romania-for-decades-radical-protest-in-the-szekely-land-218347Hiljade etničkih Mađara održali su danas mitinge u Rumuniji, tražeći autonomiju u oblastima u kojima žive, a miting podrške sekeljskoj autonomiji održan je i u blizini rumunske ambasade u Budimpešti, javile su agencije.

Asošijeted pres navodi da su mitinzi održani u 14 opština u Transilvaniji, uključujući grad Tirgu Sekujesk. Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jašući konje ili vozeći se kočijama, navodi američka novinska agencija. AP prenosi izjavu njihovog lidera Kelemena Hunora da etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju da bi sačuvali svoj identitet i obezbedili ekonomski napredak.

Rumunski političari protive se davanju te privilegije manjini, dodaje agencija.

AP objašnjava da je Transilvanija deo nekadašnje Austro-ugarske, a da je „posle Prvog svetskog rata rumunska većina u Transilvaniji stvorila Rumuniju“.

Danas etnički Mađari čine približno šest odsto od ukupno 19 miliona stanovnika Rumunije, navodi agencija.

Mađarska agencija MTI izveštava da je na demonstracijama blizu rumunske ambasade u Budimpešti čelnik „Mađarskog društva za Zemlju Sekelja“ Arpad Đerđ-Mozes rekao da „svi Mađari u svetu podržavaju sekeljske Mađare“.

Prema njegovim rečima, ceo svet se kreće ka „podršci Zemlji Sekelja“, a akcije su održane u 30 gradova u 13 zemalja na tri kontinenta. Učesnici mitinga, organizovanog u znak podrške „Velikom maršu Sekelja“ u centralnoj Rumuniji, okupili su se na Trgu Heroja, a istaknut je transparent „Teritorijalna autonomija Zemlji Sekelja“, navodi MTI.

Asošijeted pres navodi da su učesnici uzvikivali „Zemlja Sekelja nije Rumunija“. Mitinzi su održani i u Debrecinu i Solnoku, navodi AP. Osnivač Foruma građanski savez (COF) Laslo Čizmadija procenio je da je na mitingu u Budimpešti bilo 10.000 učesnika.

COF, koji je organizovao mitinge, saopštio je da će poslati peticiju Evropskoj uniji i rumunskoj vladi da pitanje autonomije uzmu u razmatranje.

Ranije su na kongresima predstavnici etničkih Mađara proglasili autonomiju koja obuhvata veliki deo teritorije okruga Hargita, Kovasna i Mureš, u kojima kompaktno živi mađarska manjina, što rumunska vlada smatra nezakonitim.