JOSIPOVIĆ: Budimo ljudi, a ne vukovi

JOSIPOVIĆ: Budimo ljudi, a ne vukovi

20 decembra 2013

ivo-josipovicPredsednik Hrvatske Ivo Josipović kritički se osvrnuo na stanje u Hrvatskoj, što je ocenjeno kao neuobičajeno za tradicionalni božićni i novogodišnji prijem.

Josipović je rekao da sve može biti i bolje i da „jedni prema drugima treba da budemo ljudi, a ne vukovi“.

Povodom nacionalističkih ispada na sportskim manifestacijama, Josipović je rekao da su mngi razočarani, jer su duh političke, verske i druge isključivosti i radikalizam ponovo na delu u Hrvatskoj, trujući, kako je rekao, duše, posebno mladih, mržnjom i isključivošću.

“Zemlja kao što je naša, morala bi znati kud vode ekstremizmi i netolerancija. Imali smo tragičan 20. vek, i ne želimo da nam se on ponovi u istom ili sličnom izdanju. Politike mržnje, koketiranje s fašizmom i totalitarizmom iskušenje su, ne samo za nas, već i za mnoge države, pa i etablirane demokratije Evropske unije”, poručio je Josipović na tradicionalnom novogodišnjem koktelu.

Govoreći o sukobima oko prava manjina, homoseksualaca i srpske manjine na ćirilicu, predsednik je upitao: ”Jesmo li zaista prihvatili evropske demokratske vrednosti ili je postupak pristupanja EU bio tek maskenbal, jesmo li se samo pravili kako uvažavamo ljudska i manjinska prava?”, rekao je Josipović.

Osvrnuvši se na nedavni referendum o braku kao zajednici muškarca i žene, Josipović je zapitao da li se u Hrvatskoj „demokratske inštitucije koriste da bi se ostvarili nedemokratski ciljevi“.

““Jesmo li se pretvarali da poštujemo svakog čoveka i dajemo mu šansu jednaku našoj?“, zapitao je dalje predsednik.

Kritikovao je vladin neuspeh u pokretanju ekonomije zapitavši: Jesmo li samo umisljali da smo sposobni da uđemo u tržišnu utakmicu po evropskim pravilima i glumili kako verujemo u naše sposobnosti i ambiciju da pokrenemo privredu, zaposlimo ljude, učinimo naše porodice I društveno srećnim?”.

On je kritikovao vladu, ali i druge koji su zajedno sa vladom ušli u sukob pa je umesto željenog privrednog uzleta, privreda nastavila da tone u recesiju, nestaju firme i radne mesta, dok narod živi sve teže.

„“Konačno, da li smo zaista verovali u Hrvatsku kao društvo znanja, pravednosti i solidarnosti, da li smo zaista verovali u evropsku Hrvatsku? Mnogi su razočarani što, evo, vidimo i ono naše drugo lice. Vidimo sliku društva koje privredno stagnira, ako ne i nazaduje, državu u kojoj nisu sprovedene nužne reforme, u kojoj je javni sektor prevelik i neefikasan, koja troši više no što zarađuje“”, rekao je predsednik.

Kritiku je uputio i privatnom preduzetništvu rekavši da ni u tom sektoru nije ostvaren željeni rezultat ne samo krivicom neefikasne i neracione države.

Ipak, Josipović je svoje praznično obraćanje završio u optimističnom tonu, poručivši da uprkos svim teškoćama Hrvatska može puno bolje.

„“Znam da Hrvatska jeste društvo koje će znati da zaštiti demokratiju, slobodu i prava svih ljudi, posebno onih koji su u društvu manjina. Jedni drugima budimo ljudi, a ne vukovi“”, poručio je predsednik.

Mediji prenose da su prijemu prisustvovali predstavnici vlasti, diplomatskog kora i privrednici, ali da je kao i uvek gde se pojavi, najveću pažnju privukao hrvatski general Ante Gotovina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *