ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ШАЉЕ ВОЈСKУ НА ГРАНИЦУ KА СРБИЈИ? Нико није спреман да прихвати нови мигрантски талас

JOŠ JEDNA ZEMLJA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU KA SRBIJI? Niko nije spreman da prihvati novi migrantski talas

4 marta 2020

Ministar bezbednosti BiH, Fahrudin Radončić, izjavio je danas da ta država nije spremna za talas migranata sa Bliskog istoka i da nema razloga da BiH ne postavi vojsku na svoje granice, kao što to čine druge zemlje.

Radončić je rekao da niko u Evropskoj uniji ko ne raspolaže veoma organizovanom i moćnom civilnom zaštitom, policijskim strukturama i graničnom policijom, nije spreman za prihvatanje talasa od nekoliko miliona izbeglica.– Jedino ukoliko zemlje Evropske unije ponude jedinstven odgovor, a mislim i vidim da hoće, možemo zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna do sada neviđenih borbi živim ljudskim tijelima da se vrši preseljavanje ljudi s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva – rekao je.

BiH, istakao je, nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata.

– Znate i sami da se teško nosimo s brojem od nekoliko hiljada migranata koji su stalno tu. Očekujemo da će zemlje Evropske unije biti veoma odgovorne i čvrste u svom odgovoru te da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona smatra delom koji ne zanima Evropsku uniju. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i očekujem da će to tako i biti – rekao je Radončić.

Nakon što su, kako se navodi, Srbija i Hrvatska najavile angažovanje vojne snage na granicama Radončić je rekao da nema ništa protiv postavljanja vojske i na granice BiH.

– Nužda zakon menja. Mi imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života i građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge države na svoje granice postavljaju vojsku, ne vidim nijednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH – rekao je Radončić.

Dodao je da BiH može da koristi Oružane snage i u logistici kada je reč o šatorima, cisternama s vodom, toaletima, da bi se napravila određena naselja.

Ali, u tako veoma lošem scenariju po BiH, mislim da bi Predsedništvo BiH trebalo da ima jedin stav da treba izvesti Oružane snage BiH na granice – zaključio je Radončić.

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Izvlačenje vojske na granice BIH, to im je prilika da vojskom okupiraju teritoriju Republike Srpske na što po Dejtonu nemaju pravo. Kad porazmislim u celoj Evropi Erdogan poslatim talasom izbeglica čini jedino državi BiH doprinoseći stvaranju unitarne BIH koju priželjkuju muslimani.

 2. Milan says:

  "Turska savetuje migrantima da ne idu preko Srbije i Balkana Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, medju kojima i Srbiju, ali i Albaniju. Iz 4 osnovna pravca kad udju u Grčku treba da se usmere u Italiju i dalje ka zapadnoj Evropi. A kad udju severnije u Bugarsku treba da se preusmere na sever u Rumuniju, i zatim u Madjarsku i Austriju.

 3. Laki says:

  Nama bi najbolje bilo da zatražimo pomoć od Rusije i da postave svoju vojsku na našu granicu ka Bugarskoj, Makedonijii Albaniji .

  • Za Srbiju says:

   Ako naša vojska ne može da zaustavi migrante, kako bi zaustavila vojnu agresiju na SRB?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *