ЈОШ ЈЕДАН ЗАПАДЊАК ПРИТИСКА СРБИЈУ: „Србија мора хитно да призна Косово! Председник Тачи је храбри лидер!“

JOŠ JEDAN ZAPADNJAK PRITISKA SRBIJU: „Srbija mora hitno da prizna Kosovo! Predsednik Tači je hrabri lider!“

3 avgusta 2019

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je da veruje da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i ocenio da sada postoji istorijska šansa da dve strane postignu dogovor, uz političke lidere sa vizijom i koordinisanu podršku SAD i Evrope. On je dodao da veruje da bi Vučić „politički preživeo“ kada bi priznao Kosovo.

„Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali to se neće desiti tek tako. To mora biti deo paketa koji odgovara i Srbiji. To je prilika za Srbiju da razvije svoju ekonomiju, da poboljša potencijal radne snage time što će ubrzati put ka EU. Da ne bude politički potpuno zaglavljena oko pitanja Kosova, već da bude orijentisana na to da zemlju pripremi za učešće u globalnoj ekonomiji“, rekao je Vilson za Glas Amerike.On je ocenio da odsustvo normalizacije odnosa predstavlja prepreku Kosovu i Srbiji za „planiranje budućnosti“ i dodao da kosovsko pitanje treba da bude rešeno „sada, u narednih par meseci“.

„Ne postoji neki veštački rok, ali hitno je. Svetska ekonomija se drastično menja, i ceo ovaj deo sveta, Balkan, Kosovo i Srbija će ostati u zapećku. Postoji istorijska šansa, postoje politički lideri koji imaju viziju da to urade i da razumeju koliko je to važno. Tu je i koordinisana podrška Evrope i Vašingtona, čak i kad postoje razlike, SAD i EU žele da budu od pomoći i da poguraju da se to okonča. Sad je momenat, jer svi ulaze u izborne procese, svi žele to da završe pre nego što se pažnja usmeri na izbore“, kazao je Vilson.

On je naveo da je predsednik Kosova Hašim Tači „odigrao hrabru i tešku lidersku ulogu“ i da „mora da ima podršku vlade“ u dijalogu sa Srbijom.

Vilson je rekao da su kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH „sve mnogo poremetile“ i da ih treba ukinuti, ali je dodao da „treba prekinuti i sa agresivnim pokušajima da se spreče priznanja nezavisnosti Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama“.

Dodao je da „misli da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno rekao građanima koja je cena statusa kvo“ i da je sada prilika da se govori o tome šta se može dobiti dogovorom, „ne samo o onome što će Kosovo ponuditi, već i o prilikama koje postaju stvarne – strane investicije, članstvo u EU, istorijsko pomirenje sa SAD“.„To je velika vizija koju bih voleo da prihvate srpski lideri, a američki snažno podrže“, naveo je izvršni potpredsednik Atlantskog saveta.

Prema njegovoj oceni, Vučić bi „politički preživeo“ kada bi priznao Kosovo.

„Mislim da bi on uspeo, ako postigne istorijski dogovor, on je talentovan političar. Suština je da se to ne gleda kao gubitak za Srbiju, već da to otvara mnoge ekonomske mogućnosti za budućnost Srbije. Ako se to politički preformuliše da se shvati da je to način da Srbija preuzme kontrolu nad sopstvenom sudbinom, to svi birači žele“, rekao je Vilson.

(Beta)

KOMENTARI8 komentara

 1. Cp6a says:

  O, stigli novi gušteri! Dobro pripremljeni, nema šta. Krvoločnost zaodenuta stilom, elegancijom, lepim manirima, skupom garderobom. More...!

 2. Dani says:

  Izbacite slovo J iz njegovog imena,dobicete pravu prirodu ove avetinje!

  • ePera says:

   Tako oni izgovaraju rec demon ! Pa za njih je Bog gad, umesto da kazu t, th, sikcu ko zmije. Svaki cas laju vau, wav itd. Uz majmuna darvina, jos nekoliko tipova zivotinja je ucestvovalo u stvaranju engleza. Ja sam izbrojao nekoliko : Majmuni, zmije, hijene, kerovi i po neki konj, gledajuci im njihe vilice, ima tu verovatno i slepih miseva, jer vole tudju krv itd.

 3. padre says:

  Ovaj je tek prestao da sisa, a bistrio bi politiku!

 4. Marinko says:

  Odavde nema nazad, vratite vi fino našu zemlju, da se vratimo, a šiptarima dajte neki Teksas ili Kaliforniju, može i neka druga američka država. Da vidimo koliko će da izdržite sa neciviliziranim narodom koji gradi kvazi-narko države na genocidu, ubijanju, trovanju, vadjenju organa, terorisanju sugradjan. Taj čovek nije ni svestan šta traži i očekuje od Srbije. Zato se tako i ponaša jer nije doživeo sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji. Zato ne treba shvatiti njegove reči i njegov predlog ozbiljno jer je nemoralno pričati o nepoznatim stvarima. O teroristi pisati kao o talentovanom političaru koji je ubijao, silovao, proterivao, palio, uništavao sve što nije Albansko? Pisati o talentovanom političaru koji je vadio organe ljudima u 21.veku? Talentovani političar koji je protivpravno i ilegalno oteo teritoriju zemlji koja nije imala prava da brani svoj narod jer ste Srbiju na silu napali i bombardovali? Talentovani političar koji sa svojim narko kartelom podplačuje i lobira za državu koja je proterala 300.000 srba? Loši su vam kriterijumi za talentovane političare tako je to u zapadnim zemljama koji bi učinili sve zbog terora i iztrebljenja Srba...

 5. nurnberg says:

  e lepotane ti bi trebo mene da podrzis. Asandza i jos nekoliko momaka ceka za ,,izdaju,, prljavih praktika dozivotna ili metak, bas me interesuje sta bih zasluzio da ja tamo navraqtim pa povedem kampanju povratka kalifornije Meksikancima. ni naseg dotumaralog ,,bana,, nije Srbija pa moze samo da popie i vrati se odkud dosao.

 6. Srbin says:

  Damon Wilson, the actual solution relating to Kosovo crisis is not what you (and alike) suggest but what Serbia will decide to do in its own best interest. Remember that the, Kosovo illegay proclaimedl state has not been supported and accepted by over 60% of the world nations. This situation is definitively going stay and more states will revoke their previously given acceptance. Albanians should understand that they were Serbia's guests for the past 400 years, until the welcome status has expired due to their terrorist behavior with attempt to seize a part of Serbian 2000-year historically recognized territory. Kosovo’s Albanians thrive on deception, lies and criminal activity against their host erbia. It appears that you are inexperienced enough to correctly analyze the situation and suggest possible working solution except Albanian withdrawal from Kosovo and return to their home land Albania in Kavkaz.

 7. Slobodanka says:

  "hitno... sada, u narednih par meseci..." Čega se boje kad toliko žure? Da neće završiti ranije započetu otimačinu i pljačku. Ah, kakav neuspeh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *