ЈОШ ЈЕДАН ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА СРБИЈУ: Хрватска од ЕУ тражи да притисне СРБИЈУ! НЕ ПИШЕ НАМ СЕ ДОБРО!

JOŠ JEDAN TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU: Hrvatska od EU traži da pritisne SRBIJU! NE PIŠE NAM SE DOBRO!

7 decembra 2017

Srbi su označeni kao agresori i u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, zbog kojeg se sada najavljuje da će Hrvatska tražiti 40 milijardi evra ratne odštete od Srbije.

Po najavama političara iz Hrvatske, ovaj zakon će da posluži i kao povod da se od Srbije traži oko 40 milijardi evra ratne odštete. Iako su Srbi već proglašeni agresorima u Deklaraciji o domovinskom ratu koja je usvojena 2000. godine.

Novi zakon je od početka bio sporan zbog rečenice „agresiju na Hrvatsku izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”. Reakcija javnosti i srpskih predstavnika u Hrvatskoj samo je malo ublažila tu formulaciju i iz korigovanog teksta su izbačene „paravojne jedinice iz BiH”, dok je „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” zamenjen sa „delom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj”. Zanimljivo je da su troje Srba, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, ipak bili suzdržani kada je ovaj zakon usvojen u parlamentu. Milorad Pupovac, lider SDSS koji je pre dva meseca digao priličnu buru i uputio oštre kritike zbog novog zakona, objasnio je kako „biti suzdržan može značiti i biti protiv“.

U traženju ratne odštete najglasniji je bio Davor Ivo Stier, evroparlamentarac HDZ, koji je od poverenika za proširenje Štefana Filea zatražio da se Srbija pritisne po pitanju plaćanja ratne odštete Hrvatskoj. Osnov za to Hrvatima je Sporazum o normalizaciji odnosa koje su 1996. godine potpisale tadašnja Jugoslavija i Hrvatska, odnosno Milan Milutinović i Mate Granić. Jedna od tačaka sporazuma je da se jedni drugima obavezuju isplatiti ratnu odštetu, a Hrvatska smatra da je veći deo svojih obaveza ispunila. Zahtevima se pridružio i Miro Bulj, poslanik Mosta, koji je izračunao da Srbija treba Hrvatskoj da plati 40 milijardi evra odštete.

– Novi Zakon o braniteljima nije nikakva pravna osnova da se tuži Srbija i traži ratna odšteta, za to su određeni međunarodni sudovi gde je Hrvatska tužbu za genocid već izgubila. To je nacionalni zakon i ima uticaja samo u granicama Hrvatske i nema nikakve veze sa međunarodnim pravom. Hrvati su formulacije Srba kao agresora već imali i u ranijim aktima i deklaracijama koje su usvajali, pa je možda zbog toga reakcija iz Srbije na donošenje ovog zakona još tiha, ali možda je i bude – rekao je Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Sa druge strane, Milorad Pupovac smatra da ovaj zakon stigmatizuje veći deo Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne konsekvence i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pošto ponovo otvara pitanje o uzrocima i posledicama rata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je donošenje ovog zakona za Srbe veoma teško.

– Zamoliću i predstavnike EU da razgovaraju sa Hrvatskom ako uopšte budu želeli bilo koga da čuju. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima – rekao je Vučić.

Branitelji

Iz Crne Gore, koja je takođe označena kao agresor, za sada nema zvaničnih reakcija.

Inače, novi zakon skupo će da košta građane Hrvatske, procenjuje se da će se zbog njega od 2018. do 2025. godine izdvajanja za branitelje povećati za oko 490.000.000 evra.

(blic.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  Samo pritiskajte, cinite nam uslugu. Samo tako cemo se osloboditi izdajnicke mafije.

 2. doktrina soka says:

  Kada bi hrvatska drzaa od toga imala koristi i Boze pomozi,ali tu odluku rade nato nacisti iz EU ne bi li iscupali jos novca preko HR iz SRbije,Kome to nije jasno?Samo neka se oni sude.Davno nam je poznato da su Hrvati produzena ruka Vatikana za proliferciju ka istoku,ali posto debelo beze iz Hrvatske malo ce im ostati vojske,a ovi branitelji su stari kenjci za penziju.

 3. goran says:

  Dobro kazes, uskoro ce im se vojska svesti na deset momaka, ali ne zaboravi da su tu spremni muzdahedini iz Bosne da pomognu, svima je samo stalo da uniste Srbe. Cela planeta na tome radi, ja to ne mogu da razumem, ali to je tako. Ima tu nesto mnogo dublje i zagonentnije od svega sto mi znamo.

 4. vindfaker says:

  ako nato bude reagovao na rjesavanje ukrajinske krize, onda cemo sveobuhvatno rjesavati “istocno pitanje”tj. Srbija i Rusija moraju vratiti svoju zemljlu u svoje granice

 5. Kulak says:

  Umesto slepog prepisivanja izraza 'branitelji' treba koristiti izraz HRVATSKI TERORISTI.Radi se nepobitno o teroristima koji su napali i uništili međunarodno priznatu državu Jugoslaviju.Jedina legalna i legitimna vojska na teritoriju Jugoslavije bila je JNA.Oni koji su u Jugoslaviji napadali JNA su teroristi po međunarodnom pravu.

 6. Milutin says:

  Činjenica je da je blic među vodećim novinama da diže tenzije i stvara psihološki pritisak. Koliko li dolara UZIMAJU ZA OVAKVA PISANJA. Đilasu je malo što zarađuje u redovnom poslu. Doduše on je ko član DS imao itekako prijateljske odnose sa fašistima sa trulog zapada a pre svih sa mafijaško jevrejsko fašističkim džukelama iz trule amenjrike. Zato i nečudi što svaki boži dan pišu PROTIV SRBA I SRBIJE ISTI SU KO I OVI IZ VRHA VLASTI. DA LI IM JE ISTI GAZDA PITAM SE.

 7. Dusan says:

  Odlicno. Sto vise vreme prolazi vidim da Hrvati sve vise rade za Srbe, tako je prorocki i Bramerc prozvao Kolindu kao predsednicu Srbije. A zasto. Po hronologiji dogadjaja i trenutka razdvajanja videce se tacno ko je poceo da napada kasarne, zasto je Tudjman razresio duznosti sve direktore Srbe u Hrvatskoj i poceo da deli otkaze i oduzima oruzje svim policajcima koji su Srbi. Tako je sve pocelo a onda ce se naceti prica o iskonskom strahu koji je zaveden za vremen NDH i kako je narod pokrenuo gradjanski rat za ocuvanje svojih domova. Prosto je to jednostavno fantasticno kako nama to sto oni rade ide na ruku. Da nije domacih izdajnika i kvazi advokata to bi se odavno resilo na pravi nacin. "Ovako bolje ikad nego nikad :)

 8. rade says:

  Odmah traziti odstetu za Jasenovac,za II svjetski rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *