlo je kukavica, neznalica i zlocinac!

 6. Trifun says:

  Srpski narod se nikada nece odreci svoje slobode i biti uvucen u to zlo, EU Rajh, koji je izvrsio stravicne genocide nad nasim narodom! NIKADA! Ko god misli da ce te kukavice i kvislnzi uspeti u svojim namerama grdno se vara!

 7. Trifun says:

  Vreme sada radi protiv njih, gledamo kako taj EU Titanik tone u krvi svojih gradana po ulicama EU gradova, dok im se bumeranzi koje su bacili na nas i druge naroda po svetu vracaju sa ubrzanjem! Nece se izvuci. Nema nazad.

 8. Trifun says:

  NACISTICKO MAMU VAM VASU!!! NECETE SE IZVUCI HIJENE GENOCIDNE!

 9. Trifun says:

  NEMATE VI TIH PARA KOLIKO SMO MI GLADNI ZA PRAVDOM I ISTINOM, da nas potkupite! Zelim vam sve ono sto ste i vi nama kroz vekove.

 10. test says:

  BRAVO Pero ! Dovoljna je jedna recenica da se objasni citav Srpski problem !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *