JOŠ JEDAN ŠAMAR ZA SPC – Kačavenda se sumnjiči za ubistvo bogoslova?

JOŠ JEDAN ŠAMAR ZA SPC – Kačavenda se sumnjiči za ubistvo bogoslova?

15 maja 2014

kacavenda_620x0Duško Tomić i Svetlana Broz danas su Tužilaštvu BiH podneli krivičnu prijavu protiv Vasilija Kačavende, penzionisanog vladike tuzlansko-zvorničkog Srpske pravoslavne crkve, objavio je sarajevski „Dnevni avaz“.

Prijava se bazira na osnovanoj sumnji da je Kačavenda u periodu od 1997. do 23. maja 1999. godine navodno počinio teška krivična dela obljube nad maloletnim bogoslovom Blažanović Milićem i to više puta, ali i zbog organizacije ubistva Milića 23. maja 1999. godine radi prikrivanja obljube nad njim.

Prijava se bazira na svedočenjima majke, dede i babe ubijenog bogoslova Milića Blažanovića, ali i na najnovijim svedočenjima Bratislava Markovića iz Zvornika, bivšeg starešine manastira Papraća, pred Okružnim tužilaštvom u Bijeljini 7. aprila 2014. godine, i Bojana Jovanovića iz Beograda, bivšeg đakona SPC, koji je pred istim tužilaštvom svedočio 17. aprila 2014. godine. Iz spomenutih svedočenja proizlazi nedvosmislen zaključak da je tadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, da bi prikrio svoje zlodelo višestrukog silovanja maloletnog bogoslova Milića Blažanovića, u svome dvoru u Doboju, u periodu od 1997. godine do 2009. godine, organizovao svirepo ubistvo u manastiru Papraća 23. maja 1999. godine, navodi list.

Ukazuje se da je Blažanović modifikovanom bombom doslovno raznet, a njegovi delovi glave i otkinute sake tajno su sahranjeni u dvorištu manastira Papraća, a preostali delovi tela sahranjeni su, bez verskog obreda, u groblju njegovog rodnog mesta Petrovo.

Tomić i Brozova traže da, zbog dugogodišnjeg izbegavanja procesuiranja Vasilija Kačavende od Tužilaštva u Republici Srpskoj, da to učini Tužilaštvo BiH, te da predloži Sudu BiH da se osumnjičeni Vasilije Kačavenda uhapsi i odredi mu se pritvor radi dugogodišnjeg zastrašivanja svedoka koji svedoče o njegovim zlodelima.

List navodi da je zbog dugogodišnjeg prikrivanja seksualnog zlostavljanja na desetine bogoslova, ali i kažnjavanja onih sveštenika koji su pomogli otkrivanju istine u vezi sa seksualnim zlostavljanjem od bivšeg vladike Kačavende, Duško Tomić i Svetlana Broz najavljuju i prijavu Odboru Ujedinjenih nacija (za praćenje primene konvencije UN-a protiv mučenja) protiv partijarha SPC Irineja i sadašnjeg zvorničko-tuzlanskog vladike Hrizostoma.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pavle says:

    To su grozni dogadjaji i ako se dokaže istina , ja sam za uvodjenje smrtne kazne u ovakvim i sličnim slučajevima ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *