ЈОШ ЈЕДАН ЗАПАДЊАК ПРИТИСКА СРБИЈУ: „Србија мора хитно да призна Косово! Председник Тачи је храбри лидер!“

ЈОШ ЈЕДАН ЗАПАДЊАК ПРИТИСКА СРБИЈУ: „Србија мора хитно да призна Косово! Председник Тачи је храбри лидер!“

3 августа 2019

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон рекао је да верује да ће Србија признати независност Косова и оценио да сада постоји историјска шанса да две стране постигну договор, уз политичке лидере са визијом и координисану подршку САД и Европе. Он је додао да верује да би Вучић „политички преживео“ када би признао Косово.

„Верујем да ће Србија признати независност Косова, али то се неће десити тек тако. То мора бити део пакета који одговара и Србији. То је прилика за Србију да развије своју економију, да побољша потенцијал радне снаге тиме што ће убрзати пут ка ЕУ. Да не буде политички потпуно заглављена око питања Косова, већ да буде оријентисана на то да земљу припреми за учешће у глобалној економији“, рекао је Вилсон за Глас Америке.Он је оценио да одсуство нормализације односа представља препреку Косову и Србији за „планирање будућности“ и додао да косовско питање треба да буде решено „сада, у наредних пар месеци“.

„Не постоји неки вештачки рок, али хитно је. Светска економија се драстично мења, и цео овај део света, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумеју колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона, чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше пре него што се пажња усмери на изборе“, казао је Вилсон.

Он је навео да је председник Косова Хашим Тачи „одиграо храбру и тешку лидерску улогу“ и да „мора да има подршку владе“ у дијалогу са Србијом.

Вилсон је рекао да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути, али је додао да „треба прекинути и са агресивним покушајима да се спрече признања независности Косова и чланство у међународним организацијама“.

Додао је да „мисли да је председник Србије Александар Вучић искрено рекао грађанима која је цена статуса кво“ и да је сада прилика да се говори о томе шта се може добити договором, „не само о ономе што ће Косово понудити, већ и о приликама које постају стварне – стране инвестиције, чланство у ЕУ, историјско помирење са САД“.„То је велика визија коју бих волео да прихвате српски лидери, а амерички снажно подрже“, навео је извршни потпредседник Атлантског савета.

Према његовој оцени, Вучић би „политички преживео“ када би признао Косово.

„Мислим да би он успео, ако постигне историјски договор, он је талентован политичар. Суштина је да се то не гледа као губитак за Србију, већ да то отвара многе економске могућности за будућност Србије. Ако се то политички преформулише да се схвати да је то начин да Србија преузме контролу над сопственом судбином, то сви бирачи желе“, рекао је Вилсон.

(Бета)

KOMENTARI8 коментара

 1. Cp6a says:

  О, стигли нови гуштери! Добро припремљени, нема шта. Крволочност заоденута стилом, елеганцијом, лепим манирима, скупом гардеробом. Море...!

 2. Dani says:

  Izbacite slovo J iz njegovog imena,dobicete pravu prirodu ove avetinje!

  • ePera says:

   Tako oni izgovaraju rec demon ! Pa za njih je Bog gad, umesto da kazu t, th, sikcu ko zmije. Svaki cas laju vau, wav itd. Uz majmuna darvina, jos nekoliko tipova zivotinja je ucestvovalo u stvaranju engleza. Ja sam izbrojao nekoliko : Majmuni, zmije, hijene, kerovi i po neki konj, gledajuci im njihe vilice, ima tu verovatno i slepih miseva, jer vole tudju krv itd.

 3. padre says:

  Ovaj je tek prestao da sisa, a bistrio bi politiku!

 4. Marinko says:

  Odavde nema nazad, vratite vi fino našu zemlju, da se vratimo, a šiptarima dajte neki Teksas ili Kaliforniju, može i neka druga američka država. Da vidimo koliko će da izdržite sa neciviliziranim narodom koji gradi kvazi-narko države na genocidu, ubijanju, trovanju, vadjenju organa, terorisanju sugradjan. Taj čovek nije ni svestan šta traži i očekuje od Srbije. Zato se tako i ponaša jer nije doživeo sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji. Zato ne treba shvatiti njegove reči i njegov predlog ozbiljno jer je nemoralno pričati o nepoznatim stvarima. O teroristi pisati kao o talentovanom političaru koji je ubijao, silovao, proterivao, palio, uništavao sve što nije Albansko? Pisati o talentovanom političaru koji je vadio organe ljudima u 21.veku? Talentovani političar koji je protivpravno i ilegalno oteo teritoriju zemlji koja nije imala prava da brani svoj narod jer ste Srbiju na silu napali i bombardovali? Talentovani političar koji sa svojim narko kartelom podplačuje i lobira za državu koja je proterala 300.000 srba? Loši su vam kriterijumi za talentovane političare tako je to u zapadnim zemljama koji bi učinili sve zbog terora i iztrebljenja Srba...

 5. nurnberg says:

  e lepotane ti bi trebo mene da podrzis. Asandza i jos nekoliko momaka ceka za ,,izdaju,, prljavih praktika dozivotna ili metak, bas me interesuje sta bih zasluzio da ja tamo navraqtim pa povedem kampanju povratka kalifornije Meksikancima. ni naseg dotumaralog ,,bana,, nije Srbija pa moze samo da popie i vrati se odkud dosao.

 6. Srbin says:

  Damon Wilson, the actual solution relating to Kosovo crisis is not what you (and alike) suggest but what Serbia will decide to do in its own best interest. Remember that the, Kosovo illegay proclaimedl state has not been supported and accepted by over 60% of the world nations. This situation is definitively going stay and more states will revoke their previously given acceptance. Albanians should understand that they were Serbia's guests for the past 400 years, until the welcome status has expired due to their terrorist behavior with attempt to seize a part of Serbian 2000-year historically recognized territory. Kosovo’s Albanians thrive on deception, lies and criminal activity against their host erbia. It appears that you are inexperienced enough to correctly analyze the situation and suggest possible working solution except Albanian withdrawal from Kosovo and return to their home land Albania in Kavkaz.

 7. Slobodanka says:

  "hitno... sada, u narednih par meseci..." Čega se boje kad toliko žure? Da neće završiti ranije započetu otimačinu i pljačku. Ah, kakav neuspeh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u