ЈОШ ЈЕДАН ШОК ЗА ВАШИНГТОН И ЗАПАД: Русија вечерас блокирала амерички нацрт у САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН

JOŠ JEDAN ŠOK ZA VAŠINGTON I ZAPAD: Rusija večeras blokirala američki nacrt u SAVETU BEZBEDNOSTI UN

17 novembra 2017

Rusija je blokirala u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija američki nacrt rezolucije o produžavanju mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja u Siriji.

Savet bezbednosti je večeras trebalo da razmatra dva nacrta rezolucije o produžavanju rada misije – američki i ruski. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je, međutim, saopštio na sednici da povlači svoj nacrt, pošto se članovi Saveta bezbednosti nisu složili da glasaju o njemu posle američkog nacrta.

Nakon toga na glasanje je podnet nacrt rezolucije SAD. Dokument je dobio podršku 11 zemalja, a protiv su bile Rusija (stalna članica Saveta bezbednosti UN) i Bolivija. Kina i Egipat su se suzdržali od glasanja.

Mandat Zajedničkog mehanizma istrage o upotrebi hemijskog naoružanja u Siriji ističe sutra.

Zadatak američkog nacrta rezolucije o Zajedničkom mehanizmu istrage bio je da dovede u sumnju ulogu Rusije u političkom rešavanju krize u Siriji, izjavio je Vasilij Nebenzja.

On je dodao da će Rusija ponovo podneti svoj nacrt rezolucije na glasanje u Savetu bezbednosti.

Stalna predstavnica SAD pri UN Niki Hejli je izjavila da je Rusija ubila misiju UN-OZHO za istraživanje hemijskih napada u Siriji.

„Rusija je ubila zajednički mehanizam istrage, koji ima ogromnu podršku ovog saveta. Uništivši naše mogućnosti da utvrdimo ko je izveo napade, Rusija je uništila naše mogućnosti da sprečimo buduće napade“, rekla je Hejlijeva.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je ranije danas Savet bezbednosti UN da glasa za produžavanje mandata Zajedničkog mehanizma za istragu o hemijskim napada u Siriji, kako bi se sprečili „Asadovi napadi hemijskim oružjem“ u budućnosti.

„Neophodno je da svi u Savetu bezbednosti UN glasaju za produžavanje Zajedničkog mehanizma u Siriji, kako bi se osiguralo da režim (predsednika Sirije Bašara) Asada više nikada ne počini masovna ubistva uz korišćenje hemijskog oružja“, napisao je Tramp na svom Tviteru.

Šefovi spoljnopolitičkih resora Francuske, Nemačke, Velike Britanije i SAD ranije su dali zajedničku izjavu u kojoj su podržali rad mehnaizma UN-OZHO (Organizacije za zabranu hemijskog oružja) u Siriji.

SAD i Rusija podnele su Savetu bezbednosti UN dva različita nacrta rezolucije o obnavljanju rada Zajedničkog mehanizma. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je američki nacrt neprihvatljiv i da nema šanse da bude usvojen.

Zajednički mehanizam UN-OZHO predstavio je 26. oktobra Savetu bezbednosti izveštaj o incidentima u Han Šejhunu 4. aprila ove godine i Um Hošeu 15. i 16. septembra 2016. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Rusija sada treba da krenu u ofanzivu na sve svoje neprijatelje koje su joj objavile rat sankcijama i prijetile joj na bilo koji nacin. Punom snagom i bezkompromisno. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *