JOŠ JEDNA LAŽ 5. OKTOBRA: Nije bilo pobune JSO

JOŠ JEDNA LAŽ 5. OKTOBRA: Nije bilo pobune JSO

20 maja 2014

hro-jsoJedinica za specijalne operacije (JSO) nije bila u oružanoj pobuni u novembru 2001. godine, već je bila u protestu, zaključila je tročlana Komisija Vlade Zorana Đinđića, kako je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu posvedočio jedan od njenih članova Dragan Veselinov.

Svedočeći na suđenju osmorici pripadnika rasformirane JSO zbog optužbi da su organizovali i koordinirali oružanu pobunu, Veselinov je posvedočio da je i premijer Đinđić na 62. sednici Vlade jasno rekao da se radi o protestu a ne o pobuni.

Prema njegovim rečima, postojale su glasine o raznim ciljevima JSO – da je to politička pobuna jer su tražili smenu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića.

Komisija, međutim, nikada nije utvrdila da je JSO bila spremna da upotrebi oružje, niti da je imala želju da ruši vlast, naveo je svedok prepričavajući „duh izveštaja komisije za koji ne može da se utvrdi gde je“.

Veselinov je takođe ukazao da je Komisija zaključila da je otkazivanje poslušnosti i izlazak na ulice pripadnike te Jedinice bio nesporazum između čelnika Državne bezbednosti i komande JSO.

Suđenje bi trebalo da se nastavi sutra saslušanjem svedoka.

Za učešće u oružanoj pobuni sudi se bivšem komandantu JSO Miloradu Ulemeku (koji je u vreme pobune već bio penzionisan), Zvezdanu Jovanoviću, Dušanu Maričiću, Veselinu Lečiću, Dragoslavu Krsmanoviću, Dragiši Radiću, Vladimiru Pociću i Mići Petrakoviću.

Ulemek, Jovanović i Maričić izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, dok se ostali brane sa slobode.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom. Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

KOMENTARI2 komentara

  1. Mare says:

    jaoj bre ljudi pa ova sudjenja 12 godina kasnije su smesna i bolesna i jos mnogo i... Dajte Legiji jos 40 godina i skratite farsu. To sudjenje kosta isuvise novca, a zamlacujete se kad presudu vec svi znamo.

  2. mladen says:

    pratio sam to sve kad se desavalo,neka desavanja su mi jasna,neka desavanja nece nikad biti ni objavljena,ovo mi sve mirise na pravosudnu mafiju kojoj u mnogim slucajevima nije stalo da dodjemo do istine,sprega sudija i advokata da se samo izvuce sto vise novca iz drzavne kase i naroda.lose ,lose

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *