ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА

JOŠ JEDNA ZEMLJA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA

16 avgusta 2019

Srbija će naredne sedmice saopštiti ime još jedne zemlje koja je povukla ili suspendovala stav o tome da ne priznaje Kosovo, a to će biti 15. zemlja po redu, najavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) Dačić nije precizirao koja je to zemlja, ali je naveo da je u dogovoru sa državnim vrhom odlučeno da to bude saopšteno iduće sedmice.– Nismo hteli da ispadne kao da se inatimo sa Kvintom – rekao je Dačić podsećajući na nedavno upućeni zahtev pet vodećih zapadnih zemalja da Srbija prekine sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova.

Dačić je dodao da je ta, još uvek neimenovana, zemlja već uputila notu Prištini o svom stavu i da Srbija neće prestati svoju diplomatsku kampanju.

– Ne prestajemo sa tom politikom. Te zemlje sada same preispituju. Ne možemo sada da im javimo: odustanite od svega toga, to bi bilo neozbiljno – rekao je Dačić.

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Djoka Brica says:

  ...da nije mozda Burkina Faso ili neka druga africka Rep.Vukojebina?

  • Miraš says:

   Kad su postizali priznanja Kosova dobijali su ih baš kod država-liliputanaca, koje su veoma zavisne od nekih većih država. To što ste napisali besmisleno je jer i Burkina Faso nosi jedan glas. Npr. Nauru je jedna od najmanjih država sveta, ima površinu od 21,3 ‍ km2  i 11.359 stanovnika, koristi australijski dolar, pa je i ona priznala Kosovo. Ali dala je 1 glas jednako kao SAD.

 2. Orthodox says:

  Samo napred, otvorite oči svetu!

 3. Miraš says:

  Stanje pre ove vesti: 14 zemalja je povuklo priznanje, a broj zemalja-članica UN koje priznaju Kosovo kao državu bio je 99. Broj država koje ne priznaju Kosovo kao državu bio je 94. Članice UN su 193 zemlje. Rezultat je bio 99:94. ... Posle ovog 15-og po redu povlačenja priznanja Kosova biće 98 zemalja koje priznaju Kosovo, a 95 koje ne priznaju Kosovo. Rezultat se smanjuje za Kosovo na 98:95. Tatim ako bi se desila još 2 povlačenja rezultat bi bio 96:97. Tkzv. Kosovo tada bi imalo manje od 50% priznanja od broja zemalja članica UN. Sve više je daleko ona mogućnost da Kosovo postane zemlja-posmatrač u UN na osnovu dvotrećinske većine glasova na generalnoj skupštini UN. Za to je potrebno da od 193 članice bude 129 glasova ZA. Medjutim važno je i ovo da bi Kosovo postalo punopravna članica UN za to je neophodna saglasnost SB UN - dakle saglasnost Rusije i Kine. Medjutim Kosovo najverovatnije ni ne želi da bude tek i samo zemlja-posmatrač u UN, nego želi baš PUNOPRAVNO ČLANSTVO. Američki paket konačnih rešenja za Kosovo podrazumevao je da Srbijica kroz Sveubihvatni sporazum prizna Kosovo i time omogući članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, i u UN. Zauzvrat krnja (i skrnava) Srbijica dobila bi otvorena vrata za EU, čak obećavaju ekonomsku i političku pomoć SAD. Tako izgleda da Amerikanci su spremni da od Srbije kupe za novac neophodno priznanje za njihovo čedo Kosovo. Ili samo lažu a platiće budali NIKAD. Ovo drugo čini mi se realnije.

 4. Velika Metla says:

  Srbija MORA da povuče priznanja ustaške države,milogore,fildžan džamahirije i "čokolenda"dok god ne reše pitanje srbskog naroda u tim provizorijumima od država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *